După tentativa de puci din 15 iulie, guvernul turc a lansat o epurare masivă, mai ales în armată, justiție și educație, pentru a-i înlătura pe susținătorii predicatorului Fethullah Gülen, acuzat de a fi instigatorul puciului. Sâmbătă s-a anunțat, între altele, închiderea a o mie de școli private și extinderea de la patru la 30 de zile a arestului preventiv. Tot sâmbătă, premierul Binali Yildirim a anunțat că s-a decis dizolvarea gărzii prezidențiale. Din 2.500 de membri, circa 300 au fost reținuți după tentativa de puci din 15 iulie.
Sabina Fati: „Istanbulul e gol față de alți ani. Nu am văzut decât foarte puțini turiști veniți din Vest. Cei mai mulți sunt din statele arabe și din Iran, și localnici.”
Europa Liberă: Care este atmosfera în Istanbul, în cafenele, în ceainării? Simți vreo diferență? Este lumea mai preocupată, mai tăcută, poate, speriată?
Sabina Fati: „În primul rând, majoritatea sunt goale. Și acesta e primul impact. Majoritatea cafenelelor, ceainăriilor, restaurantelor, hotelurile sunt aproape goale. Peste tot se văd polițiști cu pistoale mitralieră. Oamenii vorbesc: dacă îi întrebi, sunt toți de partea președintelui, aprobă toate măsurile luate de el. Sau mulți le aprobă. Reprezentanți ai intelighenției, ca să zic așa, sunt mai temperați, așteaptă să vadă ce se întâmplă, nu înțeleg dacă a fost cu adevărat o lovitură de stat sau doar un „joc”.
Un profesor universitar îmi spunea ieri că nu știe ce se întâmplă cu poziția lui peste o săptămână sau peste o zi. 20.000 de mii de profesori de școală generală și liceu au fost deja dați afară. Licențele lor au fost anulate, nu mai pot preda. Oamenii se întreabă la ce școli își vor trimite copiii pentru că majoritatea sunt de la școlile private, cei dați afară. Multe dintre contactele pe care le aveam aici, oameni cu care urma să vorbesc, nu mai vor să se întâlnească cu mine. De ce? E o teamă care îi cuprinde și care se simte.”