Linkuri accesibilitate

Asistența pentru copiii aflați în situație de risc este în impas


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:11 0:00
Link direct

Republica Moldova este singura țară din cadrul Parteneriatului Estic care a dedicate un capitol separat drepturilor copilului în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. La semnarea acordului, țara noastră s-a angajat să asigure standarde de calitate în educaţia copiilor, asistenţa medicală şi alimentaţie, dar şi în dezvoltarea serviciilor de protecție a grupurilor vulnerabile. Mai multe organizații active pe domeniul protecției copilului se arată îngrijorate de starea de lucruri în acest domeniu și spun că multe din serviciile de asistență pentru copiii aflați în situație de risc sunt de fapt în impas din cauza resurselor financiare tot mai modeste puse la dispoziția administrațiilor publice locale.

Iată ce spune președinta organizației „Copil. Comunitate. Familie”, Liliana Rotaru:

Liliana Rotaru
Liliana Rotaru

„Din iulie 2014 am început să primim din raioanele în care lucrăm mesaje extrem de îngrijorătoare: „Nu putem să menținem serviciile, nu putem să deschidem servicii noi, nu putem să asigurăm calitatea, va trebui să micșorăm”. Și era foarte clar, în contextul social-economic al țării noastre, vulnerabilitatea se va adânci. Noi nu putem să așteptăm și să sperăm că într-o lună-două noi nu vom avea copii abuzați, abandonați, familii în situații extrem de dificile. Pe de o parte, vulnerabilitatea se accentuează, pe de altă parte serviciile sociale sunt reduse”.

Serviciile sociale destinate copiilor și familiilor vulnerabile, între care asistență parentală profesionistă, sprijin familial, centre de zi și de plasament pentru copiii în situație de risc și pentru cei cu dizabilități, case comunitare și altele au fost dezvoltate în ultimii ani grație unei componente financiare existente la nivelul consiliilor raionale. Pentru a obține fonduri din această componentă, autoritățile locale urmau să prezinte o evaluare a situației, a necesităților și un regulament de funcționare a serviciilor. Din anul viitor acest fond compensator nu va mai exista și multe din servicii riscă să se închidă.

O altă parte a serviciilor pentru familie și copil a fost dezvoltată de organizații neguvernamentale, cu suportul unor proiecte internaționale. Și acestea urmau a fi preluate de autoritățile locale, doar că lipsa de resurse financiare pune în pericol și existența lor, precizează Liliana Rotaru:

„Încă nu există o soluție, dar într-un grup de lucru s-au discutat posibile scenarii de finanțare, printre care unul care mie mi se pare destul de potrivit. Și anume, delegarea competențelor de dezvoltare a serviciilor către autoritățile publice locale. Deci, ei în continuare să-și evalueze nevoile, situația, să dezvolte servicii, să asigure susținerea lor, dar cu bani din bugetul public central, în așa fel ca să nu sufere copiii și familia”.

Serviciul sprijin familial, care include și asistență financiară pentru o perioadă scurtă pentru familiile nevoiașe, a fost dezvoltat în doar 19 unități teritorial-administrative din cele 35 existente.

Xenia Siminciuc, reprezentanta Programului ONU pentru Drepturile Omului în Republica Moldova, spune că serviciile dezvoltate la nivel local au schimbat viața multor copii, mai ales a celor din instituții care au fost readuși în familie și care în timp scurt au reușit să-i ajungă din urmă pe semenii lor:

Ksenia Siminciuc
Ksenia Siminciuc

„Deja avem persoane cu autism în formă severă, persoane cu dizabilități mintale, intelectuale care absolvesc liceul și care fac studii la universităţi și devin oameni realizați. Exemplu acesta arată că trebuie să dezvoltăm servicii la nivel local, să trecem tot acest sistem al statului prin prisma drepturilor omului, să oferim mai multe oportunități pentru persoanele din categoriile vulnerabile, să le oferim mai multe posibilități pentru a se integra în comunitate și a se dezvolta”.

Autoritățile recunosc existența problemei și spun că un grup de lucru în prezent caută soluții pentru a păstra și dezvolta serviciile sociale pentru copii. Iată ce spune șefa Direcției Protecția Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Rodica Moraru-Chilimar:

„Am intuit că ne vom trezi într-o astfel de situație și acum, la nivel interinstituțional, a fost creat un grup de lucru. Vom merge pe ideea elaborării unui pachet minim de servicii care urmează să fie finanțat din bugetul de stat, care să fie obligatoriu pentru toate unitățile administrative teritoriale de nivelul doi”

Un studiu efectuat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei arată că actualmente, în Republica Moldova, fiecare al șaptelea copil se află în situaţie de risc, fiecare al treilea fiind orfan sau cu părinți în arest și decăzuți din drepturi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG