Linkuri accesibilitate

Un compromis privit cu neîncredere


Protestul micilor întreprinzători, 20 iulie, Chișinău
Protestul micilor întreprinzători, 20 iulie, Chișinău

Reprezentanţii Asociaţiei Micului Business au respins din nou, astăzi, invitaţia la dialog cu Ministerul Economiei. Micii antreprenori au reiterat că nu acceptă nici un compromis şi cer în continuare guvernului să prelungească dreptul de a comercializa în bază de patentă şi după 1 ianuarie anul viitor. La şedinţa guvernului de miercuri vor fi discutate soluţiile alternative propuse de Ministerul Economiei. Comercianţii susţin însă că acestea ar fi nişte „capcane”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct

Micii antreprenori au avertizat că vor relua la toamnă protestele, dacă Guvernul nu anulează legea adoptată în 2008 care interzice, începând cu 1 ianuarie 2017, comerţul în bază de patentă şi care îi obligă să-şi deschidă întreprinderi individuale. Ministerul Economiei urmează să-şi prezinte miercuri în cadrul şedinţei de guvern avizul la iniţiativa legislativă a deputaţilor socialişti privind prelungirea activităţii în bază de patentă. Ministerul va prezenta soluţii de compromis, pe care a încercat să le discute cu micii comercianţi, dar aceştia au boicotat două tentative de dialog. Se propune, între altele, ca întreprinderile mici şi mijlocii să fie scutite de controale pe un termen de cinci ani, să achite un impozit unic de 2-3 la sută din venitul estimabil, să beneficieze de un sistem simplu de raportare financiară, iar orice control efectuat să aibă un caracter consultativ. Autoritățile mai propun scutiri de impozite în primul an de activitate pentru a-i ajuta pe comercianţi să-şi procure apărate de casă, întrucât vor fi obligaţi să elibereze bonuri fiscale. Reprezentanţii Asociaţiei Micului Business privesc cu neîncredere înlesnirile propuse de Ministerul Economiei, a reiterat astăzi preşedintele Asociaţiei, Eugen Roşcovan:

„Acestea sunt nişte capcane. Toată lumea înţelege că va urma cererea de a înregistra întreprinderi individuale sau SRL-uri, ceea ce la rândul său cere contabilitate şi mărirea costului afacerii. Am spus şi repet că costul afacerii la micul comerţ pentru patentarii din Republica Moldova este foarte mare dacă ei se înregistrează ca întreprindere individuală cum cere guvernarea.”

Expertul Dumitru Budianschi de la Centrul Expert-Grup e de părere că problema comerţului în bază de patentă trebuia demult soluţionată. În opinia sa, propunerile guvernanţilor par rezonabile. L-am întrebat de ce micii comercianţi continuă să pună piciorul în prag?

„Probabil oricine dintre noi dacă ar fi în situaţia lor ar încerca să păstreze acest status-quo, care este destul de favorabil în special pentru unii deţinători de patente care plătind câteva mii de lei pentru patentă nu plătesc sume importante de impozite. Nu doar ei nu plătesc, ci îi ajută şi pe alţii să nu plătească. Însă este o formă legală care permite pe anumite subiecte să se scurgă banii publici în afara bugetului, fiindcă nu sunt plătiţi în buget. În acelaşi timp, există şi riscul pe anumite domenii a concurenţei neloială pentru micul business organizat altfel, de exemplu micile magazine. Sunt câteva domenii în care noi nu putem accepta menţinerea în continuare a patentelor, dar sunt unele care vizează micii producători, micii meșteșugari unde ele pot să rămână. Dar nu putem pune toate grămadă şi să spunem ori aşa, ori altfel.”

Unii experţi le reproşează micilor comercianţi că deşi au ştiut ani la rând că din 2017 vor fi obligaţi să-şi schimbe forma de activitate nu au întreprins măsuri pentru a-şi conforma afacerea.

O decizia finală ar urma să fie luată în Parlament. Pentru prelungirea activităţii în bază de patentă optează deocamdată doar opoziţia socialistă, care a şi venit cu iniţiativa legislativă în acest sens. PSRM propune excluderea termenului limită de activitate în baza patentei, termen care a fost propus de liderul socialiştilor Igor Dodon, în 2008, pe când Dodon era în fruntea Ministerului Economiei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG