Congresmanul Partidului Republican, Joe Pitts, este copreședintele Grupului de Prieteni ai Moldovei în Congresul SUA, format în urmă cu câțiva ani. Este membru al Camerei Reprezentanților din 1997 și reprezintă interesele cetățenilor americani din statul Pennsylvania. A activat în forțele militare aeriene în perioada războiului din Vietnam.
Natalia Ghilașcu: Suntem onorați să discutăm astăzi la Camera Reprezentanților din SUA situația politică a Republicii Moldova. Acum câțiva ani, ați înaintat Congresului American o rezoluție privind cooperarea dintre Moldova și SUA, care a urmărit susținerea reformelor, iar această inițiativă s-a dovedit a fi una de succes. Ce v-a motivat să creați un Grup de Prietenie cu Moldova alături de alți congresmeni?
Joseph Pitts: „Formarea Grupului de Lucru dintre Moldova și SUA s-a datorat unui Guvern reformator, atunci ne-am gândit să încurajăm prin această cale reformele, să creăm în acest fel noi oportunități pentru Moldova în Occident, să nu rămână mereu sub influența Rusiei. Am susținut această rezoluție pentru a forma Grupul de Prietenie cu Moldova, unde să fie discutate subiectele aprinse de pe agenda politică.”
Natalia Ghilașcu: De la Independența Moldovei încoace, au fost injectate fonduri americane de peste un miliard de dolari. Credeți că așteptările față de reformele și instituțiile de drept din Moldova au fost atinse pe deplin sau se putea ajunge la rezultate mai bune?
Joseph Pitts: „Moldova se confruntă cu o serie de provocări și presiuni din partea Rusiei, care a promis mulți ani în urmă să-și retragă munițiile și contingentul militar din regiunea transnistreană, dar a nu și-a mai onorat aceste obligații. Astfel, Moldova s-a pomenit în fața unei serii de probleme, inclusiv conflictul transnistrean. Am încurajat mereu guvernul Moldovei să lupte cu corupția, să introducă domnia legii, să încurajeze comerțul.”
Natalia Ghilașcu: Ați vizitat Moldova în 1988, cu puțin timp înainte de destrămarea Uniunii Sovietice. Care sunt amintirile Dvs. din spatele Cortinei de Fier?
Joseph Pitts: „Lucrurile s-au schimbat, cu siguranță. Mă plimbam atunci pe străzi, în luna ianuarie 1988 și am observat că oamenii nu vorbeau cu voce tare, vorbeau numai șoaptă. Era straniu. Membrii Gărzii monitorizau oamenii la fiecare colț de stradă, motiv pentru care mulți cetățeni se simțeau opresați. Aveai impresia că „Big Brother” veghează pe oricine. Când m-am întâlnit cu oameni, ezitau să vorbească. Astăzi este mult mai multă libertate, spontaneitate și interes pentru a încerca și alte căi, nu numai cea sovietică. S-au făcut progrese, cu toate acestea, Moldova mai rămâne supusă presiunilor economice ale Rusiei care a interzis, de exemplu, importul de vinuri, un produs atât de important. Este și presiunea energetică din partea Rusiei. Moldova trebuie să-și diversifice piața de desfacere, să identifice noi parteneri de afaceri și surse alternative de energie, să reducă dependența față de piața Rusiei.”
Natalia Ghilașcu: Cum ar trebui să reacționeze organizațiile și comunitatea internațională față de boicotul produselor moldovenești pe piața Rusiei? Moldova nu este singurul caz în Europa de Est.
Joseph Pitts: „Priviți ce a făcut Rusia în Ucraina, i-a luat Crimeea, i-a tăiat sursele de energie. Astfel de amenințări trebuie să-i îngrijoreze pe cetățenii moldoveni. Cred că sancțiunile împotriva politicilor agresive ale Rusiei trebuie să fie mai dure, Occidentul trebuie să impună sancțiuni mai drastice împotriva lui Putin și a acoliților săi...”
Natalia Ghilașcu: În ultimii ani, după venirea la puterea a unui guvern democratic, ce schimbpri ați remarcat? Vedeți mai multe obstacole în propulsarea reformelor sau credeți că țara noastră ar fi putut demonstra mai multe realizări în promovarea libertății de exprimare, a democrației și alinierea față de UE?
Joseph Pitts: „În Occident, am vrea să vedem progrese în toate domeniile pe care le-ați menționat: domnia legii, libertatea de expresie, garantarea dreptului asupra proprietății, lupta cu corupția, transparența actului de guvernare. Așa că îi încurajăm pe prietenii noștri din Moldova să continue reformele, trebuie să identificăm „băieții buni” și să-i izolăm pe „băieții răi”, să combatem politicile greșite și să le încurajăm pe cele bune.”
Natalia Ghilașcu: În august se împlinesc 25 de ani de independență. Unde vedeți Moldova peste încă 10 ani? Ar putea deveni membră a Uniunii Europene?
Joseph Pitts: „Ar trebui să diversifice sursele de energie pentru a stimula dezvoltarea economică. De asemenea, trebuie să fie îmbunătățit climatul investițional pentru a atrage mai multe investiții pe termen lung, ceea ce ar garanta companiilor un profit mai sigur. Orice politici care urmăresc aceste rezultate se vor bucura de sprijinul nostru.”
Natalia Ghilașcu: Ce ați vrea să le transmiteți cetățenilor moldoveni de Ziua Independenței și unde vedeți viitorul țării în următorii zece ani?
Joseph Pitts: Îmi doresc să văd o Moldovă unită, iar Rusia să își onoreze angajamentul de a retrage munițiile și contingentul militar rus. Vreau ca Moldova să pună capăt corupției și să promoveze relațiile comerciale și reformele economice, cele din justiție, drepturile asupra proprietății private, în special pentru companiile care investesc în această regiune să fie respectate. Ar fi un pas înainte pentru a realiza aceste priorități în următorii zece ani.
Natalia Ghilașcu: Diferendul transnistrean a fost mereu prezent pe agenda externă a Washingtonului, Statele Unite având un statut de observator în negocierile în formatul 5+2. Care ar fi rolul rezoluției semnate de Congres în soluționarea acestui conflict? Credeți că pe viitor această regiune se va reintegra sau va continua să fie separată?
Joseph Pitts: Când am fost în Moldova am vizitat și regiunea transnistreană, am văzut MIG-urile rusești care decolau de pe baza militară. Desigur că îmi doresc reunificarea acestei țări, ca Moldova să devină mai unită. Ar putea fi găsite căi pentru o anumită formă de autonomie locală pentru regiunea transnistreană. Rusia ar trebui să înceteze să mai încerce să-și extindă influența prin mijloace militare. A fost un timp când lucrurile păreau să meargă mai bine, până ce Putin a început să intimideze diverse regiuni ale lumii. Sper că atunci când voi vizita din nou Moldova va fi mai multă „unitate” și mai multă libertate.
-----------------
* Natalia Ghilașcu este jurnalistă stagiară la Radio Europa Liberă.