Linkuri accesibilitate

Motivele posibile ale asasinului de la Orlando


La serviciul memorial după asasinatul în masă de la Clubul de noapte gay „Pulse”, la Orlando

Au apărut indicii că agresorul ar fi avut conflicte interioare legate de propria sexualitate, că ar fi avut cel puțin o izbucnire homofobă...

În vreme ce comunitățile LGBT din Statele Unite și din multe țări ale lumii deplâng victimele masacrului de sâmbătă de la Orlando, iar politicienii americani discută din nou dacă trebuie sau nu restricționată legislația armelor de foc, FBI și presa au început să aducă lumină în privința motivelor crimei soldate cu 49 de morți și 50 de răniți.

Directorul FBI, James Comey, a spus la o conferință de presă de la Washington că agresorul, un tânăr de 29 ani dintr-o familie de imigranți afgani, a fost cercetat de două ori în ultimii ani, în 2013 și 2014, pentru afirmații publice care păreau să indice simpatie pentru militanții islamiști, dar nu s-au găsit niciodată indicii că ar fi fost în legătură cu vreo rețea radicală. Comey a mai spus că declarațiile de simpatie ale agresorului erau adresate multor structuri radicale, inclusiv unele care se dușmănesc reciproc: de pildă Statul Islamic și Frontul Al Nusra.

Associated Press notează că dincolo de retorica islamistă din trecutul lui Omar Mateen - cum se numea agresorul ucis în schimbul de focuri cu forțele speciale – au început să apară alte explicații posibile. Prima lui nevastă, care spune că a fugit de la el, a spus că era violent și bolnav mintal.

Au apărut, de asemenea, indicii că agresorul ar fi avut conflicte interioare legate de propria sexualitate. Tatăl său a spus că ar fi asistat la cel puțin o izbucnire homofobă a fiului, când acesta a văzut pe stradă la Miami doi bărbați sărutându-se. Dar AP scrie că mai mulți clienți frecvenți ai clubului de noapte gay Pulse din Orlando, atacat sâmbătă noapte de Mateen, au spus că l-au văzut deseori în acel local. Jim Van Horn, de 71 de ani, a spus că l-a văzut pe Mateen încercând să „agațe” bărbați. Alți clienți ai clubului au spus că au fost contactați de asasin pe aplicații gay, iar alții că l-au văzut bând singur în club, adesea certându-se cu personalul sau cu alți oaspeți ai localului.

Ambasadorul SUA, Andrew Schapiro, reprezentantul organizației PROUD, Jan Kozubik, și Martina Stepankova, ministru adjunct pentru Drepturile omului, la comemorarea de la Praga a victimelor atacului
Ambasadorul SUA, Andrew Schapiro, reprezentantul organizației PROUD, Jan Kozubik, și Martina Stepankova, ministru adjunct pentru Drepturile omului, la comemorarea de la Praga a victimelor atacului

Tragedia de la clubul din Orlando a fost discutată la Națiunile Unite, unde Consiliul de Securitate a adoptat o declarație de condamnare și a fost deplânsă în multe țări din lume, unde oamenii au depus flori la ambasadele Statelor Unite sau la monumentele dedicate comunității gay, acolo unde ele există, de pildă la Berlin sau Amsterdam.

La Orlando, la una din sutele de adunări LGBT ținute luni seară în Statele Unite, patronii clubului au spus că-l vor redeschide îndată ce va fi posibil. Participanții la parada gay anuală de la Los Angeles au purtat pancarte pe care scria, simplu, Orlando.

Organizații LGBT din țări unde gay-ii și lesbienele se confruntă cu discriminarea și ura, din Moldova până în Singapore, au spus că tragedia le obligă să facă și mai multe eforturi pentru a obține egalitate în drepturi.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG