Bună ziua, dragi ascultători! Sunt Lina Grâu și va prezint astăzi, la microfonul Europei Libere, emisiunea Dialoguri transnistrene.
Din sumarul ediţiei:
În regiunea transnistreană au fost operate modificări la legea presei, modificări care nemulțumesc latura executivă a administrației și pe unii experți, care susțin că astfel se încearcă instituirea cenzurii. Ce și-ar dori de fapt să vadă și să citească în presă locuitorii regiunii transnistrene?Agenții economici din Transnistria se plâng că sunt obligați să plătească Comisiei naționale pentru asigurări în medicină de la Chişinău sume mari considerate restante pentru asigurarea medicală a angajaților. Și cum pot fi protejate drepturile omului în zonele de conflict?
Aceste și alte subiecte le vom aborda în următoarea jumătate de oră.
Europa Liberă: Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri, cu principalele evenimente ale săptămânii trecute, prezentate de colegul meu Radu Benea.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin va face o vizită la Chișinău și Tiraspol în zilele de 4 și 5 octombrie, a declarat ambasadorul Rusiei în Moldova, Farit Muhametșin. Potrivit lui, în timpul vizitei „va fi finalizată coordonarea foii de parcurs privind colaborarea comercială și economică” dintre cele două țări. Dmitri Rogozin va discuta cu omologul său moldovean Octavian Calmâc și despre agenda ședinței comisiei interguvernamentale, care va avea loc la Moscova, la o dată încă neprecizată. Programul lui Dmitri Rogozin încă nu este finalizat, a spus diplomatul rus, dar se așteaptă ca vicepremierul de la Moscova să participe la deschiderea unei școli moldovenești în stânga Nistrului, în satul Tașlâc, raionul Grigoriopol. Școala cu predare în limba moldovenească în grafie chirilică a fost construită în cadrul programului „Integrarea Eurasiatică”, program finanțat de Rusia și monitorizat de vicepremierul Dmitri Rogozin care este și reprezentantul special al președintelui Rusiei pentru Transnistria. Vizita lui Rogozin coincide cu campania electorală pentru alegerea unui nou lider al administrației separatiste de la Tiraspol și campania pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Ultima vizită a lui Dmitrii Rogozin în Republica Moldova a avut loc pe 5 și 6 iulie 2016.
Ministerul moldovean al Apărării a condamnat organizarea şi desfășurarea așa-numitelor exerciții „antitero” din regiunea transnistreană, precum şi participarea la acestea a reprezentanților Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din Transnistria, iar poziția ministerului a fost adusă la cunoștința autorităţilor ruseşti de către şeful Direcției generale politici de apărare şi planificare a apărării, colonelul Alexandru Harea, informează agenţia Moldpres. În opinia conducerii Ministerului Apărării, aceste acțiuni contravin principiului dreptului internațional, sunt calificate drept ilegale şi sunt inadmisibile pe teritoriul Republicii Moldova. Autoritățile de la Chişinău insistă asupra retragerii trupelor ruse din Republica Moldova și înlocuirea misiunii de pacificare cu una civilă cu mandat internațional.
Vineri, Grupul operativ de trupe ruse din Transnistria a operat noi aplicații militare în care a exersat combaterea unui atac terorist. 60 de militari au parcurs 150 km cu 15 unități de tehnică blindată și au respins un presupus atac asupra depozitului de muniții rusești de la Colbasna. Potrivit unui comunicat al districtului vestic al armatei ruse, militarii au exersat și stingerea incendiului după o posibilă detonare a munițiilor.
Liderul transnistrean Evgheni Șevciuk a declarat, în cadrul unei conferințe de presă ținute vineri la Moscova, că aplicațiile militare din Transnistria au menirea de a apăra regiunea de extremiști. Șevciuk a spus că „nu există niciun fel de planuri de a ne ataca vecinii – Ucraina sau Moldova, așa cum scrie presa, este o informație eronată”. Liderul de la Tiraspol a mai spus că în Transnistria „pregătirile militare vor continua până în momentul în care vor fi adoptate decizii politice care vor asigura securitatea Transnistriei pe termen lung”.
Corespondenta Europei Libere la Tiraspol transmite că Compania Națională pentru asigurări în medicină de la Chişinău, CNAM, a expediat agenților economici transnistreni somații să plătească obligatoriu datoriile la asigurările medicale și că sumele restante „sunt foarte mari”. Avocații agenților economici transnistreni s-au întâlnit cu reprezentanții CNAM și concluziile la care au ajuns au fost că polițele și plata asigurărilor medicale de angajator sunt obligatorii, din moment ce agenții economici din regiunea transnistreană sunt înregistrați la Chişinău, lucru care le permite să-și exporte marfa, însă serviciile medicale, inclusiv cele de urgență, nu pot fi prestate pe malul stâng al Nistrului de personalul medical subordonat Republicii Moldova. Revenim cu detalii pe parcursul programului.
Portalul Media Azi scrie că mai multe modificări la un set de legi ce vizează mass-media, adoptate în stânga Nistrului de Sovietul suprem pe 14 și 20 septembrie vor limita și mai mult drepturile jurnaliștilor care activează în presa finanțată din bugetul public din regiunea transnistreană. Prin modificările operate, Sovietul suprem și-a rezervat dreptul de a numi în funcții redactorii șefi, iar fondul de onorarii a fost redus și doar reporterii vor beneficia de onorarii, întrucât numai ei au fost incluși în categoria jurnaliștilor. Redactorul-șef, designerul, machetatorul și alte persoane din presa scrisă sau de la radio și tv vor fi lipsiți de onorariu, chiar dacă participă direct la producerea contentului media, de cele mai multe ori și extra program. „Aceasta va avea o influență negativă asupra produsului media și va cauza trecerea colaboratorilor profesioniști la instituțiile media comerciale”, susține directoarea Centrului Media din Tiraspol, Luiza Doroșenco, care a spus că presiunile asupra presei se fac pe fundalul unor tensiuni dintre executivul regiunii, condus de Evgheni Șevciuk, și Sovietul suprem.
Procuratura și Centrul Național Anticorupție din R. Moldova au confirmat că 15 judecători și trei executori judecătorești reținuți marți sunt acuzați de implicare într-o schemă criminală de spălare de bani rusești prin sistemele judecătoresc și bancar moldovene. Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a spus la o conferință de presă că este vorba de o schemă prin care companii din Rusia și companii off-shore ar fi spălat aproximativ 20 de miliarde de dolari. Șeful direcției generale urmărire penală din cadrul CNA, Bogdan Zumbreanu, a spus că toți cei 18 au fost reținuți pentru 72 de ore și au statut de bănuiți.
Premierul României Dacian Cioloș a atras atenția, în discursul ținut miercuri la Adunarea generală ONU că perspectivele unei dezvoltări durabile în zona Mării Negre sunt amenințate de conflictele înghețate dar și de „utilizarea de tactici de luptă hibride și de anexarea ilegală a teritoriilor”. O referire indirectă la anexarea abuzivă de către Rusia a peninsulei Crimeea și a războiului propagandistic lansat de Moscova.
Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko a criticat din nou Rusia spunând că e „principalul instigator şi participant” în conflictul din estul Ucrainei. În discursul său la ONU de miercuri, Posoșenko a spus că Rusia finanţează și coordonează „grupările teroriste care au comis nenumărate crime împotriva compatrioţilor mei”. Liderul ucrainean s-a referit și la „războiul hibrid” pe care Rusia îl duce împotriva ţării sale, care a făcut până acum peste 9.500 de victime.
Și premierul moldovean Pavel Filip a ținut un discurs la Adunarea Generală ONU de la New York în cadrul căruia a afirmat că conflictul transnistrean este „un produs” al eternelor interese geopolitice din regiunea din care facem parte. „Nu există antagonisme etnice sau religioase, anume acest fapt ne face să fim convinși că acest conflict poate fi soluționat relativ mai uşor prin eforturi politice conjugate ale tuturor părților implicate în negocieri”. În declarația citată de Agora, Pavel Filip a calificat eforturile depuse de administrația transnistreană de aderare la Federația Rusă cu care Republica Moldova nu are frontiere comune drept „iluzorii” care reprezintă „un obstacol în procesul de reglementare”. Pavel Filip a reiterat necesitatea retragerii trupelor militare şi muniţiilor rusești staţionate pe teritoriul Republicii Moldova și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „intensificarea în ultimul timp a aplicaţiilor militare desfăşurate de trupele străine, deseori, în comun cu structurile de forţă ale regimului de la Tiraspol”.
Statele Unite ale Americii își vor dubla asistența pentru Republica Moldova în anul viitor, până la 40 de milioane de dolari, a declarat Europei Libere Thomas Melia, asistentul pentru Europa și Eurasia al administratorului programului USAID, care coordonează asistența financiară a Statelor Unite pentru străinătate. Thomas Melia a spus că La Washington se va urmări „cu mai mare atenţie felul în care vor fi utilizate aceste surse financiare”. USAID va oferi bani pentru consultanța și expertiza de care ar urma să ţină cont decidenţii, a precizat oficialul american, aflat la finalul unei vizite la Chișinău. Thomas Melia a mai spus că „guvernul Statelor Unite crede în succesul Republicii Moldova” și că își dorește „ca acest stat să fie în siguranţă, prosper şi democratic”.
***
Europa Liberă: După cum ați auzit și în știri, vicepremierul rus Dmitri Rogozin va face o vizită la Chișinău și Tiraspol în zilele de 4 și 5 octombrie. Potrivit ambasadorului Rusiei în Moldova, Farit Muhametșin, Dmitri Rogozin şi omologul său moldovean Octavian Calmâc ar urma să discute probleme legate de relațiile comerciale bilaterale. La summitul CSI care a avut loc nu cu mult timp în urmă la Bișkek, președintele rus Vladimir Putin a avertizat Chișinăul că aceste probleme nu mai pot fi rezolvate strict prin discuții bilaterale, din moment ce Republica Moldova a semnat acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, despre care Moscova spune că e opus în puncte esențiale acordului de liber schimb din cadrul CSI. Ministerul de Externe de la Chişinău nu a confirmat deocamdată vizita lui Rogozin, după cum relatează colega mea Ala Ceapai.
Ministerul moldovean de externe a afirmat într-o notă la solicitarea postului de radio Europa Liberă că „declaraţiile ambasadorului rus Farit Muhametşin sunt bazate pe informaţii prealabile neconfirmate prin documente”.
Ambasadorul Rusiei în Moldova a anunţat marţi că vicepremierul rus Dmitri Rogozin ar urma să se afle la Chişinău şi Tiraspol la începutul lunii octombrie.
Diplomatul rus a precizat că programul lui Rogozin nu este încă finalizat, dar a spus că vicepremierul rus şi omologul său moldovean, Octavian Calmîc, ar urma să definitiveze un plan de acţiuni pentru normalizarea relaţiilor economice şi comerciale bilaterale.
Elaborarea acestui document a fost convenită în cadrului vizitei din iulie la Chișinău a lui Rogozin, iar de atunci părţile ar fi urmat să avanseze propuneri. Deocamdată nu se ştie exact ce anume se conţine în acest plan de acţiuni.
Potrivit Ministerului Economiei, propunerile Chişinăului şi ale Moscovei urmau a fi discutate la finele lunii august, dar runda de consultări a fost amânată la solicitarea Moscovei. Ministerul Economiei nu ne-a dat prea multe detalii, dar ne-a comunicat că documentul vizează „domenii importante”, inclusiv „eliminarea barierelor în calea comerțului”.
Mai multe dintre propunerile Moscovei, apărute anterior în presa, sugerau că partea rusă nu oferă perspective foarte clare pentru revenirea produselor agro-alimentare moldovenești pe piaţa rusă, dar ar vrea, în schimb, ca Chişinăul să-şi aprofundeze relaţiile în cadrul CSI. Moscova ar insista, la fel, pe nişte condiţii care ar fi în contradicție cu Acordul de Asociere dintre UE şi Moldova, şi care ar trebui coordonate cu Bruxelles-ul.
Recent, şi preşedintele rus Vladimir Putin a atenţionat Chişinăul că problemele din relațiile comerciale bilaterale nu mai pot fi rezolvate direct între Chișinău și Moscova. „Moldova a semnat acordul cu Uniunea Europeană, acum trebuie să implicăm și Comisia Europeană, dar sper să găsim o soluție comună”, i-a spus Putin premierului moldovean Pavel Filip la recentul summit CSI de la Bişkek.
Mai mulţi analişti observă că anunțata vizită a lui Rogozin în Republica Moldova coincide cu campania electorală pentru alegerea unui nou lider al administrației separatiste de la Tiraspol, dar și cu campania pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, ceea ce li se pare observatorilor să nu fie un lucru întâmplător.
***
Europa Liberă: Să mai precizăm că propunerile Chişinăului în foaia de parcurs pentru relansarea relațiilor comerciale dintre R. Moldova și Rusia presupun eliminarea definitivă a barierelor tarifare din faţa importurilor moldoveneşti, precum şi a listelor de „privilegiaţi”. Precizarea aparţine ministrului moldovean al economiei, Octavian Calmîc. Într-un interviu cu Moldova 1 şi Radio Europa Liberă, acesta a spus că solicitarea Chişinăului este că lista de exportatori moldoveni admişi în mod selectiv şi pe criterii neclare pe piaţa rusă trebuie să fie înlocuită cu o listă de criterii de calitate justificate din punctul de vedere al comerţului internațional.
Octavian Calmîc a mai spus că speră să se ajungă la un acord cu partea rusă deja în cadrul vizitei la Chişinău a vice-premierului rus Dmitri Rogozin.
Federaţia Rusă aplică embargouri în raport cu produsele agro-alimentare moldoveneşti începând cu 2013, urmare a intenţiei Chişinăului de a semna Acordul de Asociere cu UE, iar printre condiţiile de anulare a acestora figurează activizarea Republicii Moldova în CSI şi implicarea Comisiei Europene în discuţiile comerciale moldo-ruse.
***
Europa Liberă: În stânga Nistrului, Sovietul suprem, organul legislativ al regiunii transnistrene, a adoptat în lectură definitivă, pe 14 și 20 septembrie, și a trimis pentru promulgare liderului regiunii un pachet de modificări și completări ale legii cu privire la mass media publică, pe care administrația transnistreană o numește „de stat”. Comentând aceste modificări, președintele Sovietului suprem, Vadim Krasnoselski, a menționat că deputații, după consultarea cu jurnaliștii, au ajuns la concluzia că „mass media de stat trebuie democratizată la maxim” și că anume de la această premisă s-a pornit atunci când s-au operat modificările.
Potrivit acestor modificări, dreptul de a crea instituții mass media așa-numite de stat vor avea atât liderul regiunii și Executivul, cât și Sovietul suprem, dar și puterea judecătorească. În cazul în care una din cele trei instanțe vor dori să devină fondator al unei instituții media de stat, celelalte două – în mod obligatoriu vor deveni co-fondatori. Până în prezent toate mass media de stat, create cândva de legislativul și președintele regiunii transnistrene sunt controlate exclusiv de Executiv, iar singurul fondator este președintele regiunii, adică Evgheni Șevciuk. Organul de control al acestor instituții mass-media va deveni Procuratura. Fondatorii media vor putea propune candidaturile pentru redactorii-șefi, care însă vor fi confirmați de sovietul suprem, iar redactorii șefi vor putea fi demiși la propunerea procurorului. Toate instituțiile media de stat vor fi obligate să se reînregistreze, ținând cont de aceste reguli noi.
Săptămâna trecută Evgheni Șevciuk a comentat aceste modificări, calificându-le drept „încercare de a impune cenzura” și a spus că așa vă arăta libertatea cuvântului „dacă păpușarii vor obține puterea absolută”, aluzie la faptul că un exponent al holdingului Sheriff, care controlează deja Sovietul suprem, ar putea câștiga și alegerile pentru funcția de președinte al regiunii.
Și Executivul controlat de Evgheni Șevciuk a calificat această acțiune, la fel, drept încercare de a impune cenzura.
***
Europa Liberă: Corespondenții noștri au întrebat câțiva locuitori ai regiunii transnistrene ce cred despre starea presei și ce le-ar plăcea să vadă la televizor:
— Чтоб показывали оба канала и друг на друга не наговаривали. Какие интересны темы?
— Да всякие интересные, разнообразные. И про политику все равно смотрим, и про положение экономическое смотрим, и по России, не только Приднестровье, я, например, на НТВ часто зависаю, мне нравится этот канал.
— Ну, хотелось бы, чтобы поменьше было бы всяких этих боевиков, смотришь эти фильмы и становится жутко, как будто вообще честных людей на свете не осталось нигде. Как в советское время, которые чему-то учили: посмотришь фильм, и задумаешься, и приятно, и сам хочешь стать добрее и порядочней… Вот такие хочется смотреть.
— В первую очередь, Первый канал наш, чтоб говорили, как люди будут жить дальше. Как строить жизнь в Приднестровье дальше. Сейчас зарплаты низкие, цены на все поднимаются, как дальше жить — никто не знает. Сейчас долларов нет в стране, люди не могут кредиты платить. У многих кредиты — как с ними быть сейчас? Я не знаю, о чем Шевчук думает. Шевчук очень много на себя берет, он обещал людям прямо миллионы, что все будет хорошо, а этого ничего нет в стране, нет порядка, беспредел, не знаю…
— Думаю, чтобы меньше было бандитизма, больше было передач о спорте. Как молодежь отзывается, ее пока политика не интересует, ее больше спорт интересует.
— Поле чудес почаще, и советские желательно!
— Да, а то их очень не хватает!
— Во-первых, не хочу никого из них видеть. Потому что все, что они говорят — они врут. Это одно. Аналитику… ну, хотелось бы нормальную, действительно аналитику простых людей, вот как они видят, живут, понимают. А то, что каждый день пытаюсь посмотреть, вызывает одно раздражение. Это одно. Второе: я бы не хотел, чтоб они под видом государственных делали себе рекламу. Потому что за общие деньги тот, кто начальник, рекламирует себя. На самом деле, вы можете заметить, что никого из простых людей даже невозможно туда выпустить. И это все будет длиться долго и нудно. Третье, что бы я хотел еще увидеть – чтобы они все ушли.
— Не знаю. Может быть, международные новости, потому что наши…Наши как бы тоже новости важны, но освещать их нужно как-то актуальнее, что ли: сегодня произошло – сегодня показать, сегодня случилось — было бы интересно прямо через часочек узнать обо всем, экстренные новости, свежие новости, не знаю… Нужна такая оперативная рубрика, которая будет рассказывать о том, что случилось, скажем в Тирасполе, какие происшествия… О них тоже люди должны знать. Вот недавние события на Первомайской трассе — откуда все узнали? Из интернета, в официальных источниках ничего такого не было, новость появилась, по-моему, где-то к часу. Хотя событие случилось без двадцати, ну ладно, учитывая дорогу, расстояние, оповещение, ну, можно было бы хотя бы в течение часа довести эту новость. Ее не было. Идут догадки, идут домыслы: пьяные — не пьяные, любовницы — не любовницы, то есть родителям этих людей также неприятно, зачем, если бы осветили событие, указали причины ДТП, факты и все остальное было бы намного проще и семье, и знакомым, родственникам. Но этого не было.
Europa Liberă: Voci ale locuitorilor regiunii transnistrene, culese de corespondenții noștri la Tiraspol și Bender.
***
Europa Liberă: Modificările operate de Sovietul suprem la legea presei se referă și la salarizarea jurnaliștilor. Fondul de onorarii a fost redus și doar reporterii vor beneficia de onorarii, întrucât numai ei au fost incluși în categoria jurnaliștilor. Redactorul-șef, designerul, machetatorul și alte persoane din presa scrisă sau de la radio și tv vor fi lipsiți de onorariu, chiar dacă participă direct la producerea contentului media, de cele mai multe ori și extra program.
Portalul Media Azi o citează pe directoarea Centrului Media din Tiraspol, Luiza Doroșenko, cu declarația că aceste modificări „vor limita drepturile jurnaliștilor din instituțiile publice din regiune, vor avea o influență negativă asupra produsului media și vor determina plecarea jurnaliștilor profesioniști în instituțiile media comerciale”.
Luiza Doroșenko spune că aceste modificări au loc pe fundalul unor tensiuni dintre liderul regiunii și Sovietul suprem. Ea spune,citez, că „până acum, instituțiile media de stat se subordonau exclusiv liderului regiunii, și nu Sovietului suprem. Atunci când deputații respingeau inițiativele liderului din regiune, pe motiv că nu sunt în beneficiul cetățenilor, instituțiile media de stat prezentau poziția deputaților drept subminare a activității lui Evgheni Șevciuk, care, în opinia mass-media de stat, era în beneficiul poporului... Deci, presa oficială promova ideile lui Evgheni Șevciuc, îi făceau imagine, în timp ce deputaților nu li se acorda spațiu în ziare, timp de emisie la tv. Este logic să presupunem că modificarea ce ține de onorarii a fost introdusă pentru a „pedepsi” instituțiile media de stat”, susține activista de la Tiraspol. Potrivit Luizei Doroșenko, prevederile în cauză vor duce la instalarea cenzurii în mass-media din regiune și la intensificarea controlului politic.
***
Europa Liberă: Am stat de vorbă cu expertul în domeniul mass media de la Tiraspol, Natalia Skurtul, șefa organizației „MeDiaLog” și am întrebat-o ce crede ea despre modificările adoptate de Sovietul suprem. Am întrebat-o mai întâi dacă erau chiar atât de necesare aceste modificări anume acum și dacă vede vreo implicare și vreun interes al factorului politic.
Natalia Skurtul: „Lucrurile care ce se întâmplă acum în mass media de stat nu le-aș califica drept practici normale în activitatea unei prese care există pe banii contribuabililor. Și iată de ce. În primul rând, informația este prezentată unilateral, de multe ori eronat și denaturând sensul evenimentelor. Nu mai vorbesc despre încălcarea normelor deontologice și ignorarea cerințelor profesionale pentru calitatea produsului mediatic.
În al doilea rând, lipsa de coerență care se vede în puterea executivă de la Tiraspol nu face bine nici presei. În astfel de condiții, când instituțiile media sunt trecute periodic din subordonarea unei instituții în subordinea alteia, jurnaliștii nu reușesc să înțeleagă pentru cine lucrează de fapt și cui se subordonează. În astfel de condiții este foarte complicat să menții o politică redacțională consecventă. Și nu îi invidiez pe oamenii care lucrează în mass media de stat în Transnistria. Ceea ce sunt ei nevoiți să facă demult nu mai poate fi numit jurnalism. Poate fi numit mai degrabă gen literar – scrierea de ode pompoase iluștrilor conducători, exagerarea faptelor, scoaterea din context și denaturarea informației în favoarea anumitor persoane, eterna căutare a dușmanilor…
E suficient doar să deschideți ultimul număr din ziarul Pridnestrovie – acolo practic pe fiecare coloană de ziar apare liderul din Transnistria. Se creează impresia că nu mai avem alți oameni, că au plecat cu toții în afară în căutarea unei posibilități de a câștiga decent. Sau că nu am avea teme de discuții care să poată fi abordate pe paginile ziarului care, amintesc, există din banii tuturor contribuabililor.
Reorganizarea structurală și legislativă a domeniului mass-media este necesară și se impune demult și nu doar în raport cu mass media de stat. Iar adoptarea de către Legislativ a acestor modificări anume acum poate reduce posibilitatea pentru resursa media administrativă de a influența campania electorală și a oferi susținere unuia dintre candidații la funcția de președinte, care acum este și singurul fondator al tuturor instituțiilor mass media de stat. Dar impresia mea este că liderul transnistrean nu va semna pachetul de modificări adoptate de Sovietul suprem.
Europa Liberă: De ce credeți asta?
Natalia Skurtul: „Totul este foarte simplu – pentru că nu-i convine acest lucru. Practica tergiversării semnării de către președinte a unor legi adoptate de Legislativ care nu-i convin există. Pe perioada mandatului său președintele a amânat astfel semnarea a peste o sută de legi adoptate de deputați, dar după o decizie pe acest subiect a Curții constituționale el a fost totuși nevoit să le semneze.
Mai există încă o schemă de tergiversare a intrării în vigoare a legilor deja adoptate de Sovietul suprem și chiar semnate de președinte: potrivit legislației în vigoare, o lege este considerată ca fiind intrată în vigoare după publicarea ei în ziarul oficial Pridnestrovie sau în culegerea de acte normative a ministerului justiției. Dar de exemplu modificările la constituția transnistreană adoptate de Sovietul suprem aproximativ o lună în urmă așa și nu am fost publicate până în prezent, ceea ce înseamnă că nu au putere juridică. Aceste modificări se referă direct la procesul de intrare în vigoare a actelor normative adoptate – Legislativul i-a oferit președintelui Sovietului suprem dreptul de a semna legile adoptate, dacă acest lucru nu este făcut de liderul regiunii în termenul stabilit. Și acum, până nu vom vedea publicate aceste modificări în ziar sau în culegerea ministerului justiției acestea nu au nicio valoare, ca și cum nici nu ar fi existat.
Inclusiv aceste acțiuni pot fi trecute, din punctul meu de vedere, la tehnologii electorale, cu folosirea resursei administrative atât de iubite de administrație.”
Europa Liberă: Unii comentatori din Transnistria au calificat această decizie a Sovietului suprem drept o încercare de a impune cenzura. Sunteți de acord cu asta?
Natalia Skurtul: „Pentru început ași cita cuvintele liderului transnistrean la acest subiect. El a spus că majoritatea din legislativ a adoptat o decizie prin care limitează libertatea cuvântului și de facto încearcă să-și treacă în subordinea sa toate instituțiile mass media de stat.
Dar vreau să vă amintesc că însuși Evgheni Șevciuk, ajungând la putere, a făcut exact același lucru. Toate publicațiile oficiale din Transnistria au fost fondate în proporții egale de Executiv și Sovietul suprem. Dar imediat după ce a fost ales în decembrie 2011, actualul lider transnistrean a schimbat acest echilibru.
Așa-numita cenzură indirectă, operată prin controlul mass media de stat de o singură ramură a puterii, a fost instituită încă de atunci. Iată de ce reprezentanții societății civile de la Tiraspol trebuie să fie foarte atenți atunci când fac astfel de declarații.
Europa Liberă: Ați ascultat opinia jurnalistei și expertei în media de la Tiraspol Natalia Scurtul.
***
Europa Liberă: Corespondenta noastră la Tiraspol ne semnalează ca Compania Națională pentru asigurări în medicină de la Chişinău, CNAM, a expediat agenților economici transnistreni somații să plătească obligatoriu datoriile la asigurările medicale și că sumele restante „sunt foarte mari”. Avocații agenților economici transnistreni s-au întâlnit cu reprezentanții CNAM și concluziile la care au ajuns au fost că polițele și plata asigurărilor medicale de angajator sunt obligatorii, din moment ce agenții economici din regiunea transnistreană sunt înregistrați la Chişinău, lucru care le permite să-și exporte marfa, însă serviciile medicale, inclusiv cele de urgență, nu pot fi prestate pe malul stâng al Nistrului de personalul medical subordonat Republicii Moldova.
Solicitați de Europa Liberă să clarifice aceste aspecte, factori de decizie din cadrul Companiei naționale pentru asigurări în medicină au evitat orice fel de comentarii și ne-au recomandat să readresăm solicitarea noastră Biroului pentru Reintegrare de la Chişinău.
***
Europa Liberă: Cum pot fi apărate drepturile omului în zonele de conflict? Din cele şase state ce fac parte din Parteneriatul Estic, cinci se confruntă cu aşa numitele conflicte „îngheţate” sau regiuni separatiste. Republica Moldova cu regiunea transnistreană, Ucraina cu Luhansk şi Doneţk, Armenia şi Azerbaidjan cu Nagorno-Karabah sau Georgia cu Abhazia şi Osetia de Sud. Reuniţi la Chişinău, în cadrul Forumului societăţii civile din cadrul Parteneriatului Estic, apărători ai drepturilor omului au discutat, între altele, cum pot fi protejaţi cetăţenii din zonele disputate. Diana Răileanu a urmărit discuțiile și relatează:
Republica Belarus este singurul stat din cadrul Parteneriatului Estic care nu se confruntă cu tendinţe separatiste în interiorul ţării. Acest lucru nu înseamnă că ţara stă bine la capitolul drepturile omului, autorităţile fiind intens criticate pentru condamnările la moarte practicate de justiţia locală. Organizaţii internaţionale pentru apărarea drepturilor omului susţin că de la începutul anilor 90, câteva sute de persoane au fost executate în Belarus.
În rest, regiunile separatiste sunt piatra de încercare pentru statele Parteneriatului Estic. În Republica Moldova, Asociaţia Promo-Lex este una din puţinele care monitorizează respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului. Anul trecut reprezentanţilor organizaţiei le-a fost deschis un dosar penal de aşa zisele servicii speciale din regiune pentru „subminarea securităţii şi stabilităţii”. Directorul executiv al Asociaţiei, Ion Manole, constată cu regret că nu există o viziune comună între statele Parteneriatului Estic, dar şi în cadrul organizaţiilor internaţionale cum pot fi apărate drepturile locuitorilor în regiunile separatiste:
„Nu cred că este vreo organizaţie internaţională la momentul de faţă, chiar şi OSCE care are aici misiune de 25 de ani, care să aibă o viziune, o imagine clară ce se poate de făcut. Dimpotrivă, dacă vorbim de aspectul drepturilor omului, în aceşti 25 de ani acest aspect a fost ignorat. Nimeni nu a dorit să discute, nu a dorit să insiste pe anumite capitole. Acolo lipsesc anumite elemente cum ar fi presa liberă, cum ar fi ONG-urile, apărători ai drepturilor omului care ar monitoriza şi ar lupta pentru schimbarea anumitor situaţii.”
Accesul la justiţie este cea mai mare problemă cu care se confruntă locuitorii regiunilor separatiste. Judecătoriile din aceste zone nu sunt recunoscute, la fel şi hotărârile pe care le emit. E cazul Abhaziei şi Osetiei de Sud, republici autoproclamate, pe care Georgia le consideră drept regiuni ale sale, în timp ce Rusia, împreună cu alte câteva state mici, insistă pe independenţa celor două regiuni fată de Georgia. De regulă, în aceste zone avocaţii independenţi nu au acces, explică Lasha Mkurnalidze, reprezentantul organizaţiei „Şcoala-Familie-Societate” de la Tbilisi, iar localnicii rămân singuri în faţa problemelor pe care le au:
„Dacă ne referim la cazul Georgiei situaţia cetăţenilor din regiunile necontrolate de autorităţile constituţionale este foarte dificilă. Vocea lor nu este auzită. Practic nu le sunt apărate interesele, iar problemele lor nu se regăsesc pe lista de priorităţi ale politicienilor, din păcate.”
O soluţie, crede Krzystof Bobinski, reprezentantul organizaţiei Unia & Polska, cu sediul la Varşovia, ar fi crearea unui departament aparte în cadrul Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) care s-ar ocupa de cazurile locuitorilor din zonele de conflict:
„Consiliul Europei monitorizează felul în care statele membre îşi respectă obligaţiile în ce priveşte respectarea drepturilor omului. Însă sunt zone care nu ştim cui aparţin. Spre exemplu, în ce priveşte Transnistria – Republica Moldova spune „regiunea e a noastră, însă nu o controlăm”. Rusia spune „noi o controlă, însă nu e a noastră”. Într-un final, însă, au de suferit cetăţenii din această regiune. Locuitorii din Transnistria cu greu pot ajunge la CEDO. Cred că e timpul să ne gândim la un departament care s-ar ocupa de teritoriile disputate.”
Munca organizaţiilor neguvernamentale în zone de conflict este anevoioasă şi din cauza accesului limitat la informaţie de calitate, or, instituţiile de presă independente practic lipsesc. Mai mulţi apărători ai drepturilor omului constată cu îngrijorare că în aceste regiuni cresc generaţii care nu ştiu să gândească critic şi nici ce drepturi le sunt încălcate.
***
Europa Liberă: Thomas Melia, un experimentat diplomat american în vârstă de 59 de ani, este asistentul pentru Europa și Eurasia al administratorului agenţiei guvernamentale USAID, care coordonează asistența financiară a Statelor Unite pentru străinătate. Oficialul american s-a aflat în vizită la Chișinău într-o perioadă când autoritățile moldovene lucrează la relansarea asistenței occidentale după pauza cauzată de „furtul miliardului” și de instabilitatea politică de anul trecut. Diana Răileanu l-a întrebat pe Thomas Melia, într-un interviu în exclusivitate, câtă răbdare mai au partenerii de dezvoltare față de Moldova.
Europa Liberă: Dle Melia, aţi venit în Republica Moldova într-o perioadă destul de dificilă pentru ţară: campanie electorală pentru prezidenţiale, asistenţă financiară suspendată de către UE şi Banca Mondială din cauza numitului „furt” al miliardului din sistemul bancar. USAID rămâne o organizaţie care pare să susţină necondiţionat Republica Moldova. Mulţi se întreabă câtă răbdare mai pot avea partenerii externi ai ţării. Dvs ce le-ati răspunde?
Thomas Melia: „Aş începe prin a spune că preşedintele Barack Obama şi guvernul Statelor Unite cred în succesul Republicii Moldova. Ne dorim ca acest stat să fie în siguranţă, prosper şi democratic. Avem destul de multă răbdare, însă această nu este fără sfârşit. Spre exemplu, eu, din partea Agenţiei pe care o reprezint, trebuie să revin în Congres şi să le explic că banii care sunt cheltuiţi aici au un impact pozitiv şi că au fost cheltuiţi cu bună credinţă. Asistenţa noastră pentru Republica Moldova va creşte în acest an, iată de ce vom urmări cu mai mare atenţie felul în care vor fi utilizate aceste surse financiare. De asemenea, ţineţi cont de faptul că noi nu oferim pur şi simplu bani guvernului moldovean. Banii pe care îi alocăm prin intermediul programelor noastre sunt utilizaţi pentru expertiză, pentru specialişti care oferă consultanţă şi informaţii de care ar urma să ţină cont decidenţii. Uneori e vorba de parlamentari, angajaţi ai guvernului sau din domeniul justiţiei. Alteori oferim asistenţă organizaţiilor neguvernamentale. Deci, oferim expertiză, nu dăm pur şi simplu cuiva bani în mână.”
Europa Liberă: Când spuneţi de majorarea bugetului, la ce sumă vă referiţi?
Thomas Melia: „Congresul american va oferi mai multă susţinere financiară pentru ţările din această regiune, inclusiv Ucraina şi Republica Moldova. Deci, vorbim de un buget ce va ajunge până la 40 de milioane de dolari pentru următorul an. Practic, vorbim despre o dublare a sumei…”
Europa Liberă: Banii sunt oferiţi pentru regiune sau pentru Republica Moldova?
Thomas Melia: „Sunt doar pentru Republica Moldova. Vor fi cheltuiţi pentru expertiză, idei, informaţii, astfel încât autorităţile să poată lua cele mai bune decizii spre binele ţării.”
Europa Liberă: După ce anul trecut Uniunea Europeană a înghețat finanțarea către Republica Moldova, ca urmare a crizelor politice de la Chișinău, dar și din sectorul financiar-bancar, autoritățile moldovene încearcă să prindă șansa unui nou acord de finanțare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Cum vă aşteptaţi să fructifice guvernul de la Chişinău un eventual acord cu FMI?
Thomas Melia: „Asemenea acorduri oferă, unu, resurse guvernului Republicii Moldova pentru ca acesta să poată împrumuta bani şi să-şi onoreze angajamentele financiare asumate. De asemenea, are rolul unui stimulent politic, astfel încât ţara să poată continua reformele, or, FMI şi alte organizaţii financiare internaţionale vor oferi susţinere doar dacă vor avea siguranţa că guvernul va continua reformele asumate în faţa partenerilor străini. Acest lucru nu înseamnă doar aprobarea legilor necesare, ci şi crearea mecanismelor pentru ca aceste legi să fie transpuse în practică. Aţi menţionat sectorul bancar. Cred că Banca Naţională şi sectorul privat trebuie să realizeze anumite îmbunătăţiri în sistemul financiar din ţară, astfel încât să beneficieze în continuare de încrederea investitorilor străini. Pe termen lung, reformele pe care insistă organizaţiile internaţionale sunt mai ales necesare pentru ca Moldova să devină atractivă pentru investitorii privaţi, astfel încât companiile străine să vrea să dezvolte afaceri aici, în diverse domenii, inclusiv cel agrar.”
Europa Liberă: Dar, din punctul Dvs de vedere, care sunt cele mai mari provocări din calea Republicii Moldova, astfel încât să se poată vorbi din nou despre această ţară ca despre o poveste de succes?
Thomas Melia: „Sunt câteva: legile trebuie să funcţioneze foarte bine, astfel încât cetăţenii să aibă încredere că în această ţară legile sunt importante şi ele sunt puse în capul mesei. Oamenii trebuie să aibă încredere în justiţie. Deci, un sistem transparent şi corect este foarte important. Crearea a noi locuri de muncă la fel. Cetăţenii au nevoie de slujbe pentru a-şi întreţine familiile, să-şi poată creşte copiii, indiferent dacă muncesc în domeniul IT, în agricultură sau confecţii. Această ţară are un foarte mare potenţial, are oameni foarte buni, m-am convins de acest lucru în cele câteva zile pe care le-am petrecut aici. Sistemul din jurul acestor oameni trebuie îmbunătăţit: sistemul de drept şi cel economic.”
Europa Liberă: Reveniţi în Statele Unite optimist sau pesimist în privinţa viitorului Republicii Moldova?
Thomas Melia: „Sunt în cele din urmă optimist pentru că oamenii de aici îşi doresc o evoluţie. Republica Moldova este tot mai în strânsă legătură cu statele lumii prin intermediul economiei, tehnologiilor, prin posibilitatea de a călători liber etc. Cred că această ţară va fi una de succes într-un final. Sunt anumite obstacole pe care trebuie să le depăşească în scurt timp. Desigur, sunt oameni care sunt împotriva noastră, împotriva Republicii Moldova, care nu cred într-o Moldovă prosperă, unii sunt în interiorul ţării, alţii în afara acesteia. Însă cred că dacă vom coopera şi vom rămâne uniţi, vom reuşi să mişcăm lucrurile în direcţia cea bună.”
Europa Liberă: Un interviu cu Thomas Melia, asistentul pentru Europa și Eurasia al administratorului agenţiei guvernamentale USAID, realizat de colega mea Diana Răileanu.
***
Europa Liberă: Doamnelor și domnilor, aici se încheie această ediție a emisiunii Dialoguri transnistrene. Prezentatoarea ei, Lina Grâu, vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.