Linkuri accesibilitate

Mammal Hands


O parte a „mortarului” care ține lalolaltă această construcție muzicală e ...„invizibilă”: deși se aude, nu e acolo.

Doamnelor și domnilor, fila de astăzi a dicționarului de sunete rare are ca subiect o trupă cu totul neobișnuită, cel puțin pentru formula clasică a trio-ului de jazz.

Neobișnuită pentru că e construită în jurul unei absențe care e, în sine, un fel de declarație politică.

Mammal Hands
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:10:12 0:00

Mammal Hands e un trio înființat în 2012 la Norwich, Marea Britanie, de Nick Smart, pian, Jesse Barrett, tobe percuție, și Jordan Smart, saxofoane.

Formula clasică a trio-ului de jazz are de obicei în componență două instrumente de bază, care alcătuiesc ceea ce se numește secția ritmică: basul și tobele. Indiferent care anume e al treilea instrument (pian, ghitară, saxofon, trompetă etc.), trioul clasic are întotdeauna în componență basul și tobele, care au o funcție similară cu mortarul ce lipește cărămizile unei case.

Așadar: pian, tobe, percuție, saxofoane. Ce fel de „mortar” muzical e însă acela din care lipsește bass-ul?

Eu cred că această absență, cel puțin în cazul celor de la Mammal Hands, este similară cu pauza dintre cuvintele unui poem (acea tăcere de fapt), care e cel puțin la fel de semnificativă/semnificantă, ca toate cuvintele („cărămizile”, nu?) din care e construită „casa” numită poem.

Iar la Mammal Hands acest proces se traduce prin aceea că funcția, misiunea bass-ului nu e preluată de vreunul din celelalte instrumente: frecvența joasă a sunetelor specifice basului e construită în mod egal de pian, tobe, percuție, saxofoane.

Ceea ce vrea să spună că o parte a „mortarului” care ține lalolaltă această construcție muzicală e ...„invizibilă”: deși se aude, nu e acolo.

Noi ascultăm acum piesa „In the Treetops”, de pe albumul „Floa”, lansat în 27 mai 2016, cu precizarea că în varianta pentru internet a acestui articol, ea va fi urmată de „The Eyes That Saw The Mountain”.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (n. 1959 la Cluj), ziarist, corespondent la Biroul din București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG