Linkuri accesibilitate

Extinderea listei de medicamente compensate. O măsură populistă?


Extinderea vizează, în mare parte, categoria de vârstă a copiilor…

Ministerul Sănătății a anunțat astăzi că aproape a dublat lista medicamentelor compensate, care va cuprinde 140 de denumiri. Într-un comunicat de presă se mai spune printre altele că medicamentele pentru adulți vor fi compensate de-acum în proporție de 70%, iar cele pentru copii – în proporție de 100%.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00
Link direct

Lista medicamentelor compensate va fi completată cu 65 de preparate noi destinate pentru tratarea celor mai frecvente maladii, de la o simplă viroză până la pneumonii şi complicații ale diabetului, spune reprezentata Ministerului Sănătăţii, Tatiana Zatîc:

„La stabilirea listei de maladii s-a ţinut cont de morbiditatea înregistrată, adică de numărul de pacienţi înregistraţi cu aceste maladii. Totodată, s-a ţinut cont de numărul de spitalizări cu aceste maladii.”

În cazul virozelor, totuşi, statul va compensa doar tratamentul pentru copii, întrucât minorii suferă mai des de infecții respiratorii acute, precizează Tatiana Zatîc.

Ministerul Sănătăţii mai anunţă că începând din octombrie statul va asigura integral cu medicamente compensate, adică gratuite, copiii până la atingerea majoratului, şi nu doar până la vârsta de cinci ani, cum este în prezent.

În cazul unor categorii de adulţi compensaţiile vor fi în proporţie de 70 la sută, asta nu înseamnă însă că cetăţeanul va achita doar 30 la sută din costul preparatului. Calculele se fac după o formulă mai complexă, cheltuielile acoperite de stat variind de la caz la caz.

Rețeta cu medicamente compensate va fi în continuare eliberată de medicul de familie, doar după confirmarea diagnosticului. În cazul pacienţilor care suferă de boli oftalmologice și neurologice procedura de obţinere a produselor compensate va fi simplificată, spune Tatiana Zatîc:

„Anterior persoana trebuia să meargă la o comisie, după modificarea respectivă medicul de familie va avea posibilitatea să prescrie reţeta fără a avea circuitul acesta pe teritoriul Chişinău.”

Deşi în aparenţă bună, decizia Ministerului Sănătăţii de a extinde lista medicamentelor compensate pare mai curând populistă, crede redactorul portalului Sănătate Info, jurnalista Elena Cioina:

„Din discuţiile cu experţi în domeniul medicamentelor mi-am făcut concluzia că ideea este una bună, doar că, din păcate, putem să o considerăm una populistă pentru că ea nu vizează categoriile de bolnavi care chiar ar avea nevoie de aceste medicamente compensate. Ştim că prioritate pentru autorităţile din sănătate sunt bolnavii cu maladii cronice. Lista, în mare parte, vizează extinderea categoriei de vârstă a copiilor. Medicamentele vor fi eliberate în staţionarele de zi şi sunt pentru maladii de scurtă durată. Nu ştim în ce măsură această categorie de vârstă, adolescenții până la 18 ani vor merge la medicul de familie să-şi ia aceste medicamente compensate. De regulă se întâmplă invers.”

Ministerul Sănătăţii dă asigurări că există suficienţi bani pentru a compensa lista aproape dublată de medicamente: Compania Naţională de Asigurări în Medicină dispune de aproape jumătate din cele de peste 500 de milioane de lei prevăzute în acest an pentru compensarea medicamentelor. Experţii explică însă că extinderea listei de medicamente compensate a fost posibilă pentru că fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală a fost aprobat cu o întârziere de aproape jumătate de an, prin urmare nu s-a reușit chituirea banilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG