Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat astăzi la ceremonia privată de la Castelul Peleș, de la Sinaia, prilejuită de funerariile Reginei Ana a României. Pe 1 august, când s-a anunțat decesul Reginei, într-un spital din Elveția, primăria Chișinăului a coborât drapelul în bernă. Principesa moștenitoare a României, Margareta a vizitat în câteva rânduri Republica Moldova, ultima dată în aprilie 2015, de Paști. Regele Mihai a fost ultima dată la Chișinău în 1942.
O prezență discretă a Casei regale din România, care între cele două războaie mondiale a domnit și în Basarabia. Corespondentul Europei Libere a parcurs străzile din Chișinău ca să afle ce știu, ce mai știu sau dacă știu ceva oamenii despre monarhie sau Casa regala?
Europa Liberă: Vă amintiți ce înseamnă monarhia?
- „Monarhie? Asta-i istorie, iar istoria nu prea o cunosc.”
- „Monarhia înseamnă prezența unui rege la conducerea unei țări.”
- „Monarhie? La noi parlamentarii sunt ca niște monarhi, care stau în Parlament câte 26, 27 de ani, parcă acolo s-au născut. Oare asta nu-i monarhie? Au pus mâna pe puterea statului, dictatori. Republica va avea în curând 25 de ani de independență, dar unii au 26 de ani de când sunt în Parlament. Viața însă trece, lucrurile se schimbă, dar noi stăm câte 26 de ani în Parlament pentru a ridica mâna, a spune „nu” și a umple buzunarele cu banii furați.”
- „Monarhia ține de trecut. Cred că democrația este mai bună, iar șeful statului să fie ales în urma unor alegeri.”
- „Când era monarhie era și ordine. Un rege conducea și toți se temeau de el, dar acum e dezordine. Trebuie să fie un stăpân peste tot, care are grijă de popor, dar nu ăștia care fură unul de la altul.”
- „Îmi amintesc că acum au loc funeraliile Reginei României, și cred că ar trebui să se întoarcă la monarhie. Asta ar aduce mai multă stabilitate și încredere în ziua de mâine.”
Europa Liberă: Dar de ce nu e bună actuala formă de guvernare?
- „Corupția mare, banditismul, asta duce la neîncredere.”
- „Oamenii mai bătrâni probabil că păstrează nostalgia după monarhie și după regi. Probabil că sunt dezamăgiți de situația politică care este, dar totuși s-au făcut și s-au schimbat multe lucruri. Dar e frumos așa, să știi că ai un rege, o regină la conducerea unei țări.”
Europa Liberă: 13 august va fi zi de doliu, în legătură cu moartea Reginei Ana a României.
- „Știți, eu vă spun... Dumnezeu să o ierte, dar hai să fim și noi așa mai concret. Eu sunt în Moldova, eu trăiesc în țara lui Ștefan cel Mare și Sfânt, dumneaei e împărăteasa României, și nu trebuie noi să facem tragedia asta. Asta se numește că pupăm mâna, dar noi suntem stat independent, primii care ne-au recunoscut ca stat au fost românii. Asta nu înseamnă că împărăteasa României este și împărăteasa Moldovei.”
- „Sigur că-mi amintesc de monarhie, de regele Mihai, de regina Ana, din ce am mai citit. Nu am avut ocazia să-i văd, pentru că nu puteam pe atunci să trecem hotarele. Am auzit de la bunei, de la părinți, și spuneau că era bine. Erau stimați, și ei stimau regele.”
Europa Liberă: Președintele a decretat 13 august zi de doliu în Republica Moldova în legătură cu moartea Reginei Ana.
- „Foarte bine, totuși dacă nu eram cotropiți de ruși avea să fie și regina noastră, nu?”
- „Sunt din Franța, iar nouă nu ne prea place monarhia, din cauza revoluțiilor pe care le-am avut și istoria noastră. Dar în opinia mea ar putea fi o idee bună dacă ar fi ca în Marea Britanie sau Spania, unde monarhia e combinată cu democrația, fiind o prezentare bună pentru țară.”