Ministerul de Externe spune că a „sugerat” autorităților ruse „să se abţină” de la deschiderea în regiunea transnistreană a secţiilor de votare pentru alegerile parlamentare ruse din 18 septembrie. Rusia și-a anunțat intenția să deschidă în stânga Nistrului 22 de secții de votare. Ministerul de externe a făcut mereu asemenea declarații în preajma alegerilor ruse, iar Rusia le-a neglijat tot de fiecare dată.
Autoritățile statului nu vor putea asigura securitatea desfășurării alegerilor în stânga Nistrului, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, emis drept răspuns Ambasadei Federaţiei Ruse. Moscova solicitase anterior Chișinăului să participe la organizarea alegerilor Dumei de Stat pe teritoriul Republicii Moldova. Intenția Rusiei este ca dintre cele 25 de secții de vot care urmează să fie deschise în Moldova pentru alegerile din 18 septembrie, 22 să fie deschise în regiunea transnistreană.
La recomandările Ministerului de Externe de la Chișinău, Ambasada Rusă nu a reacționat încă, dar din experiența altor ani, rușii au ignorat de fiecare dată apelurile autorităților constituționale de a nu desfășura alegeri în teritoriul necontrolat din estul țării.
Atitudinea Rusiei este interpretată la Chișinău drept una sfidătoare. Dacă oficial Kremlinul s-a angajat să nu susțină separatismul în Republica Moldova, atunci prin acțiunile sale provedează invers, spun experții, printre care și președintele Asociației Promo-Lex, Ion Manole:
„Din punctul nostru de vedere este un gest regretabil pentru că Federația Rusă de fiecare dată are un comportament duplicitar. Pe de o parte Federația Rusă spune că nu susține și nu poate influența regimul de la Tiraspol în ceea ce privește respectarea drepturilor omului din această regiune, iar pe de altă parte vedem că desfășoară diverse exerciții militare, deschide secții de votare, deci are un comportament de parcă acest teritoriu i-ar aparține.”
Europa Liberă: Chișinăul are instrumente pentru a putea influența această situație?
„Cu siguranță Chișinăul are această posibilitate, pentru că Federația Rusă ignoră dar și încalcă nu doar normele dreptului internațional și nu doar normele de bun simț, dar și acordurile bilaterale dintre Republica Moldova și Rusia. Amintesc despre Acordul de Prietenie dintre Republica Moldova și Federația Rusă, în care articolul 5 stipulează că părțile se vor abține de la acțiuni ce vor susține sau încuraja mișcări separatiste de pe teritoriul țărilor lor. Deci vedem că Rusia încalcă brutal această regulă, această obligație față de Republica Moldova, iar Moldova are obligația să vorbească de la toate tribunele și să ceară în cadrul tuturor instituțiilor internaționale respectarea acestor obligațiuni din partea Federației Ruse.”
Diplomația moldavă reacționează pentru a doua oară în ultimele zile la acțiunile Rusiei. Săptămâna trecută a condamnat exercițiile militare comune ale trupelor militare transnistrene și armata rusă. Astfel de abuzuri sunt constante, observă experții. Veaceslav Berbeca de la IDIS Viitorul spune că Moscova face totul pentru a-și menține interesele în regiune:
„Este o politică a Federației Ruse pe care o duce tot timpul față de Moldova. Oficial declară că respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova și este pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, dar pe de altă parte doar își urmărește propriile scopuri în această regiune și asta prin diferite instrumente pe care le are. De exemplu nu demult a fost Rogozin care a avut un discurs aici, iar după plecarea lui au fost negocierile în formatul „5+2”, unde parcă au avut loc discuții care ar trebui să miște problema conflictului transnistrean... dar după asta am avut exerciții militare. Este o sfidare a autorităților oficiale a Republicii Moldova.”
Șefa așa zisei comisii electorale de la Tiraspol, Elena Gorodeţkaia, a anunțat că la urne sunt așteptați să voteze aproximativ 180 000 de cetățeni ruși. La ultimele alegeri de acest gen, potrivit Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în Moldova ar fi votat puțin peste 50 de mii de electori, iar cei mai mulți dintre aceștia au pus ștampila în dreptul partidului lui Vladimir Putin. Cetățenii ruși care locuiesc în dreapta Nistrului vor putea vota la trei secții de votare, deschise la Chișinău, Bălți și Comrat, iar un punct mobil pentru votare va fi la Cahul. La alegerile anterioare, Chișinăul a propus rușilor să deschidă secțiile de votare în dreapta Nistrului, în localitățile din zona de securitate. Această propunere nu a fost agreată însă atunci de Ambasada Federației Ruse.