Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă: „Lucrurile se mişcă în Chişinău, puţin sau mult, greu sau uşor, dar se mişcă”


La un protest împotriva primarului Chișinăului
La un protest împotriva primarului Chișinăului

Interviul dimineții cu primarul Chișinăului.

Recent, o instanţă din Chişinău a decis înregistrarea unui grup de iniţiativă ce-şi propune un referendum privind revocarea din funcţie a primarului general al Municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. Decizia ar putea fi contestată în instanţa superioară, dar pare puţin probabil ca iniţiatorilor să nu li se permită să colecteze numărul necesar de semnături care să facă posibil referendumul respectiv…

Cum vede primarul Dorin Chirtoacă această perspectivă şi cum răspunde el avalanşei criticilor ce stă la baza intenţiei de a-l debarca?

Europa Liberă: Domnule Chirtoacă, avem o situaţie când cel mai tânăr primar al unei capitale europene – cel puţin anterior - este puternic contestat de, poate, cei mai tineri activişti civici din Republica Moldova, care sunt pe cale să realizeze un referendum de revocare a Dvs. din funcţie. Dvs. cum vedeţi această situaţie?

Dorin Chirtoacă: „Este un subiect care a apărut în mod artificial, din punctul meu de vedere, pe agenda municipiului Chişinău în ultimele 12 luni, pentru că aşa doreşte un grup de persoane. Este democratic, până la urmă, oamenii să se constituie în grupuri şi, respectiv, să aibă anumite acţiuni. Este democratic să ai referendumuri, nu este o problemă. Am avut şi în Marea Britanie recent, numai că cu un rezultat nu tocmai pozitiv pentru viitor. Până la urmă, semnături poţi aduna 150 de mii, cel puţin, deşi legea prevede minim 100 de mii. Poţi aduna peste 100 de mii, poţi aduna 150 de mii şi chiar 200 de mii pentru că la alegeri au votat împotriva mea, adică pentru contracandidată, circa 150 de mii de locuitori. Contestat nu sunt pentru prima dată. S-a mai întâmplat şi în al doilea mandat, iar în primul au fost doar discuţii. În al doilea mandat, însă, tot aşa au pornit. Este, până la urmă, o acţiune cu caracter politic.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:07 0:00
Link direct

Europa Liberă: Da, dar până acum aţi înfruntat, cum spuneţi, intenţiile, justificate sau nu, ale partidelor politice de a vă contesta, de a vă debarca. Acum nu mai este vorba doar de jocuri partinice sau rivalităţi în interiorul comunității politice. Iniţiativa – de largă susţinere, cum pare – vine dinspre reprezentanţi ai societăţii civile. Vedeţi vreo diferenţă şi cum v-o explicaţi?

Dorin Chirtoacă: „Cei care acum se intitulează reprezentanți ai societăţii civile, în realitate au fost membri de partid, inclusiv la noi, la PL. După aceea au trecut la PLR, apoi la PPEM lui Iurie Leancă şi au candidat la alegeri. În realitate tot acest grup de persoane este format din oameni care fie sunt membri de partid, fie au fost membri de partid, însă, până la urmă, este vorba de exact aceiași care în șase ani de zile au sabotat activitatea primăriei şi acum pur şi simplu şi-au dat arama pe faţă.

PLDM tot timpul a pus piedici şi nu a acceptat să mişcăm înainte modificări legislative care acum a trecut prin Parlament. E vorba şi de construcţii neautorizate, comerţ, salubrizare, legea statutului municipiului Chişinău. PLR şi PPEM au fost complici la furtul miliardului în timp ce noi băteam alarma că este ceva în neregulă şi se întâmplă ceva rău în sistemul bancar. Acum vor să o facă, după cum se vede, pe salvatorii, eroii naţiunii şi s-au poziţionat în asemenea mod cu acest referendum crezând că prin asta nu o sa se vadă cu ce au contribuit partidele lor la distrugere …”

Europa Liberă: Cu alte cuvinte, Dvs. insistaţi în continuare că este de fapt un demers al unor reprezentanți ai partidelor rivale, doar că ar fi camuflat cu aparenţă de societate civilă?

Dorin Chirtoacă: „Evident că fiind din partea societăţii civile poţi să pari mult mai credibil, vrei să pari mult mai credibil, încerci să obţii o susţinere cât mai largă. Este şi profit de uzura care intervine după nouă ani de mandat, că doar cine nu munceşte, nu greşeşte. După nouă ani de activitate poate interveni şi o anumită saturaţie la oameni, chiar dacă faci lucruri bune, chiar dacă faci mult mai multe lucruri bune decât ai făcut în trecut. Mai ales că sunt şi nişte greşeli adunate. Putem face şi un bilanţ. Totuşi, sunt trei mandate adunate. Nu este vorba despre ceva care s-a întâmplat într-un mod hazardat. Locuitorii Chişinăului au votat, totuşi, de trei ori într-o anumită direcţie. Trebuie respectat votul lor.

Mai presus decât aceasta trebuie înţeles următorul lucru – ne place, nu ne place unii de alţii, dar dacă ne-au mandatat locuitorii Chişinăului să muncim următorii patru ani, perioada 2015-2019, trebuie să ne concentrăm să facem ceva. Eu îi înțeleg. Ei vor să se afirme. Vor să ajungă şi ei primari, consilieri, doar că au ales calea tabula rasa, adică radem tot, nu recunoaştem nimic şi o construim de la zero. Nu suntem tocmai în situaţia aceasta. Lucrurile se mişcă în Chişinău, puţin sau mult, greu sau uşor, dar ceva se mişcă. Arată că poţi mai bine, arată că poţi mai mult, fii constructiv. Aceasta este calea în democraţie de a mişca ceva şi nu această aroganţă din capul locului că noi suntem cei mai deştepţi, cei mai tari, noi ştim lucrurile cel mai bine cum se fac.”

Europa Liberă: Domnule primar, v-am auzit de mai multe ori spunând că acest eventual referendum ar fi o pierdere de timp, că nu ar avea nici o şansă, totuşi Dvs. sau cei care vă reprezintă aveţi intenţia să contestaţi această decizie a Judecătoriei Centru de a înregistra grupul de iniţiativă?

Dorin Chirtoacă: „Se ocupă avocaţii de această chestiune. Dacă aş sta să dezmint toate minciunile care apar în ultimul an de activitate, în special, şi toată murdăria care este aruncată în capul nostru nu aş mai avea timp de nici un fel de activitate. Ei şi-au făcut o agendă, radem tot, după cum am spus, şi noi venim să salvăm Chişinăul, pentru asta vă propunem referendum. Poftim, locuitorii Chişinăului au dreptul să urmeze această cale.

Noi, între timp, construim o altă agendă şi anume: să finalizăm bulevardul Ştefan cel Mare, Alecsandri, Negruzzi, să scoatem în capăt cu scara de la Valea Morilor, mai avem proiecte în suburbii, apeductul de la Truşeni, de exemplu, alte lucrări pe care le avem de făcut. Oamenii ne vor judeca. Este şi o pierdere de timp şi o pierdere financiară de câteva milioane de lei, indiferent dacă referendumul va avea loc împreună cu alegerile prezidențiale sau separat de acestea.”

Europa Liberă: Sunt două mari seturi de nemulţumiri exprimate vocal şi cu o concretețe înspăimântătoare pentru orice edil de criticii Dvs.: starea de lucruri în municipiu, provenită din incompetență şi scheme de corupţie şi - doi - absenţa totală de transparenţă şi de consultări cu populaţia în chestiunile ce ţin de acţiunile primăriei. Iată când vorbeați de aceste proiecte mari care se realizează acum de ce nu există – şi este unul dintre reproşurile care intră în discuţii – o consultare sau o explicaţie suficient de bună a modului în care se realizează aceste proiecte?

Dorin Chirtoacă: „Noi am intrat la faza de implementare a acestor proiecte. Consultările şi toate discuțiile le-am făcut înainte, în faza de proiectare. S-a întâmplat 3-4 ani în urmă.”

Europa Liberă: Se ştie de exemplu cât costă, dacă sunt bune materialele, dacă vor fi durabile?

Dorin Chirtoacă: „Dezbaterile s-au făcut în prezenţa presei. S-a discutat în anii 2010-2012 de mai multe ori. În ce priveşte materialele, acestea sunt verificate o lună de zile la procesul de îngheţ, dezgheţ şi abia după aceea li se dă undă verde pentru a fi utilizate. Proiectele sunt supravegheate de o companie internaţională, o companie franceză, pentru că este vorba de o finanţare a BERD şi a BEI. În cazul în care ar fi colegii corecţi, constructivi şi ar merge să verifice propriu-zis informaţia peste tot, ne-am trezi că toate aceste lucruri se respectă şi nu este cazul să facem atâtea discuţii. Dumnealor au interesul strict politic de a ajunge la putere, cu orice preţ.

Recent, am văzut că unul dintre ei, chiar îmi pare rău, că sunt tineri, a publicat şi un filmuleţ, o minciună sfruntată precum că troleibuzele nocturne nu opresc noaptea în staţii şi a ales pentru asta o intersecţie – Maria Cebotari cu Bucureşti – unde nu este staţie de troleibuze, este staţie de microbuze. Deci, s-a oprit în staţia de microbuze şi a insinuat precum că troleibuzul nu opreşte în staţie, deşi troleibuzul nu are staţie acolo. Dacă trebuie să punem la dosar minciuni, cum vrem să ajungem să mergem înainte?!

Este o acţiune strict politică a partidelor care şi-au dat arama pe faţă după șapte ani, din 2009, că nu vor să colaboreze cu PL şi cu mine personal. Nu au vrut niciodată. Doar că până acum s-au tot ascuns după deget. Acum pe faţă merg cu chestiunea cu referendumul. Se adaugă aici şi socialiştii - comunişti care peste noapte s-au făcut socialişti - care vor să pară şi ei foarte utili societăţii promovând de fapt anarhia.

Eu sunt gata să fiu judecat de cetăţeni în fiecare zi, oricând, nu este nici o problemă. Am fost ales direct şi întotdeauna decizia va aparține locuitorilor. Lucrurile trebuie să aibă însă şi o logică. Vrei să te afirmi în politică, în administrație vină cu ceva pozitiv. Eu, acum zece ani, tot am pornit să mă afirm. Haideți să vedem cum a fost atunci. Am fost în societatea civilă, am monitorizat alegeri, am venit cu nişte rezultate în activitatea mea. Nu am negat totul şi nu am negat activitatea celor care erau în administraţie.”

Europa Liberă: Tocmai de pe poziţiile cetăţeneşti sau ale societăţii civile, iată, vi se reproşează că mulţi dintre actualii membri ai grupului de iniţiativă au avut tentative de a colabora cu Primăria şi au propus proiecte concrete, şi, cum s-a exprimat unul dintre ei, s-au pomenit cu uşa trântită în nas. Ce s-a întâmplat? Dvs. puteţi prezenta măcar un exemplu în care s-a înnodat o colaborare cât de cât fructuoasă pentru ambele părţi şi pentru cetăţeni, în primul rând?

Dorin Chirtoacă: „Unul dintre ei s-a apucat, dacă nu greşesc, să facă scuarul din faţa teatrului Cehov. A primit şi finanţare de la Primărie. Nu ştiu dacă a mai scos-o în capăt. Pretura de sector are sarcina acum să finalizeze acest proiect, după ce dânşii au făcut foarte multe discuţii, au colectat bani ş.a.m.d. Primăria a donat finanţare acolo. Vă dau un exemplu concret unde am încercat, am pus şi noi umărul şi oricum au rămas nemulțumiți. Când cineva nu-ţi convine, când cineva este împotriva ta, orice ai face nu ar fi suficient. Să venim noi cu linii de troleibuze în fiecare curte şi oricum vor fi împotrivă.

Oamenii aceștia s-au poziționat din start împotrivă, de ani de zile, doar că acum au ales o altă modalitate de a se promova – referendumul. Vor să ajungă la putere cu orice preţ şi nu-i interesează absolut nimic. E o acţiune cu caracter strict politic. Fiecare îşi alege calea pe care să meargă şi fiecare pasăre pe limba ei piere. Am considerat că mai bine este să ne detașăm de ceea ce încearcă să facă ei. Îi chemăm la colaborare, veniți să facem majoritate în Consiliul Municipal dacă doriţi, veniţi să lucrăm chiar dacă suntem diferiţi sau din partide politice diferite şi nu neapărat putem activa ca o majoritate în sens politic constituită, fără acorduri de colaborare. Trebuie să ţinem cont că patru ani avem de muncit unii cu alţii, dar ei nu vor asta.”

XS
SM
MD
LG