Linkuri accesibilitate

Traian Vasilcău a primit premiul național, în ciuda suspiciunilor de plagiat


Moldova - coat of arms
Moldova - coat of arms

Traian Vasilcău va primi totuși Premiul Național pentru literatură, după ce acum aproximativ o lună Comisia pentru decernarea premiului suspendase această decizie, în urma unor acuzații de plagiat. Este vorba de poezia „O fărâmă de bine”, atribuită lui Traian Vasilcău, dar care ar aparține de fapt poetei Doina Uricariu. Totuși, pentru a dovedi acest fapt, Octavian Apostol, membrul Comisiei pentru acordarea Premiului Național, dar și directorul Agenției pentru Proprietatea Intelectuală a spus că Doina Uricariu ar fi trebuit să se adreseze în instanță, sau să vină cu o cerere la AGEPI.

Un premiu național pentru Traian Vasilcău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct

Disputa despre performanțele literare ale scriitorului Traian Vasilcău a fost iniţiată de mai mulți scriitori, dar și de reprezentanți ai mediul academic care ceruseră retragerea sa de pe lista de laureați ai Premiului Naţional pentru anul 2016. Nemulțumirea a fost bazată pe suspiciunile de plagiat dar şi pe stilul luărilor sale de atitudine pe diferite subiecte de actualitate.

În Republica Moldova nu există însă o comisie specială care să se autosesizeze pe cazuri de plagiat, așa cum există în alte state, spune Octavian Apostol. El precizează că Agenția pentru Proprietatea Intelectuală ar putea însă oferi sprijin în ceea ce privește proprietatea intelectuală, doar dacă instituția este solicitată:

„Dovada o poate fi însăși cartea, editată de către o editură în 1985 care să demonstreze acest lucru, și atunci ea este titularul de drepturi. La noi, din păcate, nu există un organism specializat care să se expună, nu există așa ceva. La AGEPI se înregistrează anumite opere pe drepturi de autor, și acesta poate constitui un mijloc de probă. Acum, dacă cineva consideră că i s-a încălcat un drept, următoarea acțiune este să atace în judecată persoana respectivă și să obțină aceste drepturi asupra operei. Până atunci, nu există o comisie, cum este în România, care se va expune pe acest subiect. Noi nu suntem avocații nici ai lui Traian Vasilcău, nici ai nimănui.”

Europa Liberă: Dar în ședința de vineri a Comisiei pentru decernarea Premiului Național s-a discutat acuzațiile cu privire la plagiat?

Octavian Apostol: „Acest caz a stârnit și niște reacții și anume de modificare a regulamentului privind criteriile de acordare, privind modalitatea de întocmire a dosarelor. Este loc de îmbunătățire. Referitor la plagiat, această comisie nu este în măsură să se expună la acest fapt. Desigur, cei care au propus candidații trebuiau să aibă în vedere și partea asta de etică, morală a fiecărui candidat. Noi am examinat ceea ce s-a prezentat, un alt ciclu de poezii de acum doi ani.”

Anterior, și Traian Vasilcău a reacționat la acuzele ce i s-au adresat. Laureatul contestat scria pe blogul său că „desemnare în calitate de Laureat al Premiului Național nu este pentru întreaga activitate artistică, ci pentru 20 de cărți apărute între anii 2009 și 2016”, și că publicarea poeziei „O fărâmă de bine” semnată cu numele său ar fi fost o farsă organizată pentru a-l discredita.

Scenariul povestit de Traian Vasilcău nu este însă credibil pentru Doina Uricariu, care îl condamna în cadrul unui interviu acordat la sfârșitul lunii august pentru Radio Europa Liberă:

„Pe mine actul plagierii, ideea de plagiat, mă oripilează și toate aceste forme de furt mi se par îngrozitoare. Nu pot eu să-i retrag premiul, mi se pare un premiu pătat și un premiu care pătează toată istoria Premiului Național.”

Poetul, prozatorul și eseistul Emilian Galaicu-Păun scria recent că în cazul în care nu i se retrage titlul lui Traian Vasilcău, în semn de protest, va renunța la Premiul Național pentru literatură primit în 2015. Și scriitorul Gheorghe Erizanu scria pe blogul său că premiul ar fi fost acordat potrivit unor interese și nu pe criterii de meritocrație, ceea ce devalorizează, la părerea sa, Premiul Naţional plătit din banii contribuabililor şi nu din buzunarele celor care îl împart, nota editorul.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG