Europa trebuie să ajute țările africane să iasă din sărăcie și să contribuie la instalarea păcii în Siria, Irak, Libia și în alte zone de conflict, este de părere Claude Bartolone, președintele camerei inferioare a Parlamentului francez. „Aceasta este cheia rezolvării crizei refugiaților”, afirmă Bartolone. Cât privește viitorul proiectului european, după Brexit, politicianul francez a indicat faptul că UE trebuie să își regândească structura și investițiile. Prezent săptămâna trecută la Strasbourg, la reuniunea șefilor parlamentelor europene, Bartolone a susținut încă o dată, într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere, nevoia Uniunii Europeane de a avea o armată proprie.
Europa Liberă: Domnule Bartolone, este idealul european în Franța o chestiune de viață și de moarte? Și dacă da, credeți că ar trebui schimbată sfera de aplicare a proiectului european?
Claude Bartolone: „Idealul european este la răscruce. Este zdruncinat de Brexit, de atentatele teroriste, de anumite poziții adoptate de statele membre ale UE, mai ales în privința primirii refugiaților, care zdruncină valorile europene.”
Europa Liberă: Ați spus colegilor Dvs. prezenți, la Strasbourg săptămâna trecută, la Reununea Președinților Parlamentelor din Statele Consiliului Europei, că din cauza Brexitului și a crizei refugiaților, asistăm la nașterea unei noi lumi. Ați mai spus apoi că, demografia este un element crucial în acestă lume. Ce măsuri ar trebui să ia statele europene pentru a rămâne jucători importanți în această „nouă lume”?
Claude Bartolone: „Când, după război, părinții fondatori au creat Europa (n.a. in 1949 Consiliul Europei si, apoi, in 1958 Uniunea Europeana) au făcut-o pentru a crea un continent pe care să domnească libertatea și pacea. Un continent care împărtășește un anumit set de valori începând cu libertatea individuală până la libertatea de mișcare (iată, în Schengen), pentru a evita violența și războiul. Astăzi, avem iarași război pe continentul european, în Ucraina. Apoi, proiectul european este pus in pericol de acele state membre care spun că refugiații nu sunt o chestiune europeană si care nu doresc sa îi primească pe teritoriul lor. Eu cred ca și această chestiune este parte din proiectul european. Brexitul este alt subiect. Este practic prima dată când un stat membru spune este mai bine protejat în afara Uniunii.”
Europa Liberă: Și nu e vorba de orice țară, ci de un membru fondator al CoE.
Claude Bartolone: „Așa este. Nu este orice țară, membru fondator, apoi este vorba de o țară mare. De aceea ar trebui să profităm de acest moment pentru a aprofunda proiectul european. Pentru generația mea, Europa este Europa păcii. Pentru generația de azi, Europa este Europa șomajului. Trebuie să revigorăm visul european. Să facem din acesta un proiect care să se refere la tineri, care să le ofere locuri de muncă și mobilitate pentru schimburi profesionale între diferite țări. Cred că Europa trebuie să aibă în viitor un cartier general pentru apărare. Trebuie regândita chestiunea investițiilor europene. Trebuie să folosim acest moment pentru resetarea Europei, pentru un nou început. Avem nevoie de securitate europeana, de apărare europeană, însa fără să afectăm alte politici care se bazeaza pe fonduri structurale, asa cum este cazul agriculturii. Trebuie sa vedem si evoluția pe piața muncii, ce meserii se caută și să investim în calificări aici. Apoi, da, demografia este importanta. În următorii ani, Europa va fi foarte îmbătrânită, iar la frontiera de sud avem continentul african unde trăiesc un miliard și jumătate de oameni. Nu le putem spune acestor oameni, care nu dispun de servicii medicale, de educație, de tehnologii moderne, „nu veniți în Europa, desi nu aveți nimic din toate acestea”! Dacă dorim să evităm acest transfer de populație, Europa trebuie să se ambiționeze să ajute Africa să se dezvolte.”
Europa Liberă: Franța a fost lovită serios de atacurile teroriste, dacă e să menționăm doar atacurile asupra Charlie Hebdo și atacul din noiembrie 2015. Granițele au fost întărite, controale se fac în continuare, suntem martorii lor zi de zi aici, la granița dintre Franța și Germania, dar cetățenii se plâng că nu se simt în siguranță, că guvernul, politicienii nu fac suficient pentru securitatea lor.
Claude Bartolone: „Pentru a regla chestiunea atentatelor si securității trebuie rezolvate conflictele: cel din Siria, dezordinea din Libia, cel din Irak, unde sperăm să se ajunga la un guvern care să includă toate forțele politice. Fără aceasta DAESH si alți teroriști vor avea spațiu de desfășurare. Franța nu a fost atacată doar pentru că militarii noștri sunt acolo. A fost atacat în primul rând modelul de societate francez, o societate în care trăiesc în pace religii diferite, oameni de condiție socială diferită, de etnii si culori diferite. Proiectul DAESH este distrugerea acestui model de societate în care oamenii traiesc impreuna, este un proiect împotriva comunității, deci împotriva valorilor republicii franceze. De aceea, Franța participa la coalitia internațională de interventie în Siria, participă la menținerea păcii și democrației pe continentul african, cum este cazul în Mali. Dacă nu impunem statul de drept în această parte a lumii, vom avea de-a face cu un triumf al terorismului.”