Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Va urma un al doilea tur de scrutin, în care s-ar putea confrunta Igor Dodon cu Maia Sandu”


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Un punct de vedere săptămânal la EL, în dialog cu istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru: „Rezultatele unui prim sondaj de opinie, de când s-a dat undă verde procedurii de colectare a celor 15 mii de semnături necesare pentru înscrierea în campania acestor prezidențiale nu au relevat nimic surprinzător în ceea ce privește preferințele și simpatiile electorale: tricoul de lider al cursei este purtat în continuare de socialistul Igor Dodon, urmat la mare distanță de fostul ministru al Educației Maia Sandu și de liderul Partidului Dreptate și Adevăr, Andrei Năstase. Aceste prime date sociologice nu dau, practic, nicio șansă pretendenților din partea arcului de la guvernare, lui Marian Lupu sau lui Mihai Ghimpu. Ceea ce se constată, totuși, dacă ar fi să dăm crezare rezultatelor sondajului respectiv, este că va fi un al doilea tur de scrutin...”

Europa Liberă: ...în care nimeni nu știe ce se va întâmpla, asta voiați să spuneți?

Gheorghe Cojocaru: „Va urma un al doilea tur de scrutin, în care, dacă se va menține actuala tendință, se vor confrunta Igor Dodon cu Maia Sandu. Ambii candidați fac parte din opoziție, însă, dacă liderul socialist face parte din opoziția parlamentară, cu un puternic partid în spatele său și cu resurse importante, liderul PAS-ului nu prea are ce pune pe balanță, în afară de propria popularitate. Apoi, dacă vor ajunge față în față într-un tur doi, liderul socialist va putea aduna, practic, tot ce e pe stânga scenei politice, dar și voturile redirijate dinspre unii potențiali aliați ai săi ca Partidul Nostru, în timp ce Maia Sandu va trebui să facă un efort suplimentar pentru a atrage voturile dreptei și ale celor care vor vota pentru candidații puterii. Este regretabil că sondajele de opinie nu-și propun, deocamdată, cel puțin, să testeze preferințele electorale, din perspectiva unui tur doi. Or, lipsa acestor date face extrem de dificilă orice analiză și prognoză.”

Europa Liberă: Această realitate sociologică, cu privire la cei doi candidați cu șanse de accedere în turul doi, este, totuși, o tendință bine conturată sau am putea asista la unele răsturnări de situație?

Gheorghe Cojocaru: „Răspunsul la această întrebare ar trebui să-l dea tot sondajele de opinie, dar ceea ce se poate spune cu certitudine este că, cel puțin, unul din cei doi lideri actuali ai competiției, potrivit sondajelor, și anume, liderul stângii socialiste, va rămâne în cursă. În ceea ce privește lupta pentru locul doi, aici competiția rămâne deschisă. Se pare că Maia Sandu simte deja suflarea în ceafă a celor care vin din urmă, Andrei Năstase și Marian Lupu.”

Europa Liberă: Cine ar avea mai multe șanse să câștige, dacă în cel de-al doilea tur de scrutin se vor confrunta Igor Dodon și Marian Lupu?

Gheorghe Cojocaru: „Într-o asemenea eventuală situație, stânga va fi cea care își va disputa în exclusivitate fotoliul de președinte, o stângă pro-estică și una pro-europeană, dar clivajele dintre acestea nu se reduc la orientarea lor geopolitică. Acuzațiile de corupție sunt călcâiul lui Ahile al stângii aflate la guvernare și, din acest punct de vedere, liderul democrat va avea un handicap greu de surmontat în fața liderului socialist. Dacă dreapta va rămâne în afara bătăliei pentru putere, votul său, totuși, va fi extrem de important, dacă nu decisiv pentru scorul final. Pur ipotetic se poate admite că lui Marian Lupu îi va fi mult mai greu să atragă voturile de pe dreapta, decât Maiei Sandu – voturile stângii pro-europene.”

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG