Linkuri accesibilitate

„Lumea se întoarce la povești, lumea citește cărți”


Despre o anume fericire - cititul cărților.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Link direct

Din 2012 și până în prezent, peste 750 de biblioteci publice din Republica Moldova au trecut printr-un amplu proces de modernizare, în cadrul programului Novateca. Acestea au fost dotate cu tehnologii informaționale iar bibliotecarii au fost instruiți cum să utilizeze calculatorul și cum să promoveze serviciile inovative în comunitate. Astăzi, coordonatorii programului au lansat campania „Ne vedem la bibliotecă” pentru a face cunoscută transformarea prin care au trecut bibliotecile sătești. Tamara Grejdeanu are amănunte:

Dotate cu calculatoare performante și conectate la internet, bibliotecile din rețeaua Novateca nu duc lipsă de vizitatori, o schimbare care nu a fost generată, bunăoară, de completarea fondurilor bibliotecii cu cărți noi, îmi spune Aliona Gabureac, bibliotecară la Budești. Aici, serviciile electronice de informare au venit în sprijinul celor tradiționale, și nu le-au înlocuit spune bibliotecara, pentru că cei care pășesc pragul instituției, caută întâi de toate cartea tipărită și apoi pe cea digitală:

„Dacă înainte venea copilul și cerea o carte, și tu nu o aveai pentru că înainte, majoritatea cărților din biblioteci erau în rusă, trebuia să stai cu copilul să i-o traduci. Acum este mult mai ușor pentru că avem cărți, chiar dacă nu toate care ne trebuie după program, dar chiar dacă nu-i cartea aceea în bibliotecă, înseamnă că o căutăm pe internet, o scoatem la imprimantă și i-o dăm copilului. Trebuie să îl ajutăm.”

În sate, 12 la sută din vizitatorii bibliotecilor Novateca au spus că aici au utilizat internetul pentru prima dată. Bibliotecarii, care au trecut și ei printr-un amplu program de instruire, sunt astăzi ghizii vârstnicilor care învață comunicarea online, pentru a fi mai aproape de rudele de peste hotare.

Tot la bibliotecă vin acum și sătenii care trebuiau să plece tocmai în centrul raional pentru a trimite un fax sau a face copii la documente, spun bibliotecarii.

Bibliotecile modernizate, crede Lidia Kulikovschi parte a echipei programului Novateca, sunt astăzi adevărate centre comunitare, capabile să răspundă mai multor necesități:

„Bibliotecarii nu au niciodată așteptări, vroiau schimbări, dar nu știau care sunt rezultatele acelei schimbări. Uite că acum bibliotecile sunt pline, acum lumea și copiii sunt mai degajați ca înainte, iar bibliotecile trebuie să facă față contextului. Adică să ofere ceea ce le trebuie lor, copiii vor jocuri, bătrânii vor socializare. Novateca a avut un rol transformator, nu că a venit și a pus echipamentul, a schimbat mentalități, lumea s-a debarasat de stereotipuri.”

Lidia Kulikovki este convinsă că transformarea prin care au trecut bibliotecile este o reușită, or digitalizarea, spune ea, a scos din amorțeală aceste instituții inclusiv pe bibliotecari. Aceștia, crede ea, pot spune cu încrede acum ,,Ne vedem la bibbliotecă”, un îndemn al campaniei de promovare a bibliotecilor.

Lidia Kulikovski, crede, de asemenea, că de citit, se va citi mereu și nu au cum tehnologiile informaționale să diminueze apetitul de carte:

„Lumea se întoarce la povești, lumea citește best-seller, pentru că sunt multe și biblioteca nici nu-i în stare să urmărească, să le cumpere, lumea citește cărți. S-ar părea că nu se citește, așa se spune în sondaje, dar, de fapt, întotdeauna s-a citit, atât cât se citește acum, iar tineretul acum citește mai mult.”

Prezent la lansarea campaniei, Evan Tracz, directorul programului Novateca a ținut să precizeze că bibliotecile modernizate sunt acum puncte de întâlnire pentru toți membrii comunității, unde pot beneficia de servicii noi și gratuite și unde se dezvoltă coeziunea socială. Și în opinia bibliotecarilor, transformarea acestor instituții nu ține doar de o adaptare la era digitală, dar și promovarea unui progres cultural la nivel de comunitate.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG