Două organizații neguvernamentale care monitorizează presa înainte de alegeri spun într-un studiu proaspăt că forța mediatică de care dispune Partidul Democrat aflat la guvernare o întrece de multe ori pe a tuturor celorlalți jucători, iar accesul foarte inegal la televiziuni aruncă dubii asupra corectitudinii campaniei prezidențiale. Fenomenul concentrării media și amestecul oligarhilor în politică fusese remarcat și de observatorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei într-o evaluare a situației dinaintea campaniei, săptămâna trecută.
Majoritatea din cele 28 de instituţii media monitorizate – posturi de televiziune, portaluri de ştiri şi ziare - s-au pliat pe agenda impusă de politicieni, care au început campania electorală mult înainte de startul ei oficial. Este una din constatările studiului realizat de Asociaţia Presei Independente (API) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).
8 din 12 televiziuni monitorizate au favorizat direct sau indirect anumiți candidați la prezidențiale și i-au defavorizat pe alții, se arată în studiu.
De cea mai largă acoperire mediatică se bucură guvernarea democrată şi candidatul acesteia Marian Lupu. El este favorizat şi promovat de cinci televiziuni care au acoperire naţională şi care sunt, potrivit mai multor măsurări, cele mai vizionate. La această categorie a fost trecută şi televiziunea publică, cu precizarea că Moldova1 acţionează de o manieră mai voalată, ceea ce nu se poate spune însă despre posturile, Publika, Prime, Canal 2 şi Canal 3, din trustul controlat de democratul Vlad Plahotniuc.
Directoarea CJI, Nadine Gogu: „Favorizarea masivă a lui Marian Lupu a fost constatată la aceste patru posturi de televiziune. Pe de altă parte, la aceleaşi posturi, Andrei Năstase şi reprezentanţii PPDA au apărut deseori în imagine, dar într-un context negativ. Prin urmare, Andrei Năstase a fost defavorizat, la fel şi Dumitru Ciubaşenco şi formaţiunea Partidul Nostru.”
Buna imagine a candidatului Andrei Năstase a fost, în schimb, promovată masiv de Jurnal TV, post ce aparţine omului de afaceri Viorel Ţopa. Marian Lupu şi guvernarea, dimpotrivă, au fost prezentaţi doar în context negativ, la acest post.
De sprijin mediatic s-a bucurat şi candidatul socialiştilor Igor Dodon, la televiziunile NTV şi Accent TV, ambele aparţinând persoanelor din anturajul liderului PSRM.
Ceilalți pretendenți la fotoliul de preşedinte au avut acces inegal la televiziuni şi au fost prezenţi doar la puținele posturi de televiziune, despre care autorii studiului spun că reflectă neutru candidaţii la preşedinţie, şi anume RealitateaTV, ProTV, N4 şi TV7.
Un acces aproape egal l-au avut concurenții electorali la cele 12 portaluri informaționale monitorizate. Însă doar trei din aceste instituţii au prezentat candidaţii de o manieră neutră, fără a favoriza sau defavoriza pe cineva, a spus directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei. Despre ziarele monitorizate, patru la număr, Petru Macovei a spus, între altele, că ele abundă în publicitate politică mascată.
Experţii observă că o importanță decisivă o au totuşi televiziunile care, potrivit sondajelor, sunt sursele de informare de bază pentru majoritatea cetățenilor. Faptul că cele mai privite posturi au reflectat cu abateri perioada dinaintea campaniei electorale oficiale ridică mari semne de întrebare privind corectitudinea scrutinului prezidenţial, mai constată experţii. Petru Macovei critică pasivitatea de care a dat dovadă, în această perioadă, autoritatea audiovizuală de reglementare:
„CCA s-a autoexclus de la monitorizarea instituţiilor media audiovizuale în perioada electorală. Ei au adoptat o decizie prin care vor monitoriza mai multe posturi TV în campania electorală şi nu au făcut acest lucru până la data de 30 septembrie (începutul campaniei electorale), ceea ce a stimulat într-un fel prezenţa excesivă a materialelor de agitaţie electorală mascată la multe posturi de televiziune.”
CCA va monitoriza în această campanie 14 posturi TV, inclusiv cele 12 care vor fi monitorizate alternativ de experţii de la cele două organizaţii media.
Preşedintele CCA, Dinu Ciocanu, spunea luni într-un interviu la postul nostru de radio că regulile de reflectare a campaniei electorale sunt aceleaşi pentru toţi radiodifuzorii, iar cei care nu le vor respecta riscă sancţiuni. Dinu Ciocanu a lăsat să se înţeleagă că nu vede însă concentrarea mass-media ca pe o problemă şi că acest lucru nu ar limita pluralismul de opinie. O părere diametral opusă o au însă experţii media locali, dar şi cei de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care notau într-un recent raport pre-campanie, că „pluralismul media poate fi calificat drept limitat din cauza rolului dominant al unui holding media afiliat unuia din partidele politice”.