Europa Liberă: Cum se vede din afară campania prezidențială din Republica Moldova? Multă lume vrea o schimbare, dorește să se reformeze statul. Credeți că, odată cu alegerea președintelui de către popor, poate începe adevărata schimbare?
Kalman Mizsei: „Valentina, mulțumesc pentru această întrebare. Este foarte important să fie înțeles contextul acestor alegeri. Republica Moldova se află într-o situație neobișnuită, pentru că întreaga putere este în mâna unei singure persoane. Prin urmare, alegerile sunt o provocare pentru întreaga societate, întrucât cetățenii moldoveni trebuie să reformeze statul în care politica, economia și societatea sunt dirijate de un singur actor politic. Trebuie să privim aceste alegeri prin prisma întrebării: cum recăpătăm puterea concentrată în mâinile unui singur om, în mâinile domnului Plahotniuc?
Pe lângă faptul că alegerile sunt foarte importante, trebuie să înțelegem că acestea sunt o urmare a schimbării și manipulării Constituției, schimbare prin care Curtea Constituțională se joacă de-a politica, în loc să aibă rolul unei entități neutre. Cu toate astea, alegerile vor avea loc, iar procesul și finalitatea vor fi foarte importante.
Procesul de votare trebuie să fie democratic. Din păcate, în ultimii ani alegerile în Republica Moldova au scos la iveală manipularea legii, partide clone, excluderea unor concurenți în ultimul moment. Toate acestea au scăzut nivelul de democrație a țării. Finalitatea prezidențialelor va avea ca scop să arate dacă noul președinte va fi unul independent de Vladimir Plahotniuc, cât și de puterile din exterior, cum ar fi Rusia, care are un interes neo-imperialist în regiune.”
Europa Liberă: Cetățenii Republicii Moldova și-au pierdut încrederea în politicieni, despre care spun că ar fi mai mult preocupați de interese proprii și de partid, decât de problemele țării. Credeți că cei nemulțumiți pot schimba puterea prin alegeri libere și corecte?
Kalman Mizsei: „Marea tragedie a Republicii Moldova este că în ultimii ani cele mai mari ilegalități au fost comise sub paravanul integrării europene. Politicienii corupți și iresponsabili din Republica Moldova au discreditat parcursul european al țării. Sunt ferm convins că, în pofida acestor nereguli, șansa Moldovei de a prospera este doar aderarea la UE. De aici vine și întrebarea mea: care este forța politică și cine sunt acei politicieni care vor fi capabili să reprezinte drumul european care ar rezolva nevoile oamenilor, care le-ar aduce o conducere integră moral, continuarea unor reforme economice ce nu îmbogățesc doar anumite persoane. Dar le-ar aduce și reforme prin care judecătorii și procurorii devin independenți și nu mai servesc oligarhilor sau politicienilor influenți în stat.
După părerea mea, cea mai credibilă candidată în aceste alegeri este Maia Sandu. Printre candidaturile pro-europene, sunt discuții cine e cel care trebuie să reprezinte vectorul european, cine are mai multe șanse. Este un lucru corect, cred, și nu avem voie să intervenim în decizii. Cu toate acestea, consider că Maia Sandu este cea mai hotărâtă. Ca ministru al Educației, ea a dat dovadă de credibilitate prin integritatea sa și prin lupta pe care a dus-o împotriva corupției, cea mai mare boală a Moldovei în ultima perioadă.”
Europa Liberă: Se poate presupune că primul tur va desemna la 30 octombrie doi candidați calificați pentru turul al doilea ce se va desfășura pe 13 noiembrie. Mulți cred că unul dintre candidați va fi pro-european, altul pro-Rusia. Cine se va dovedi a fi învingător?
Kalman Mizsei: „Întâi de toate, doresc să accentuez că mulți folosesc noțiunile de pro-european și pro-rus într-o manieră foarte simplistă. Cineva, dacă se declară pro-european, nu înseamnă că așa și este. Viața e mult mai complicată. Cred că un politician pro-european este acela care urmează valorile europene; unul pro-rus este acel care susține valorile lui Putin: dictatură, lipsa democrației, a independenței în justiție, nerespectarea drepturilor omului și intoleranța față de oamenii săraci. Cine urmează parcursul pro-rus nu este un pro-occidental.
Pe de altă parte, acel care într-adevăr își dorește un stat liber, care luptă
Cea mai mare greșeală a UE după 2009 și 2010 este că ne-am mulțumit cu declarațiile celor care se numeau „pro-europeni” și nu am insistat pe acțiuni concrete...
evident împotriva corupției, care este pentru o țară democratică, care susține economia de piață bazată pe concurență și nu pe monopol din partea unor persoane, aceștia reprezintă pentru mine pro-europenii. Nu este important ce declară unul sau altul, ci caracteristicile menționate mai sus.
Cea mai mare greșeală a Uniunii Europene după 2009 și 2010 este că ne-am mulțumit cu declarațiile celor care se numeau „pro-europeni” și nu am insistat pe acțiuni concrete. Cei care încearcă să monopolizeze statul nu sunt de departe pro-europeni, după mine.
Trebuie să mai subliniez că Republica Moldova este o țară parlamentară, prin urmare, atribuțiile președintelui vor fi limitate. Totuși, chiar cu aceste atribuții, președintele trebuie să fie unul independent de forțele dinafară și de domnul Plahotniuc.”
Europa Liberă: Pe lista priorităților viitorului președinte, ce probleme ar trebui să se regăsească?
Kalman Mizsei: „Președintele, după cum am spus, are putere limitată de a influența conducerea țării, cum se poate citi în Constituție. Dar președintele, în viziunea mea, poate fi un avocat puternic al societății pentru a milita pentru o guvernare transparentă și eficientă. Aceasta este prioritatea numărul unu. Urmează lupta împotriva corupției, justiția independentă, rezolvarea problemei în domeniul financiar, în special cea de la Banca de Economii.
Cu toate astea, mi se pare ipocrit faptul că actuala conducere ține procesul lui Filat și al lui Platon în secret și, în același timp, guvernanții scriu articole despre cât de pro-europeană este puterea politică a Republicii Moldova.
De aceea sper că noul președinte va fi și avocatul unor procese judecătorești transparente, pentru că orice om are dreptul la o justiție independentă și obiectivă, nu la un proces secret, practică înrădăcinată încă de pe timpul lui Stalin, de care Republica Moldova trebuie să scape.”