Linkuri accesibilitate

Curtea de Conturi critică managementul educațional


Președintele Curții de Conturi, Serafim Urechean, a criticat astăzi aspru felul cum se desfășoară reforma în învățământ, acuzându-le de lipsă de eficiență pe ambele ministre din ultimii ani: Maia Sandu și – mai nou – Corina Fusu. Criticile lui Urechean au fost formulate cu ocazia evaluării de către Curtea de Conturi a unui proiect de modernizare a sistemului de educație lansat în 2013, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct

Finanțarea de 40 de milioane de dolari promisă de Banca Mondială pentru reforma educației este accesată anevoios, banii rămân nevalorificați, iar una din cauze ar fi managementul defectuos. Este concluzia la care au ajuns auditorii Curții de Conturi. Proiectul de reformare a învățământului a demarat în urmă cu trei ani pe vremea când ministerul educației a fost condus de Maia Sandu. Ministerul a reuşit să obţină până în 2016 doar 35% din cele de 40 de milioane de dolari. Finanțarea fiind condiționată de rezultatele obținute de Minister. Curtea de Conturi a descoperit că din banii deja transferați doar a patra parte au fost valorificați.

Cea mai mare parte din finanţarea promisă, peste 30 de milioane de dolari, e prevăzută pentru renovarea şi dotarea mai multor şcoli de circumscripție. În 2014 au fost selectate 19 astfel de şcoli, iar lucrările de renovare întârzie, a menţionat raportoarea Alina Certan:

„Majoritatea activităţilor realizate în 2015 şi 2014 ţin de elaborarea documentației de proiect, care necesită foarte multe etape. În 18 din cele 19 şcoli până în 2015 a fost realizată documentația de proiect. Deja urmează lucrările de construcţie. Cred că în 2016 şi 2017 procentul de valorificare a banilor va creşte.”

Lucrările de renovare întârzie şi din motivul că socoteala de acasă nu a concis cu cea din târg. Or pentru fiecare şcoală au fost planificate iniţial câte 5 milioane de lei, iar necesarul de investiţii s-a dovedit a fi de cel puţin 5 ori mai mare, se arată în raportul de audit. S-a mai constatat că şi alocațiile din bugetul de stat pentru renovarea şcolilor au fost valorificate în proporţie de numai 47%.

Ultimul clopoţel
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:10:18 0:00

Auditorii Curţii de Conturi am mai constatat că buna realizare a proiectului Băncii Mondiale a fost afectată şi de remanierile guvernamentale din 2015, când ministra Maia Sandu a fost înlocuită cu actuala ministră, Corina Fusu.

Preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean, a acuzat de incompetenţă responsabilii din cadrul Ministerului Educaţiei care gestionează proiectul Băncii Mondiale:

„E pur şi simplu, o incompetență totală. Dacă sursele financiare alocate de buget sunt asimilate în proporţie de 47%. De ce mai ţipăm la fiecare pas că nu avem bani, că nu ne ajunge?!”

Serafim Urechean i-a reproşat actualei ministre Corina Fusu, care a lipsit de la şedinţă, că ignoră Curtea de Conturi. Dar şi fostei ministre, Maia Sandu, i-a adresat critici pentru management ineficient.

Mai mulţi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, prezenţi la şedinţă, au încercat să justifice de ce rămân nevalorificați parte din banii disponibili atât din bugetul de stat, cât şi de la donatori destinaţi pentru renovarea şcolilor. Iată ce a spus consultanta în management financiar al proiectului Băncii Mondiale, Nadejda Botea:

„Nevalorificarea în cauză ţine de renovarea şcolilor la care nu s-a putut purcede, dat fiind faptul că nu era terminată documentația de proiect. Valorificarea banilor nu ţine doar de noi. Anul acesta am crezut că purcedem mai devreme la renovări, dar încă nu avem legea bugetului publicată, nu putem iniţia achiziția serviciilor de reparaţie. Chiar şi lucrările deja efectuate pe parcursul acestui an sunt cu foarte mari reţineri de achitări. Ministerul finanţelor nu finanţează lucrările de renovare către executorii care deja lucrează la două şcoli.”

Rapoartele Băncii Mondiale arată că Ministerul Educaţiei a realizat, în termen, mai mult de jumătate din indicatorii de reformă, între care trecerea la finanţarea per elev şi optimizarea reţelei şcolare. Numai că finanțările pentru realizarea acestor indicatori sunt mult mai mici faţă de cele pentru renovarea şcolilor care rămâne a fi o restanță. Până la finele anului ar urma să fie, între altele, elaborat şi un nou sistem de salarizare a profesorilor. Proiectul Băncii Mondiale se încheie în 2018.

Previous Next

XS
SM
MD
LG