Linkuri accesibilitate

25 ianuarie 1991 - RSSM - Declarație de susținere a Lituaniei


Mulțime în fața Parlamentului de la Vilnius, 15 ianuarie 1991
Mulțime în fața Parlamentului de la Vilnius, 15 ianuarie 1991

Materiale extrase din arhiva Institutului Hoover de la Universitatea Stanford, California, de istoricul Sergiu Musteață

Fragment din „Programul politic” din 25.01.1991. Editor: Mircea Carp, Romilo Lemonidis (Victor Cernescu, nume la microfon, n.red)

Document din arhivele legate de Moldova în 1991 de la Hoover Institution. (Foto: Sergiu Musteață), 25.01.1991 - 1
Document din arhivele legate de Moldova în 1991 de la Hoover Institution. (Foto: Sergiu Musteață), 25.01.1991 - 1
NARRATOR: Până atunci, dacă va mai exista un „atunci” – iată că Armata trece la noi acțiuni. Un ordin semnat de ministrul apărării, Dmitri Iazov, prevede că în viitor unități ale Armatei se vor alătura miliției, formând patrule mixte înarmate care să garanteze, cităm, „ordinea publică”; a fost semnat și de ministrul de interne, Boris Pugo. Ordinul se aplică tuturor marilor orașe din Uniunea Sovietică – între care capitalele de republici și regiuni, cât și principalele centre industriale. Agenția de știri INTERFAX transmite din Moscova că în baza acestui ordin patrulele mixte Armată-Interne vor fi folosite, cităm, atât „în cazul unor anumite demonstrații, evenimente politice majore, cât și în timpul weekend-urilor și sărbătorilor”. INTERFAX mai transmite că unitățile blindate vor fi puse la dispoziția patrulelor mixte, ele stând în stare continuă de alarmă. (CN 119/1.25)

NARRATOR: Referitor la evenimentele din Lituania, să consemnăm Declaraţia Alianţei Naţionale pentru Independenţă din Moldova de dincolo de Prut, vă invităm să o ascultaţi în întregime – în rezumat a transmis-o şi ROMPRES – s-o ascultaţi, aşadar, în întregime, în lectura lui ION IOANID.

DECLARAŢIA ALIANŢEI NAŢIONALE PENTRU INDEPENDENŢĂ ÎN LEGĂTURĂ CU EVENIMENTELE DIN LITUANIA

Alianţa Naţională pentru Independenţă, pe baza informaţiei documentare de care dispune, califică evenimentele ce au avut loc în Republica Lituania drept intervenţie militară întreprinsă de conducerea URSS împotriva Republicii Lituaniene independente.

În urma acestor evenimente a devenit limpede că introducerea suplimentară de către conducerea URSS a trupelor aeropurtate pe teritoriul acestei republici, sub pretextul înrolării forțate a tinerilor în Armata Sovietică, are drept scop lichidarea organelor legale supreme ale puterii de stat din aceste state care şi-au proclamat suveranitatea şi independenţa. Ocuparea de către Armata Sovietică a Casei Presei, a Radioteleviziunii ca şi a altor edificii – ocupare, soldată cu victime omeneşti – constituie o dovadă elocventă în acest sens.

În Lituania nu există două forţe interne, ostile una alteia şi angajate în lupta pentru putere, cum vrea să prezinte lucrurile conducerea URSS şi mijloacele de informare în masă ce i se subordonează. Există poporul Lituaniei, unit ca niciodată în jurul organului suprem al puterii de stat – Consiliul Suprem al Republicii Lituania, şi forţele militare ale URSS, care încearcă să înfăptuiască o lovitură de stat. Aşa-zisul Comitet al Salvării Naţionale, rămas până astăzi în anonimat, e doar un paravan, menit să-i disimuleze pe adevăraţii autori ai puciului forţelor militare de ocupaţie, conducerea URSS şi filiala sa din Lituania. Cerem să se pună imediat capăt războiului declanşat de Centrul imperial împotriva republicilor ce şi-au proclamat independenţa şi suveranitatea să fie retrase trupele sovietice de pe teritoriile acestor state şi să fie traşi la răspundere penală autorii sângeroaselor măceluri de la Tbilisi, Baku şi Vilnius.

Considerăm că preşedintele URSS, ministrul de interne şi ministrul apărării ai URSS nu mai au nici un drept moral să susţină posturile pe care le ocupă şi trebuie să-şi prezinte, cât mai curând, demisia.

Chişinău, 20 ianuarie 1991

NARRATOR: Acesta a fost textul Declaraţiei Alianţei Naţionale pentru Independenţă din Moldova de dincolo de Prut, dată publicităţii în legătură cu evenimentele din Lituania.

Document din arhivele legate de Moldova în 1991 de la Hoover Institution (Foto: Sergiu Musteață), 25.01.1991 - 2
Document din arhivele legate de Moldova în 1991 de la Hoover Institution (Foto: Sergiu Musteață), 25.01.1991 - 2

Document din arhivele legate de Moldova în 1991 de la Hoover Institution (Foto: Sergiu Musteață), 25.01.1991 - 3
Document din arhivele legate de Moldova în 1991 de la Hoover Institution (Foto: Sergiu Musteață), 25.01.1991 - 3

XS
SM
MD
LG