Un punct de vedere săptămînal consacrat astăzi evoluțiilor demografice din R. Moldova.
Gheorghe Cojocaru: „Domeniul demografic nu pare a fi sau nu pare să fi fost o problemă de interes major și o parte componentă a politicilor naționale, de-a lungul întregului sfert de secol de independență a Republicii Moldova. Și aceasta în pofida statisticilor extrem de alarmante, furnizate de experții în demografie, potrivit cărora se atestă un proces de depopulare și de îmbătrânire fără precedent a populației. În fiecare an, în special, din 2007 încoace, până la 40-50 de mii de oameni părăsesc Republica Moldova, stabilindu-se în diverse țări ale lumii, o majoritate alegând țările europene.”
Europa Liberă: În cifre aceasta arată cam 1% din întreaga populație. E un lux pe care nu cred că Republica Moldova și-l mai poate permite. Și atunci autoritățile, decidenții ar trebui să se întrebe cine sunt oamenii care pleacă și mai cu seamă de ce pleacă.
Gheorghe Cojocaru: „Așa cum arată datele statistice, pleacă în afară, în primul rând, oamenii tineri de până la 30-35 de ani, în special, din cauza lipsei locurilor de muncă, scumpetei și salariilor mici, inexistenței unor perspective sociale și materiale pentru o carieră în Republica Moldova. Indicii demografici sunt într-o legătură directă cu situația din economie: crizele economice de la 1991 încoace și declinul economic și social au lovit puternic în potențialul uman și, invers, avertizează specialiștii în demografie, diminuarea drastică a resurselor umane va produce efecte nefaste asupra economiei în anii care vin. Comparativ cu anii ʾ90 ai secolului trecut, mortalitatea în Republica Moldova a crescut cu circa 35-40 la sută, iar natalitatea a scăzut cu circa 100 la sută, astfel încât speranța de viață a ajuns la 65 de ani la bărbați și la 74 de ani la femei.”
Europa Liberă: Sunt date sunt publice, la îndemâna oricui. Și, iarăși, cei chemați să se îngrijoreze sunt decidenții. Cum reacționează autoritățile la aceste semnale alarmante?
Gheorghe Cojocaru: „Problema demografică este un diagnostic al situației generale sociale și economice, ea trebuie tratată metodic, din diverse unghiuri. Înșiși demografii au elaborat un set de recomandări pentru a pune stavilă proceselor de depopulare, subliniind necesitatea dezvoltării pieței locale de muncă, ridicarea standardelor de viață, o atitudine grijulie față de familiile tinere etc. Nu se poate spune că autoritățile ar fi cu totul indiferente față de toate aceste propuneri, însă se acționează mai mult episodic și fără a avea în față un program de activitate în acest domeniu, cel puțin, pe termen scurt și mediu.”
Europa Liberă: Presupun că aveți în vedere recenta mărire a indemnizației pentru îngrijirea copilului, cu 100 de lei, acordată și ea doar persoanelor neasigurate.
Gheorghe Cojocaru: „Această mărire, începând cu luna august, nu rezolvă nimic, pentru că, cu 600 de lei, atât cât reprezintă cuantumul lunar al acestei indemnizații, nu se poate asigura îngrijirea unui copil, statul, autoînlăturându-se, în fond, de la procesul de creștere a noilor generații. Inutil de spus, prin această atitudine și lipsă de viziune, statul își taie singur creanga de sub picioare.”