Guvernul a respins, miercuri, definitiv un demers al deputaților socialiști care cereau anularea deciziei de interzicere a comerțului în bază de patentă de la 1 ianuarie 2017. Ministerul economiei le propune celor vizați ceea ce numește o soluţie – anume să treacă la „activitate independentă”, care presupune o serie de facilităţi. Propunerea ministerului este însă criticată de micii antreprenori, care ameninţă că vor face proteste de amploare la toamnă.
În pofida mai multor proteste ale comercianţilor, Guvernul a respins prelungirea termenului de activitate în bază de patentă. Acestora li se propune să treacă, începând cu anul viitor, la o formă alternativă de activitate comercială individuală. În schimbul patentei, costul căreia variază între 1000 şi 6000 de lei pe an cu toate taxele incluse, comercianţi ar urma să achite 1 procent din venitul obţinut din vânzări, dar care să nu fie mai mic de 3000 de lei pe an. Este singura taxă pe care comercianţii ar urma să o achite trimestrial, a precizat Ministrul Economiei, Octavian Calmîc:
„Ei vor fi scutiţi de toate celelalte taxe locale care sunt în prezent. Plus la toate, s-a ridicat acel plafon de comerţ de la 300 de mii de lei, în prezent, la 600 de mii de lei. Vor obţine şi dreptul de import - o revendicare mai veche, înaintată repetat Guvernului. Deci, redeschidem oportunitatea pentru aceşti antreprenori să practice activitatea de import-export.”
Comercianţii vor fi obligaţi să elibereze bonuri fiscale clienţilor. Casele de marcaj vor fi oferite gratis, dar vor fi răscumpărate din contul impozitelor achitate în primul an de activitate. Vicepremierul Calmîc a argumentat necesitatea aparatului de casă prin faptul că va fi un instrument de control financiar, dar și unul de protecție a drepturilor consumatorului, care având bonul fiscal va putea contesta calitatea bunului cumpărat. Octavian Calmâc a spus că acestea sunt principalele modificări care se propun şi a dat asigurări că ele sunt în avantajul comercianților:
„Avantajele sunt net superioare faţă de sistemul actual. Nu sunt obligaţi să aibă firme, să transmită rapoarte săptămânale sau lunare. Va fi un singur raport anual în formă simplistă. Taxa va fi achitată o dată pe trimestru.”
Mai multe tentative ale Ministerului Economiei de a discuta noile prevederi cu titularii de patentă au eşuat. Reprezentanţii Asociaţiei Micului Business au pus piciorul în prag şi au spus că nu vor să negocieze nici un fel de compromis. Ei susţin în continuare că noile cerinţe presupun cheltuieli suplimentare, mult mai mari faţă de cele suportate în prezent. Preşedintele Asociaţiei Eugen Roşcovan ne-a spus astăzi că micii comercianţi îşi vor relua protestele şi că de această dată vor ieşi mai mulţi în stradă:
„Ceea ce a făcut ieri guvernul este o împingere a oamenilor din micul business în economia tenebră. Oamenii nu vor putea să plătească atât cât vrea guvernul şi nici nu vor putea să-şi dirijeze afacerea aşa cum ar fi vrut ei. Decizia Guvernului nu corespunde cerințelor oamenilor de afaceri, a patentarilor şi ei sunt predispuşi să protesteze în continuare, începând cu toamna ce vine. Vor fi proteste masive. Cum se spune, toamna se numără bobocii. Oamenii vor ieşi în stradă şi în timpul alegerilor prezidențiale şi vor cere revendicări şi după. Până la Anul Nou mai este timp. Nu ştiu în ce se vor transforma aceste manifestări mari ale oamenilor de afaceri.”
Majoritatea parlamentară va menţine, cel mai probabil, decizia guvernului privind încetarea activităţii în bază de patentă. În mediul experţilor e susţinută ideea că acest gen de activitate este depăşit şi că permite multiple abuzuri din partea unor comercianţi, care se eschivează de la plata impozitelor. Înlesnirile propuse de guvern sunt văzute, în general, pozitiv, dar nu neapărat suficiente de mai mulţi experţi. Totuşi, determinarea comercianţilor de a ieşi în stradă îngrijorează, în special pentru că există deja şi alte chemări la proteste în toamnă, observă experţii.