Linkuri accesibilitate

Igor Dodon înflorește realitatea patentelor


Igor Dodon opozantul față cu Igor Dodon guvernantul (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 12.09.2016)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00

Dodon opozantul încearcă să desfacă ceea ce a făcut Dodon guvernantul

Opoziția socialistă răspândește foi volante în care afirmă că „guvernarea a încercat să interzică” comerțul cu amănuntul pe baza patentei”, dar că „a capitulat” în fața socialiștilor, care „au reușit să prelungească” patentele. Acestea „vor rămâne și în anul 2017”, se spune în foile volante. Dar, în realitate, prelungirea nu a fost decisă deocamdată. Doar o comisie parlamentară a votat pentru, în timp ce votul Parlamentului încă nu a avut loc. În afară de aceasta, socialiștii trec cu vederea că autorul legii de interzicere a patentelor după 1 ianuarie 2017 este chiar propriul lor lider, Igor Dodon. Anume el a promovat pe când era prim-vicepremier legea care stabilea această dată limită de funcționare a patentelor. Testul cu Politigraful arată că Dodon înflorește realitatea în chestiunea patentelor și nu o singură dată, ci de două ori.

Foile volante în română și rusă sunt răspândite în târguri și piețe cu mai puțin de două luni înainte de alegerile prezidențiale la care Dodon intenționează să candideze.

Numărul deținătorilor de patentă se ridica la sfârșitul lui 2015 la aproape 100 de mii, potrivit unei statistici a Institutului Național de Cercetări Economice. Nu sunt neapărat o forță electorală, dar sunt bine organizați, au protestat în mod vizibil de fiecare dată când li s-au încălcat interesele, au mobilizat și alte grupuri și pot fi un atu în alegeri.​

Patenta de întreprinzător permite activități economice care nu necesită investiții mari și care de obicei pot fi practicate de o singură persoană, cum ar fi meșteșugăritul. Patenta presupune un control minim din partea autorităților, nu necesită folosirea aparatelor de casă sau rapoarte contabile.

Printr-o lege din 1998, a fost permis și comerțul pe baza patentei. Această activitate a devenit imediat dominantă, dând naștere suspiciunilor că patenta ar fi folosită pentru evaziune fiscală.

Președintele Asociației Micului Business, Eugen Roșcovanu, spune însă că trecerea la altă formă juridică va spori costurile deținătorilor de patentă onești până la un nivel nesustenabil și-i va forța să-și închidă afacerile.

Micii comercianți sunt nemulțumiți, organizează noi proteste, iar Roșcovanu crede că socialiștii vor să le folosească în interes politic. Dovada, spune el, este răspândirea foilor volante eronate.

Socialiștii lui Dodon au cerut într-adevăr prelungirea patentei și au introdus o inițiativă legislativă cu acest conținut. Dar, în ciuda afirmației din foile volante, propunerea socialiștilor n-a avansat deocamdată foarte mult. Numai comisia parlamentară de profil a sprijinit-o, pe 29 iulie. Votul în plen încă nu a avut loc. Chiar Igor Dodon a recunoscut atunci pe blogul său că votul în prima lectură o să aibă loc abia în sesiunea Parlamentului din această toamnă. Dar Parlamentul nu s-a întrunit încă în nici o ședință plenară după vacanță.​

„Nu vom crede în prelungirea patentei până nu vedem legea publicată în Monitorul Oficial”, a mai declarat Roșcovanu Europei Libere.

Relația lui Igor Dodon cu deținătorii de patente a început demult, pe când era ministru al Economiei și apoi prim-vicepremier pentru sectorul economic în guvernarea comunistă. A jucat un rol central în reforma prin care autoritățile de atunci au încercat să-i convingă pe micii comercianți deținători de patentă să treacă la alte forme antreprenoriale cum sunt întreprinderile individuale, unde statul poate exercita un control mai riguros.

Data limită a funcționării patentelor - 1 ianuarie 2017 - a fost propusă chiar de Dodon, ca prim-vicepremier, a fost adoptată de guvern în aprilie 2008 și a devenit lege în luna mai, același an.

Interzicerea imediată a patentelor nu a fost posibilă atunci, din cauza unei serii de proteste sonore. Dar Dodon declara citat de agenția Info Prim Neo că deținătorii de patentă vor trebui, între timp, să se reînregistreze ca întreprinderi individuale pentru „diminuarea volumului comerţului neoficial”.

De atunci și până astăzi, în mediul economic nu s-a produs nici o schimbare care poate explica de ce Dodon și-a schimbat radical opinia, spune jurnalistul economic Ion Preașcă de la portalul Mold-street și grupul de investigație RISE Moldova. Schimbările s-au produs în plan politic. Dodon nu mai este la guvernare, ci în opoziție, iar în mai puțin de două luni au loc alegeri, la care candidează pentru funcția de președinte.

Testul cu Politigraful arată că Igor Dodon înflorește realitatea de două ori în chestiunea patentelor. Prima dată – atunci când susține că el este cel care rezolvă problema deținătorilor de patentă, dar trece cu vederea că tot el a creat problema, stabilind limita de valabilitate a patentei până în 2017. A doua oară - Dodon înflorește realitatea când afirmă că problema a fost deja rezolvată, deși Parlamentul încă nu a votat să anuleze limita valabilității patentei.

Editor: Mircea Țicudean

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG