Linkuri accesibilitate

În Finlanda s-au făcut teste cu rachete pentru investigarea cauzelor prăbușirii avionului de pasageri în 2014, în estul Ucrainei


Comisia internațională pentru investigarea cauzelor prăbușirii avionului malaiezian în 2014, în estul Ucrainei, a efectuat în Finlanda teste secrete cu rachete. Publicația olandeză De Telegraaf scrie că lansările s-au făcut pentru a determina cu ce tip de arme a fost doborât avionul. Potrivit ziarului, care citează surse apropiate investigației, rezultatele testelor ar fi arătat că Boeingul-777 a fost doborât de o rachetă „Buk” de producție rusească, și nu ucraineană, așa cum se susține la Moscova. Locul și perioada în care au avut loc testele nu sunt precizate.

Strategia acuzației se schimbă treptat. Urmărirea penală va deveni posibilă după ce miercuri, 28 septembrie, va fi publicat raportul final al grupului internațional de investigație coordonat de Olanda. Se așteaptă ca raportul să dezvăluie locul exact de unde s-a tras racheta ce a doborât zborul MH17, omorându-i pe toți cei 298 de oameni de la bord.

Rusia susține ar avea noi dovezi că nu rebelii separatiști pro-ruși din estul Ucrainei au tras racheta antiaeriană care a doborât avionul malaiezian în vara anului 2014. Moscova a spus luni că ar avea informații de radiolocație care ar dovedi nevinovăția rebelilor, dar nu a precizat de ce informațiile respective au ieșit la iveală numai acum.

Potrivit publicației britanice The Guardian, „locul exact” al staționării instalației „Buk” indicat în raport ar fi în apropiere de orașul Snejnoe, care pe 17 iulie 2014 se afla sub controlul separatiștilor pro-ruși. Anchetatorii consideră, mai scrie ziarul, că instalația „Buk”, după ce a fost adusă pe o platformă auto la Snejnoe, s-a îndreptat spre un câmp, la sud de localitate. De acolo a și fost lansată racheta. În opinia experților, cel mai probabil, avionul de pasageri a fost doborât din greșeală, fiind confundat cu un transport militar ucrainean, iar a doua zi dimineața instalația „Buk” s-a întors din nou pe teritoriul Federației Ruse, mai scrie The Guardian.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG