Europa Liberă: S-a destrămat Uniunea Sovietică. Moldova şi-a proclamat independenţa alături de alte state care au făcut parte din fosta URSS. Moldova la puţin timp a aderat la CSI. A adus foloase sau daune ţării Comunitatea Statelor Independente?
Dumitru Diacov: „E greu de spus. Noi trăim într-un context politic, într-o zonă geografică, pe care nu putem să o schimbăm. Republica Moldova este o ţară care nu poate influenţa politica internaţională, politica mondială. Şi din aceste motive sigur că, reieşind din experienţa pe care a avut-o conducerea de atunci, s-au făcut paşii care se considerau atunci. Noi acum, peste 25 de ani, putem fi foarte deştepţi, să considerăm că s-ar putea, poate, altfel.”
Europa Liberă: CSI avantajează sau dezavantajează Moldova?
Dumitru Diacov: „Acum CSI nu mai este funcţională. Acum Moldova este mai mult cu picioarele în spaţiul european, dar cu gândul încă nu este bine formulat. Din păcate, Moldova este unica republică fostă unională care are o astfel de situaţie dramatică, care este împărţită, divizată în două, între Est şi Vest şi nicidecum nu se poate consolida.”
Europa Liberă: Dar atunci, în 1991, liderii regimului separatist de la Tiraspol încercau să acrediteze ideea că numai prin aderarea Moldovei la CSI există şanse de a rezolva conflictul de pe Nistru.
Dumitru Diacov: „Da.”
Europa Liberă: După 25 de ani sunt voci care spun că acest lucru a fost o capcană care a compromis şansele de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. Dumitru Diacov ce crede despre acele timpuri?
Dumitru Diacov: „Eu cred că trebuia să fie previzibil pentru cei din Chişinău comportamentul celor de la Tiraspol. Din păcate, conducerea de atunci nu a avut experienţa necesară. A fost o doză impunătoare de naţionalism care a trezit anumite reacţii şi nu am putut să ne isprăvim cu această situaţie nouă pentru noi.”
Europa Liberă: Dacă liderii de atunci din stânga Nistrului spuneau că, odată cu aderarea Moldovei la CSI, problema reunificării celor două maluri ale Nistrului se rezolvă, de ce nu s-a rezolvat?
Dumitru Diacov: „Fiindcă ei nu au dorit lucrul acesta. Au dorit să-şi consolideze ceea ce au acum – independenţa. Chişinăul nu a avut pârghii şi forţa necesară, pe atunci nu era, practic, deloc implicat Occidentul, Europa, nu exista un sprijin european. Eu de multe ori am pus întrebarea occidentalilor: „În cazul țărilor baltice cât de solidară a fost Europa cu retragerea trupelor ş.a.m.d.?”. În cazul Republicii Moldova nu a existat această solidaritate.”
Europa Liberă: Şi atunci Moscova a avut un rol decisiv, i-a sprijinit pe cei de la Tiraspol cât a putut.
Dumitru Diacov: „Da, sigur.”
Europa Liberă: Relaţia dintre Chişinău şi Moscova a fost mai mult antagonistă, decât una reciproc avantajoasă?
Dumitru Diacov: „Eu nu vreau să-i judec pe alţii. Noi am făcut totul ce este necesar ca să evităm? Eu consider că noi nu am făcut totul.”
Europa Liberă: Dar ce concret nu aţi făcut?
Dumitru Diacov: „Nu vreau să analizez. A fost o situaţie dramatică din lipsă de experienţă.”
Europa Liberă: E o scuză lipsa de experienţă?
Dumitru Diacov: „Trebuie să corectăm ceea ce avem. Sigur că în situaţia de atunci, în situaţia agresivă, când o parte din conducerea Federaţiei Ruse, la practica Uniunii Sovietice, nu au dorit să scape din mâini pământurile care se duceau, ei au încercat şi acolo unde a fost mai multă solidaritate locală nu s-a reușit. Lucrul acesta s-a încercat în Lituania, în Estonia şi în alte părţi.”
Europa Liberă: De ce Moldova a fost mai vulnerabilă?
Dumitru Diacov: „Fiindcă nu am avut destulă experienţă, fiindcă nu am fost foarte solidari, fiindcă a existat acest extremism naţionalist, care a fost promovat de unii. Acum vedem că sunt cu totul în altă parte geografică.”
Europa Liberă: Rusia nu a ascuns că pe placul ei ar fi fost varianta federalizării Republicii Moldova. A existat şi acel plan Kozak, care a fost respins încă pe timpul guvernării comuniste. Dar se insistă pe această idee ca Moldova să ajungă a fi federaţie.
Dumitru Diacov: „În ultimul timp nu se vorbeşte la acest capitol. Dar dacă să vorbim foarte strict juridic, Moldova şi astăzi este o federaţie, având pe teritoriul său autonomia Găgăuziei. Noi câteodată ne agăţăm de un cuvânt şi leşinăm toţi, în loc să punem în funcţie creierul şi să ne gândim cum putem noi să rezolvăm problema fundamentală a ţării – integritatea teritorială. Dacă tu nu ai forţă economică, dacă nu ai forţă militară, dacă nu ai posibilităţi materiale, financiare ş.a.m.d. de a atrage, ce trebuie să faci? Atunci trebuie să foloseşti calităţile diplomatice, să foloseşti limbajul respectiv.”
Europa Liberă: Ele nu au ajutat.
Dumitru Diacov: „Eu vreau să vă spun că şi americanii, Biden, când a fost la Chişinău, ne-am întâlnit, cu Merkel ne-am întâlnit, ne-au spus: „Noi nu dorim ca voi să mai creaţi în această zonă un conflict cu Federaţia Rusă”. De aceea, Occidentul ne sprijină în aceste doleanţe ale noastre, dar noi trebuie să facem ceva. Ei ne ajută, ei sunt gata să ne ajute, dar noi trebuie să propunem idei.”
Europa Liberă: De ce guvernarea e impotentă ca să rezolve această problemă?
Dumitru Diacov: „Eu nu aş folosi cuvântul „impotentăʾ.”
Europa Liberă: Nepricepere şi lipsă de experienţă.
Dumitru Diacov: „Nenorocirea aceasta de fel de fel de situaţii nefavorabile.”
Europa Liberă: Dar nu e prea mult 25 de ani?
Dumitru Diacov: „E mult. Sigur că e mult. De aceea, trebuie să ne liniştim aici, să ne concentrăm asupra problemelor economice, sociale şi să relansăm Republica Moldova pe o cale liniştită, pe un drum corect şi de lungă durată. Şi, în paralel, să eliberăm mai multă forţă, să ne ocupăm cu problema transnistreană. Atunci când ai multe conflicte, criză politică, fel de fel de dezbateri, aşa cum avem în ultimii doi-trei ani de zile, îţi mai vine pofta să ai puteri să te ocupi şi cu această problemă foarte complicată, care necesită efort din partea tuturor structurilor statului? Eu sper că vom ajunge. Acum, la 25 de ani, când facem bilanţul, trebuie să înţelegem, odată şi odată, că Republica Moldova poate să prospere, are această perspectivă, dar pentru aceasta trebuie, ca în toată lumea, linişte, pace, coeziune internă, o unitate, o solidaritate naţională şi să ne apucăm de treabă.”
Europa Liberă: Dar relaţia dintre Chişinău şi Moscova totuşi s-a răcit mult, după ce Moldova a declarat sus şi tare că vectorul european este prioritar, după respingerea planului Kozak, ofensiva Rusiei prin „războiul” vinului, embargoul şi până azi nu a fost ridicat de către Moscova. Ce vrea Moscova de la Republica Moldova?
Dumitru Diacov: „Eu cu urechile mele am auzit de multe ori: „Noi dorim ca Republica Moldova să fie o ţară previzibilă pentru Federaţia Rusăʾ.”
Europa Liberă: Şi Moldova nu e stat previzibil?
Dumitru Diacov: „Duceţi-vă la Kremlin şi priviţi cu ochii Kremlinului situaţia aceasta. Ceva nu este, avem aceste rupturi, avem aceste bulversări interne. Eu cred că sunt oameni care se uită cu ochi buni la Chişinău. Şi noi trebuie să avem cât mai mulţi oameni ca să se uite cu ochi treji, realişti la Federaţia Rusă. Federaţia Rusă de nenumărate ori a spus că ea are interese în această zonă. Şi lucrul acesta îl înţelege toată lumea.”
Europa Liberă: Şi ea face tot posibilul ca aceste interese ale ei să fie menţinute.
Dumitru Diacov: „Ţările mari întotdeauna au aceste interese. Şi dacă ei doresc să se menţină, noi trebuie să fim deştepţi şi să venim cu oferta noastră, cu propunerea noastră şi previzibilitatea pe care ei o doresc.”
Europa Liberă: Dar care ar fi oferta Chişinăului? Pentru că, dacă guvernarea nu a reuşit să menţină o relaţie bună cu cei de la Kremlin, autorităţile de la Moscova au găsit forţe politice pro-ruse care să facă jocul Federaţiei Ruse aici.
Dumitru Diacov: „Şi nu Moscova e vinovată. Sunt vinovaţi ai noştri, care se duc şi ling, şi încep să dea jurământul ş.a.m.d. Noi trebuie să avem oameni politici în Republica Moldova care să meargă la Moscova, care să meargă la Bucureşti, care să meargă la Bruxelles ş.a.m.d. şi să pledeze în numele ţării pe care ei o reprezintă ca deputaţi, ca miniştri, dar nu unul se duce şi se culcă în anticameră undeva pe la Bucureşti, altul se duce şi se culcă în anticameră la Moscova. Şi atunci îţi pui întrebarea: „Cum noi putem să construim un stat care să aibă solidaritate, coeziune, linişte, pace ş.a.m.d.?”. Noi, în felul acesta, dacă vom continua, dacă nu vom înţelege, dar aceasta trebuie să înţeleagă nu numai politicienii, aceasta trebuie să înţeleagă şi oamenii de rând şi când vin la urnă să pledeze anume pentru această idee. Rupturile nu se fac de la sine. Fiindcă, atunci când mergi la ţară, moş Vasile, moţ Gheorghe se împacă foarte bine şi cu ucraineanul, şi cu găgăuzul, şi cu românul. Şi dacă e român şi cu moldoveanul ş.a.m.d. Şi nu există problemă. Problema o fac partidele politice care doresc să vâneze fără mari eforturi voturi.”
Europa Liberă: Dar în aceste partide s-a pierdut încrederea. Acum formaţiunile politice sunt creditate cu cea mai mică încredere din partea cetăţeanului.
Dumitru Diacov: „Eu văd că extremismul politic în Moldova este foarte bine exploatat şi nimeni nu condamnă anume acest fapt. Noi trebuie să lăsăm la o parte, să venim cu oferte economice, să venim cu oferte sociale, să venim cu program de dezvoltare a ţării, dar nu să venim cu oferte bazate pe geopolitică, pe rupturile interne. Când cetăţeanului va înţelege, atunci cred că vom face primul pas spre această solidaritate.”
Europa Liberă: România şi Moldova împreună sau separat? Pentru că a revenit în actualitate curentul unionist acum.
Dumitru Diacov: „Noi înţelegem că curentul unionist consolidează curentul pro-rusesc.”
Europa Liberă: Vă întrebam Moldova şi România împreună sau separat?
Dumitru Diacov: „Moldova trebuie să aibă relaţii foarte bune, deschise, sincere cu Bucureştiul. Interesul Bucureştiului, eu am vorbit cu foarte mulţi oameni, am avut relaţii foarte strânse, prieteneşti cu foarte mulţi politicieni, inclusiv cu preşedinţii României, nu există în România chestiunea aceasta unionistă, fiindcă nu există în Europa. Europa niciodată nu-i va permite României să declanşeze procesele acestea în modul cel mai serios. Şi atunci, dacă spunem aşa, să mergem la referendum. Care parte va avea grosul în problema limbii, în problema NATO? Şi atunci ce facem noi? Uitaţi-vă la partidele de stânga de la noi, toate trei – comuniştii, socialiştii, Partidul Nostru – cum exploatează această lozincă, unionismul? Unde sunt mai mulţi? Şi atunci eu îi întreb pe unioniştii aceştia, care sunt unii care, pur şi simplu, rătăciţi…”
Europa Liberă: Ei cred că politicienii sunt rătăciţi.
Dumitru Diacov: „…alţii care poetic, liric s-au implicat în chestia aceasta: „Spuneţi-mi, vă rog, voi înţelegeţi ce consolidaţi voi în Republica Moldova, aceste baricade’?”
Europa Liberă: A propos, Moldova este văzută mai aproape de hotarul NATO, dar mai distanţată de Alianţa Nord-Atlantică?
Dumitru Diacov: „Şi aici aceeaşi problemă este. Noi trebuie să cooperăm cu structurile NATO, fără această gălăgie, fără această contrapunere. Poate nu ar trebui, dar o spun: eram la Adunarea Parlamentară NATO şi discutam cu doi deputaţi din unul dintre cele mai importante state europene şi discutam despre relaţia Moldova-NATO. Şi ei îmi spun: „Domnule Diacov, noi cu groază ne gândim şi aşteptăm când voi veţi veni şi vă veţi cere în NATO”. De ce?”
Europa Liberă: Georgia s-a cerut. Ucraina se cere.
Dumitru Diacov: „Ucraina s-a cerut şi unde a ajuns? Nu trebuie să ceri, trebuie să faci ceea ce trebuie să faci: trebuie să-ţi consolidezi statul, trebuie să-ţi consolidezi economia, trebuie să faci ca oamenii să nu dorească revoluţie aici zi şi noapte şi trebuie să fii consecvent la ceea ce faci. Şi atunci se va rezolva de la sine. Atunci vor veni şi vor spune: „Domnilor, mâine dimineaţă la ora 8.00 am votat”. Dar nu faci gălăgie, ca să-ţi consolidezi adversarul şi până la urmă nu faci nimic.”
Europa Liberă: Dar cine asigură securitatea Republicii Moldova astăzi?
Dumitru Diacov: „Balanţa între Est şi Vest să nu credeţi că o asigură ministrul nostru al Apărării sau un oarecare partid. Să fim serioşi.”
Europa Liberă: Moldova este în siguranţă astăzi? Moldova astăzi are securitate suficientă?
Dumitru Diacov: „Moldova astăzi nu este în stare să-şi rezolve problemele de securitate naţională cu forţele armate. Să fim serioşi. Nu avem niciun tanc şi nu avem niciun avion. Cu ce? Armata la noi are un caracter simbolic. Şi e bine să o avem şi e bine să o hrănim şi să o îmbrăcăm, ca ea să-şi menţină sentimentul acesta patriotic. Dar noi înţelegem foarte bine că armata noastră nu poate să rezolve problemele cu care noi ne confruntăm. De aceea, noi dorim ca Federaţia Rusă cu Europa să aibă un dialog constructiv. Cu cât mai constructiv vor coopera americanii cu ruşii, Europa cu Federaţia Rusă, cu atât mai multă siguranţă va exista în Republica Moldova. În Republica Moldova unii politicieni, unii se mai află la guvernare, să nu zădăre şi să nu provoace.”
Europa Liberă: Sunt colegii dumneavoastră de coaliţie majoritară.
Dumitru Diacov: „Sunt şi colegi de coaliţie majoritară. Chiar unuia i-am pus întrebarea: „De ce faceţi chestia aceasta?’.”
Europa Liberă: Cui i-aţi pus întrebarea?
Dumitru Diacov: „Domnului Şalaru i-am pus întrebarea: „De ce faceţi chestia aceasta?”
Europa Liberă: Care?
Dumitru Diacov: „Declaraţii foarte belicoase, foarte aprinse cu NATO, cu Rusia ş.a.m.d., că suntem gata mâine să ne răzbirim. Este clar că aceasta este o chestie naivă. Când spune chestia aceasta un ministru, un om care are o funcţie oficială în stat, nimeni nu o ia în serios, dar este un motiv de a reacţiona.”
Europa Liberă: Dar sunteţi o coaliţie de guvernare, ar trebui să aveţi aceeaşi voce.
Dumitru Diacov: „Noi înţelegem că e coaliţie de guvernare, dar fiecare se străduie să-şi facă „coliva” sa mai frumoasă.”
Europa Liberă: Ceea ce zdruncină cel mai mult statalitatea Republicii Moldova este sărăcia şi corupţia.
Dumitru Diacov: „Exact.”
Europa Liberă: Nu a putut Moldova să scape nici de una, nici de alta nici după acest sfert de secol de independenţă.
Dumitru Diacov: „Fiindcă aceste rupturi, aceste bătălii, această tradiţie proastă de a dezbina partidele politice... Partidul Democrat poate să se mândrească cu chestia acesta, că ne-am format în 1996, ne-am pornit şi încă mai suntem, dar, practic, niciun partid, comuniştii mâine-poimâine se termină.”
Europa Liberă: Îi terminaţi.
Dumitru Diacov: „Ei singuri sunt responsabili de soarta lor.”
Europa Liberă: Cum? Aţi adus 14 deputaţi comunişti la dumneavoastră în coaliţia majoritară.
Dumitru Diacov: „A fost un drum bilateral. De multe ori i-am propus domnului Voronin să abolim această prevedere a Constituţiei, atunci când Partidul Comuniștilor avea 71 de mandate.”
Europa Liberă: Care?
Dumitru Diacov: „Că deputatul nu poate să părăsească fracţiunea, trebuie să lase mandatul. Şi domnul Voronin, atunci când treceau de la PD la comunişti, a spus: „Dumitru, tu înţelegi că dacă facem lucrul acesta, încălcăm regulile europene”. Iată, vedeţi, regulile europene...”
Europa Liberă: Vorbeam despre sărăcie şi corupţie şi despre justiţia care este controlată politic. De ce nu există o voinţă, ca să fie lăsată în pace justiţia să-şi facă de sine stătător treaba?
Dumitru Diacov: „Eu nu am asistat la niciun fel de control. Eu văd, eu citesc, eu trăiesc...”
Europa Liberă: Şi la ce concluzie aţi ajuns? În Moldova este independentă justiţia?
Dumitru Diacov: „Dar cui reproşul acesta îl dăm?”
Europa Liberă: Dumneavoastră ca politician.
Dumitru Diacov: „Da, dar eu vreau ca toţi să fie responsabili, fiindcă nu numai politicul este responsabil de această independenţă. Eu vreau ca judecătorii să înţeleagă. Eu vreau ca procurorii să înţeleagă.”
Europa Liberă: Dar ei au fost convertiţi de politicieni.
Dumitru Diacov: „Ca toţi cei care sunt în sistemul de drept să înţeleagă că mai devreme sau mai târziu şi în măsură ce noi vom avansa pe cale europeană, dependenţa acesta sau încercarea de a sluji politicul va deveni o chestie condamnabilă. Şi lucrul acesta trebuie să-l înţeleagă domnii. Mai ales acei tineri, care lucrează în sistemul judecătoresc.”
Europa Liberă: Dar politicienii folosesc justiţiarii, atunci când au nevoie de reglări de conturi.
Dumitru Diacov: „Noi venim din spaţiul ex-sovietic, unde am fost peste 70 de ani. Cum vreţi într-o săptămână? Noi o săptămână, din punct de vedere istoric, suntem independenţi.”
Europa Liberă: Dar iarăşi găsim scuze, dar nu încercăm să vorbim despre soluţii.
Dumitru Diacov: „Cu timpul presiunile, faptul că noi discutăm aceste lucruri, faptul că noi mergem la Washington şi ne angajăm pe calea reformelor, faptul că negociem cu Fondul Monetar Internaţional, cu Banca Mondială, cu structurile europene, eu cred că sunt paşii aceştia invizibili care ne duc în această direcţie.”
Europa Liberă: Aceste nemulţumiri ale cetăţenilor Republicii Moldova fac ca după 25 de ani încă mulţi să-şi dorească revoluţie în Moldova.
Dumitru Diacov: „E foarte dureros lucrul acesta, fiindcă toată lumea înţelege că revoluţia nu duce la nimic bun. Mai este şi zicala...”
Europa Liberă: …revoluţia o fac cei de jos, dar se folosesc cei de sus.
Dumitru Diacov: „Şi atunci o evoluţie, dar lucrul acesta trebuie să vină prin conştiinţă, prin înţelegere. Nu numai politicienii trebuie să înţeleagă că este necesară această evoluţie, dar şi alegătorii.”
Europa Liberă: Dar vă daţi seama că totuşi fierbe lumea, ceva se coace, ceva trebuie să se întâmple?
Dumitru Diacov: „Eu sper că alegerile prezidenţiale le vom petrece în condiţii democratice.”
Europa Liberă: Ele dezamorsează situaţia?
Dumitru Diacov: „Eu sper foarte mult. Să nu credeţi că să fii la guvernare, într-o astfel de tensiune permanentă, este o mare plăcere.”
Europa Liberă: Dar e tot vina politicienilor.
Dumitru Diacov: „Bine, este vina politicienilor.”
Europa Liberă: Ei se ceartă, ei se împacă. Ei leagă, ei dezleagă.
Dumitru Diacov: „Eu vreau să vă spun că tot mai mulţi şi mai mulţi politicieni conştientizează situaţia aceasta. Eu sper foarte mult că tot mai mulţi vor fi care vor dori să o corectăm.”
Europa Liberă: De ce PD nu şi-a înaintat candidatura pentru prezidenţiale din 30 octombrie?
Dumitru Diacov: „Fiindcă nu am vrut să ne grăbim. Guvernul trebuie să lucreze în condiţii cât se poate mai liniştite. PD, când vine cu candidatura, eu îmi închipui ce se întâmplă: toţi sar în capul acestui candidat. Și PD atunci trebuie să lase baltă lucrurile şi să se ocupe cu protejarea candidatului, de fapt, să declanşeze campania electorală.”
Europa Liberă: Am auzit că şi Dumitru Diacov ar putea fi un potenţial candidat.
Dumitru Diacov: „Potenţial poate fi, dar partidul hotărăşte.”
Europa Liberă: Mai spuneţi două-trei candidaturi care ar putea fi.
Dumitru Diacov: „Le ştiţi foarte bine, este preşedintele partidului, domnul Marian Lupu, om cu experienţă, este domnul prim-ministru, este domnul preşedinte al Parlamentului, sunt oameni care deja s-au manifestat. Guvernul şi domnul Filip pe zi ce trece tot mai convingători şi mai convingători devin. Eu cred că partidul se va aduna, foarte liniştit vom discuta. Nu este nicio problemă, partidul are candidaturi şi una dintre aceste persoane va fi nominalizată pentru funcţia de preşedinte. Vom încerca să luptăm civilizat, să demonstrăm şi celorlalţi concurenţi. Eu, personal, nu am nicio problemă să vină oricare cetăţean să candideze din partea oricărui partid şi mi-aş dori ca campania să se petreacă în condiţii cât se poate de liniştite, ca cetăţenii să poată alege. Fiindcă noi trebuie să ne gândim nu numai la ziua alegerilor, dar trebuie să ne gândim ce va urma după alegeri.”
Europa Liberă: PD este interesat să aibă şi candidaţi în „buzunarul” său pentru această cursă prezidenţială?
Dumitru Diacov: „Citesc speculații de acestea în fiecare zi. Celor care comentează eu îmi pun întrebarea: în buzunarul căruia sunt ei? Fiindcă catalogările acestea la stânga şi la dreapta mie îmi pare că nu dau bine.”
Europa Liberă: Un candidat comun al coaliţiei majoritare e puţin probabil să fie?
Dumitru Diacov: „E puţin posibil. Fiindcă în coaliţie sunt mai multe partide, fiecare partid doreşte să se manifeste. Unele partide înţeleg că ele vor participa pentru a se poziţiona pe scena politică moldovenească, şi nu numaidecât să câştige. Şi este un lucru absolut normal. Nu e numaidecât şapte candidaţi să vină cu gândul ca să câştige alegerile.”
Europa Liberă: În turul doi pe cine aţi susţine, dacă nu ajungeţi cu propriul candidat?
Dumitru Diacov: „Noi nu dorim să speculăm. Noi vom veni cu un candidat care dorim să treacă în turul doi.”
Europa Liberă: Și pentru că se discută foarte mult de domnul Plahotniuc, trebuie să vă pun o întrebare. Credeţi că are viitor varianta Vladimir Plahotniuc pentru Republica Moldova?
Dumitru Diacov: „Domnul Plahotniuc, de multe ori am vorbit cu dânsul pe această temă, unicul lucrul pe care trebuie să-l facă, să fie mai prezent în spaţiul public. Şi atunci oamenii să-l judece pe domnul Plahotniuc, dar nu comentariile care se fac despre domnul Plahotniuc.”
Europa Liberă: Cum a ajuns domnul Plahotniuc de la comunişti la dumneavoastră în PD?
Dumitru Diacov: „Eu ştiu că el nu a fost niciodată membru de partid.”
Europa Liberă: El nu a fost membru, dar oricum a avut o relaţie bună cu partidul domnului Voronin.
Dumitru Diacov: „Dar pe timpul domnului Voronin era posibil să fii în business şi să nu ai relaţii cât de cât bune cu partidul de la guvernare? Era problemă mare.”
Europa Liberă: Şi cum a ajuns la PD?
Dumitru Diacov: „A venit împreună cu noi să propunem o alternativă pentru guvernarea de atunci. În 2009 era o situaţie încă neclară cum va evolua Republica Moldova. Şi faptul că Republica Moldova din 2009 merge totuşi consecvent pe calea europeană este meritul, în mare măsură, al Partidului Democrat şi al domnului Plahotniuc ca membru al acestui partid.”
Europa Liberă: PD se identifică cu numele domnului Plahotniuc?
Dumitru Diacov: „Da. Se identifică şi cu domnul Plahotniuc, şi cu domnul Lupu, şi Diacov, şi Candu, şi Filip acum. Este unul din puţinele partide care are deja multe personalităţi, femei, doamna Buliga.”
Europa Liberă: Aţi avut şi mai multe personalităţi, dar aţi mai pierdut din ele.
Dumitru Diacov: „Eu l-am adus şi pe domnul Filat, eu l-am adus şi pe domnul Sturza. Pe domnul Sturza cine l-a adus la Partidul Democrat? Diacov, eu, personal. Şi pe Nantoi, şi pe Serebrian, şi pe Bulgari, şi pe Andronic, și pe foarte mulţi. Eu mă mândresc cu faptul că prin Partidul Democrat au trecut atâţia oameni. Este patrimoniul partidului, este bogăţia partidului, cu toate că unii dintre ei au plecat. Unii au plecat destul de dureros. Şi eu sper foarte mult, ca fondator al Partidului Democrat, că Partidul Democrat va avea un cuvânt greu de spus în viitoarea guvernare şi în instalarea păcii, liniştii, consolidării ţării ş.a.m.d.”
Europa Liberă: Liderul partidului, domnul Lupu, zicea că domnul Plahotniuc oricum îşi va dori să ajungă în funcţia de premier. Mai există aceste aspiraţii?
Dumitru Diacov: „Acesta tot e un gen de speculaţii. Cu domnul Plahotniuc vom merge împreună la careva viitoare alegeri şi vom vedea cum ne va aprecia cetăţeanul. Şi dacă cetăţeanul va sprijini Partidul Democrat, care e problema? Eu atunci sincer am spus că era bine ca domnul Plahotniuc să ocupe funcţia de prim-ministru, ca lumea să judece după fapte. Ai făcut bine – aplauze. Ai făcut rău – nu te votăm data viitoare şi s-a terminat. Acesta trebuie să fie jocul democratic.”
Europa Liberă: Cum priviţi la viitorul Moldovei? Unde regăsiţi statul pe harta lumii în următorii 25 de ani?
Dumitru Diacov: „Viitorul îl văd tot pe acelaşi loc, zigzagurile frontierei să arate la fel. Adică să fim un stat integru, un stat civilizat, un stat care acumulează cu tot efortul, zgârcit, experienţa politică, cultura politică, să fim şi noi în rând cu lumea.”
Europa Liberă: Cu şanse de aderare la UE?
Dumitru Diacov: „Sigur că da. Dar şansele de aderare la UE nu vor depinde de cât noi ţipăm despre Europa. Noi trebuie să muncim şi trebuie să obţinem un consens naţional.”
Europa Liberă: Care vă este regretul cu care trăiţi după 25 de ani de independenţă a Moldovei?
Dumitru Diacov: „Sunt multe lucruri pe care le-aş fi făcut altfel, m-aş fi comportat politic altfel, poate, în unele situaţii. Măcar că, în mare, eu am fost cinstit cu toată lumea. Am suferit mult, dar am suferit tăcând.”