Linkuri accesibilitate

Reuniune trilaterală Bulgaria-Ungaria-Serbia la Burgas


Urmând modelul Ungariei, Bulgaria construiește în regim de urgență o instalație de sârmă ghimpată dealungul frontierei sale cu Turcia.

La Burgas a avut loc reuniunea trilaterală a premierilor din Bulgaria, Ungaria și Serbia Boiko Borisov, Victor Orban și Alexandr Vucici dedicată crizei migranților.

Borisov și Orban au inspectat frontiera cu Turcia prin care, în pofida măsurilor de securitate, au intrat în august de două ori mai mulți migranți.

Cei trei prim-miniștri au cerut elaborarea unei soluții comune europene la criza migranților, măsuri de protecție a frontierelor Uniunii și o solidaritate mai mare cu statele de prima linie supuse presiunii migranților.

Cu premierul sârb Vucici a fost abordată propunerea Sofiei privind realizarea unei legături bidirecționale a sistemelor de gazoducte.

Doar Borisov și Orban au inspectat măsurile de securitate la frontiera maritimă cu Turcia și instalația de sârmă ghimpată în zona punctului de frontiera Lesovo.

Cei doi premieri împărtășesc poziții similare în privința crizei migranților. Borisov a lansat acuzații la adresa instituțiilor europene și laude la adresa Turciei pentru modul în care respectă acordul cu Uniunea Europeană.

​Urmând modelul Ungariei, Bulgaria construiește în regim de urgență o instalație de sârmă ghimpată dealungul frontierei sale cu Turcia.

Orban a declarat că Uniunea europeană trebuie să ofere Bulgariei un ajutor special de 160 milioane euro pentru paza frontierei sale de sud. Borisov a spus la rândul său că până acum Sofia a suportat singură cheltuielile prilejuite de paza frontierei care reprezintă și frontiera Uniunii. El a salutat propunerea Turciei privind crearea de zone de securitate în țările unde au loc conflicte – Siria, Irakul sau Libia.

În timpul vizitei președintele Comisiei europene Jean Claude Juncker l-a informat pe premierul Borisov că în octombrie în Bulgaria vor sosi 200 de polițiști de frontieră din alte țări membre și 50 de vehicole de teren. Va fi oferit și un substanțial ajutor pentru întărirea infrastructurii de frontieră.

În scrisoarea sa Juncker constată că situația la frontiera bulgaro-turcă rămâne fragilă.

Până acum la frontiera cu Turcia și la cea cu Serbia au sosit 173 polițiști de frontieră din alte țări membre ale Uniunii.

Nu a fost însă îndeplinită promisiunea privind asigurarea de 53 automobile speciale de teren.

Experți ai Comisiei vor vizita Bulgaria pentru a face cunoștiință cu situația.

XS
SM
MD
LG