Editorialistul Petru Bogatu de la Ziarul Național susține că finalul procesului în dosarul Filat, nu a estompat, ci a accentuat senzaţia de spectacol care planează asupra acestui caz. Iată de ce, scrie autorul, ultimul cuvânt de spus îl va avea justiţia internaţională. Din acest punct de vedere, editorialistului îi pare curioasă recenta achitare de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fostului premier georgian Vano Merabişvili. Avocatul ex-premierului moldovean s-a arătat convins că şi clientul său de asemenea va fi declarat nevinovat. Bogatu scrie că Merabişvili, spre deosebire de Filat, a fost arestat ca reprezentant al opoziţiei. Or, CEDO, când vine vorba de fostele republici sovietice cu justiţie selectivă, nu consideră corectă persecutarea opoziţiei în condiţiile în care reprezentanţii guvernării sunt absolviţi de pedeapsă. Iar Vlad Filat, continuă autorul fusese arestat nu ca reprezentant al opoziţiei, ci ca om al puterii.
Ziarul de Gardă publică un material în care caută răspuns la întrebarea dacă sub o nouă conducere a Comisiei Electorale Centrale vor fi altfel de alegeri, mai corecte? Expertul Nicolae Osmochescu, citat în articol, nu crede că alegerea președintelui CEC din partea „opoziției” va schimba lucrurile, dacă CEC a rămas sub control politic, iar locurile în Comisie au fost partajate tot între partidele parlamentare. În același timp, Nicolae Răileanu, expert în dreptul electoral susține că marele semn de întrebare este refuzul parlamentului de a face loc în comisie societății civile. Chestia asta dă de bănuit că guvernarea nu e gata să lupte cinstit pentru putere, notează expertul.
Ion Macovei exprimă o serie de nedumeriri într-un editorial publicat pe site-ul ziarului TIMPUL în legătură cu apariția la TV a lui Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA. „În primul rând de ce un fost angajat al CNA vine la televiziune în uniformă, zornăind de medalii de parcă ar fi veteran de război? Să ne convingă de meritele sale?”, se întreabă autorul. Ion Macovei observă inadvertențe în declarațiile lui Gofman, potrivit căruia el ar fi încercat să oprească furtul miliardului încă în 2013, dar a fost concediat. Totuși, opinia publică a aflat despre furtul miliardului la finele anului 2014 nu de la Gofman, ci de la fostul deputat Veaceslav Ioniţă, remarcă Macovei. Chiar dacă cineva încearcă să impresioneze cu medalii şi dedicaţie eroică pentru cauză, cei care au ştiut de furtul miliardului până la alegerile din 2014 şi au tăcut chitic, este de părere Ion Macovei, nu sunt nici pe departe eroi.
Agenția rusă TASS scrie că liderul transnistrean, Evgheni Șevciuk, a promulgat amendamentele la legea penală din regiune, care permit tragerea la răspundere penală pentru denaturarea și diminuarea rolului Rusiei în menținerea păcii în regiune. Pentru enunțuri și chemări anti-misiune de pacificare a Rusiei este prevăzută amendă sau închisoare de până la trei ani. Pentru aceleași acțiuni în cazul unor grupuri de cetățeni sau a funcționarilor asemenea „infracțiune” va fi pedepsită cu un termen de închisoare de până la șapte ani. Amendamentele au fost adoptate de parlamentul local la inițiativa spicherului Vadim Krasnoselski, care ar fi avut ca imbold mai multe cazuri de diminuare în regiune a importanței misiunii de pacificare a contingentului rus de pacificare.
Portalul anticoruptie.md scrie că președintele RM, Nicolae Timofti, a promulgat Legea privind reorganizarea sistemul instanțelor judecătorești, astfel, de la 44, câte sunt în prezent, în anul 2027 vor rămâne doar 15 judecătorii. Portalul menționează că, potrivit noilor prevederi, tot până în 2027, va fi creată, prin fuzionarea judecătoriilor de sector, Judecătoria Chișinău, dar, în schimb, vor dispărea Judecătoria Militară și Judecătoria Comercială de Circumscripție. Pentru optimizarea hărții judecătorești vor fi necesare circa 1,2 miliarde de lei.