Linkuri accesibilitate

România are acum prilejul sa treacă, de la coadă, în fruntea Europei (IM Pașcu pentru Ziare.com)


Romania, Romanian newspapers

A cumpăra cărți nu mai face parte dintre nevoie curente ale românilor (Adevărul)

O stire din editia on-line a ziarului „România liberă” se refera la intrarea in vigoare azi a a Acordurilor de asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, respectiv Georgia. Sunt reproduse formulari din comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, care felicita popoarele moldovean si Georgian si califica momentul politic drept “semnificativ în relaţia UE cu cei mai angajaţi parteneri din vecinătatea noastră estică; totodată, îndeplinirea unui obiectiv prioritar al României în cadrul Uniunii Europene”.

„Evenimentul zilei” relateaza despre intalnirea procurorului general anticoruptie Laura Codruta Kovesi cu un grup de funcționari și reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova. Kovesi le-a vorbit despre drumul Directiei Nationale Anticoruptie pana la rezultatele de acum: e vorba de zece ani, “o perioadă tumultoasă în care politicul a încercat de nenumărate ori să-i pună piedici în desfăşurarea activităţii”.

Intr-un interviu acordat Ioane Ene-Dogioiu la Ziare.com, europarlamentarul roman Ioan Mircea Pascu, fost ministru al apararii, discuta urmarile referendumului de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana. Pascu considera ca votul britanicilor, déjà regretat in regat, pe cat se pare, e totusi ireversibil. Tara ar avea prea mult de pierdut din autoritatea sa pe plan intern si extern daca ar ignora consultarea. Dar Marea Britanie are resurse sa faca fata consecintelor, mai ales economice. Problema ramane a Uniunii Europene, care chiar trebuie sa se reformeze. Dan Mircea Pascu crede ca România are acum prilejul sa treacă, de la coadă, în fruntea Europei. Cu conditia ca partidele politice sa faca un pact, asa cum au semnat inainte de intrarea in NATO si in Uniunea Europeana, si sa participe la efortul de conceptie care va fi probabil lansat pentru a imbunatati multele aspecte pana acum neglijate. Toate schimbarile, mai adauga europarlamentarul Ioan Mircea Pascu, trebuie facute evitandu-se schimbarea tratatelor. Orice modificare de tratat se face prin referendumuri care pot deveni exact ceea ce cere liderul populist Nigel Farage, sustinatorul principal al Brexit-ului. Ce trebuie schimbat, pana la urma? Intreaba jurnalista. Ceea ce a dus la rupture dintre politicieni si cetateni, nu doar la nivelul Comisiei Europene, ci si tarile membre, spune Pascu. “Pe aceasta abandonare a cetatenilor de catre clasa politica au intrat alde Farage, Le Pen etc. De asta are si Trump atat de mult succes in SUA. Acest spatiu trebuie reumplut si populistii intrati in scena prin abandon trebuie scosi afara de pe scena prin reangajarea cetatenilor de catre politicieni”. Ioan Mircea Pascu, intervievat la Ziare.com, crede ca ar trebui urmarit si daca nu cumva Moscova a pus umarul la acest rezultat al referendumului din Marea Britanie.

Un articol semnat de Petre Barbu in „Adevărul” discuta indepartarea masiva a romanilor de carti. A cumpara carti nu mai face parte dintre nevoie curente ale romanilor. Editorii sunt ciudat de resemnati, iar autoritatile nu par deloc preocupate de faptul ca, din orasele mici si de la sate, au disparut cu totul librariile. In Romania, arata Petre Barbu, se spune ca sunt scumpe cartile si de aceea nu se mai citeste. Fals: o carte costa in medie 30 de lei, pe care insa multi romani preferi sa ii dea pe doua pachete de tigari. Multi parinti le cumpara copiilor lor I phone-uri de ultima generatie, nu si carti. Acestea, scrie Petre Barbu, “miros a trecut” si, potrivit modelului oferit de televiziuni, nu aduc niciun plus in societate.

XS
SM
MD
LG