Linkuri accesibilitate

Ruslan Surugiu: „Pentru că ani la rând, din motive politice, nu s-a dorit o ajustare a tarifelor, oamenii vor resimți acum brusc aceste majorări”


Un interviu cu președintele Centrului pentru Eficiență Energetică.

Societatea Termoelectrica vrea să scumpească tarifele cu până la 30%, a anunțat vineri Agenția Națională de Reglementare în Energetică. Principalul furnizor de electricitate și agent termic în capitală și suburbii invocă în sprijinul cererii depuse la ANRE faptul că i-au crescut cheltuielile de producție, iar tarifele sunt neschimbate din 2011. La Chișinău, corespondentul nostru a încercat să verifice aceste argumente discutând cu Ruslan Surugiu, președintele Centrului pentru Eficiență Energetică.

Europa Liberă: În ce măsură sunt justificate aceste majorări?

La o dezbatere IDIS Viitorul cu Ruslan Surugiu
La o dezbatere IDIS Viitorul cu Ruslan Surugiu

Ruslan Surugiu: „În primul rând, întreprinderea este în drept să ceară majorarea și ar avea anumite motive, dar desigur că această cerere este exagerată. Din start pot să spun că sunt trei poziții la care noi avem pretenții că a fost calculat mai mult decât ar trebui. Pe lângă aceasta, ANRE deja a ieșit cu un calcul preventiv, pe partea termică, unde sugerează o creștere cu 8,2% în loc de 27%. Această creștere calculată de ANRE mi se pare mai realistă. Se apropie mult de ceea ce noi am calculat, doar că aici rămâne întrebarea cu privire la devierile financiare pe partea termică, care nu au fost incluse.”

Europa Liberă: Asta înseamnă că se va reveni ulterior cu încă o solicitare de a majora tariful?

Ruslan Surugiu: „Sigur, în viitorul nu tare îndepărat acest lucru se va întâmpla. Dacă să urmăm regulile de reglementare a energeticii. O reducere de la 27% la 8,2% mi se pare una foarte drastică, dar cred că necesară, pentru că în cazul dat Termoelectrica s-a purtat puțin fraudulos față de consumatori, în primul rând, mai ales dacă e să ținem cont de faptul că Termoelectrica este o companie nouă pe piață, care vrea să atragă consumatorii.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:40 0:00
Link direct

Europa Liberă: Este o companie nouă, dar totuși cu datorii istorice.

Ruslan Surugiu: „Iată că acele datorii istorice de 2,6 miliarde care au fost până la formarea Termoelectrica, în baza la cele trei companii CET 1, CET 2 și Termocom, ele au rămas undeva în aer, nerezolvat. Asta cu toate că la acel moment, Ministerul Economiei declara sus și tare că această fuziune va rezolva inclusiv problema datoriilor istorice. Acest lucru nu s-a întâmplat, mai mult ca atât directorul Termoelectrica a declarat că sunt în negocieri cu Moldovagaz de eșalonare a acestor datorii.”

Europa Liberă: Deci oricum această gaura va fi pe umărul consumatorilor?

Ruslan Surugiu: „Desigur, nu există formule magice cum de acoperit datoriile. Doar dacă vor declara insolvență, dar din câte înțeleg nu acesta este planul. Acum chiar îmi este interesant ce va spune ministerul, când tarifele cresc, cu toate că ei au declarat atunci când au creat Termoelectrica că se va ajunge la reduceri de tarife. Cu datoriile istorice nu s-a rezolvat nimic, mai mult ca atât Termoelectrica pretinde că din 2011 până în 2016 aceste trei întreprinderi au mai acumulat aproximativ un miliard de lei datorii, neacoperite, și care vor fi achitate ulterior tot prin intermediul facturilor.”

Europa Liberă: Consumatorul este primul nemulțumit la știrea unor noi majorări de tarife. Există riscul ca agentul termic să nu mai fie livrat în iarnă dacă aceste tarife nu vor fi majorate, sau întreprinderea nu este atât de aproape de a intra în moarte clinică?

Ruslan Surugiu: „Pot să spun direct că în moarte clinică nu va ajunge, ar putea să supravețuiască, însă aceste datorii nu permit o dezvoltare normală a sectorului. În primul rând sectorul este reglementat, tarifele trebuie să fie ajustate atunci când trebuie. Și în anii precedenți, au fost situații când trebuia majorat tariful, și atunci dacă aveam o creștere relativ mică a prețurilor nu se acumulau așa datorii mari. Dar pentru că ani la rând, din motive politice, nu se dorea o ajustare a tarifelor, s-a ajuns la situația când oamenii vor simți brusc aceste majorări.”

Europa Liberă: Și acum s-a ajuns la situația ca în cadrul unei campanii electorale, să se parcurgă la asemenea mișcări nepopulare.

Ruslan Surugiu: „Da, și asta nu înseamnă că sectorul nu are nevoie de o ajustare a tarifelor. Eu în general am o altă întrebare. De ce noi acum trebuie să vorbim despre majorări de tarife, pe când noi de fapt acum trebuia să discutăm despre reduceri de tarife. Ascultătorii trebuie să înțeleagă că în cazul în care noi avem o reducere a prețului pentru gazele naturale de la 400$ la aproximativ 200$, normal că tarifele la energia termică, electrică trebuia să scadă. Atunci nu avea să discutăm acum de majorări cu 27%, dar de reduceri cu 27%, iată rezultatele furtului acestui miliard, noi acum le simțim pe toate dimensiunile.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG