Procuratura Generală a spus că a trimis în instanță dosarul omului de afaceri Ilan Shor. Fost șef al Băncii de Economii e învinuit de delapidarea și spălarea a peste 5 milioane de lei și poate fi condamnat la 15 ani de închisoare. În comunicatul de presă al procurorilor se dau detalii despre aceste acuzații și se amintește că Shor s-a declarat la audierile de până acum nevinovat, dând vina pe fostul premier Vlad Filat, condamnat în urmă cu două luni la nouă ani de închisoare.
Procurorii spun că au adunat şi trimis în judecată probe care demonstrează faptul că Ilan Shor ar fi extras, timp de trei săptămâni, în noiembrie 2014, cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare, cinci miliarde de lei din conturile Băncii de Economii, bani pe care i-ar fi plimbat ulterior prin conturile a zeci de companii off-shore pentru a le pierde urma.
În acel moment, omul de afaceri era preşedinte al consiliului de administrare al acestei bănci. Procurorii spun că dispun de mărturii ale unor membri ai acestui consiliu potrivit cărora Shor le-ar fi tăinuit că beneficiare ale celor cinci miliarde de lei oferite drept credite sunt companii ce i-ar aparţine, dar i-ar fi convins prin rate înalte la dobânzi pe care ar fi urmat să le încaseze banca după rambursarea creditelor.
Din dosar mai rezultă că împrumuturile ar fi fost garantate prin contracte fictive cu entităţi bancare din Federaţia Rusă. Procurorii spun că, urmare a unor solicităţi de date din exterior, ar fi obţinut dovezi ale faptului că banii au fost rotiţi prin mai multe conturi de companii în scopul pierderii legăturii cu banca moldovenească.
Faptele descrise de procurori în dosar coincid în mare parte cu cele descoperite de compania de detectivi americani Kroll angajată după furtul bancar din 2014 de autorităţile de la Chişinău să descurce iţele din această mare escrocherie. Detectivii americani descoperiseră că Ilan Shor ar fi stat mai întâi în spatele preluării controlului asupra a trei bănci locale, inclusiv BEM, iar apoi - aceste bănci ar fi intrat într-o serie de tranzacții complexe care au dus la devalizarea lor în beneficiul firmelor afiliate „grupului Shor” din Marea Britanie și Hong Kong. Documentul identificase vreo 39 de astfel de companii, dar spunea că deocamdată nu este clar dacă Ilan Shor a acționat singur sau împreună cu alte părți interesate. Compania Kroll desfăşoară acum o a doua investigaţie, la fel la solicitarea autorităţilor, ce urmăreşte recuperarea prejudiciilor.
Anterior, directorul Centrului Naţional Anticorupţie de la Chişinău, Viorel Chetraru, afirmase în cadrul unor audieri în Parlament că ancheta Kroll nu poate servi drept probă în dosarul devalizării sistemului bancar, numind raportul acestei companii „beletristică”.
L-am întrebat pe procurorul anticorupţie, Viorel Morari, şeful instituţiei care administrează cauza, ce rol joacă totuşi ancheta detectivilor americani în investigaţia procurorilor moldoveni:
„Nu-i raportul Kroll proba de bază. El este anexat însă la dosar ca document. Să fi fost doar proba respectivă, ea nu ar fi fost examinată. În cazul nostru, însă, ea, suplimentar la celelelte probe, confirmă versiunea acuzării, de aceea a şi fost administrată.”
Ilan Shor, un tânăr om de afaceri devenit cunoscut după ce a preluat controlul unor bănci locale şi a ajuns printre cei care conduceau Aeroportul Internaţional Chişinău, a fost reținut la sfârșitul lunii iunie sub bănuiala de escrocherie în proporții deosebit de mari şi spălare de bani într-un dosar legat de devalizarea Băncii de Economii. Asociat anterior de presă cu fostul lider PLDM, Vlad Filat, Shor pledează în faţa anchetei procurorilor nevinovat şi îl acuză pe Filat de funtul din BEM. Anul trecut a mai fost reținut și cercetat, dar eliberat după autodenunțul în care afirmă că i-a dat mită fostului premier Vlad Filat, condamnat între timp de prima instanță. Deşi în acest din urmă dosar era cercetat initial în stare de arest, o instanţă de la Chişinău a decis să-l elibereze din detenție, acesta rămânând de câteva săptămâni în arest la domiciliu, spre nemulţumirea anchetei. Din nou procurorul anticorupţie, Viorel Morari:
„Personal cred că trebuia menţinut în stare de arest, dar nu pot schimba hotărârea judecătorească respective. Chiar dacă nu sunt de accord cu ea. O să încercăm să avansăm în situaţia în care suntem.”
Procesul asupra lui Ilan Shor a avut loc până acum pe fundalul unor proteste zgomotoase ale simpatizanților săi de la Orhei, unde acesta este primar de anul trecut.