Linkuri accesibilitate

Ruslan Piontkivsky (BM): „Suntem gata să reluăm suportul nostru bugetar imediat ce situaţia din sectorul bancar se va îmbunătăţi, când stabilitatea macro-economică va fi menţinută”


Banca Mondială privește cu reticență redresarea economică fragilă a Moldovei.

În vara anului trecut, ca urmare a furtului din sistemul bancar, Banca Mondială a sistat finanţarea bugetară pentru Republica Moldova, blocând 45 de milioane de dolari promise anterior. „Ar fi ilogic şi iresponsabil ca Banca Mondială sa transfere în bugetul Moldovei banii acționarilor săi prin uşa din faţă, în timp ce există riscuri ca sume şi mai mari de bani publici să fie pierdute prin uşa din spate, din cauza fraudelor şi corupţiei din sectorul bancar”, a argumentat la acea vreme directorul Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Alex Kremer. Astăzi, reprezentanţii Băncii Mondiale au spus că urmăresc discuţiile guvernării moldovene cu Fondul Monetar Internaţional şi spun că sunt gata să deblocheze banii imediat ce Executivul de la Chişinău va obţine un acord cu FMI.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00
Link direct

Autorităţile de la Chişinău au nevoie de un acord cu Fondul Monetar Internaţional pentru a deschide robinetul finanţărilor externe: e vorba de 45 de milioane de dolari îngheţate anterior de Banca Mondială şi alte 40 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Banii au fost deja incluşi în bugetul pentru acest an, finanţarea externă constituind aproape 21 la sută din veniturile planificate în 2016.

Ruslan Piontkivsky la Chișinău în 2014
Ruslan Piontkivsky la Chișinău în 2014

Economistul superior în cadrul biroului Băncii Mondiale în Republica Moldova, Ruslan Piontkivsky, susţine că prin asumarea răspunderii Guvernului pentru pachetul de reforme din sectorul bancar, autorităţile oferă o garanţie partenerilor externi că eventuale fraude financiare de tipul celei din 2014, vor putea fi evitate. Totuşi, spune Ruslan Piontkivsky, instituţiile internaţionale sunt în aşteptarea unor acţiuni din partea guvernului prin care să demonstreze că a trecut de la vorbe la fapte:

„Noi suntem gata să reluăm suportul nostru bugetar imediat ce situaţia din sectorul bancar se va îmbunătăţi, când stabilitatea macro-economică va fi menţinută. Pentru noi, un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi aprobarea anumitor măsuri atât legislative, cât şi executive, ar fi criterii importante pentru a lua această decizie. Autorităţile cunosc acest lucru, suntem în consultări permanente şi ştim că guvernul mizează pe acest suport bugetar, mai ales că cele 45 de milioane de dolari sunt deja incluse în legea bugetului pentru 2016. Timpul este critic, or, dacă din orice motive va exista o întârziere în discuţiile cu FMI, s-ar putea să se întâmple să nu putem finaliza toată procedura în acest an calendaristic.”

Până acum, mai multe partide de opoziţie au criticat felul în care a fost transformată în datorie publică garanția oferită de Guvern Bancii Naționale care în 2014, apoi în 2015, a alocat celor trei bănci devalizate: Banca Socială, Unibank şi Banca de Economii, peste 14 miliarde de lei. A avut guvernul de la Chişinău altă soluţie la îndemână? Nu, e de părere economistul superior din cadrul biroului din Republica Moldova a Băncii Mondiale, Ruslan Piontkivsky:

„În ce priveşte convertirea acestei garanţii în datorie directă, ce se întâmplă acum este, de fapt, unicul pas logic urmare a deciziilor luate în 2014 şi în 2015. Actualul Guvern, actualul Minister al Finanţelor nu au altă soluţie decât să execute această garanţie pentru că aceştia au fost termenii garanţiei. (…) Dacă nu îţi onorezi propria garanţie, nu te poţi aştepta ca oamenii, ca alte state sau organizaţii să aibă încredere în tine pe viitor. Aceste garanţii au fost emise în urmă cu aproape doi ani. Alte întrebări sunt: de ce a fost emisă această garanţie şi dacă a fost posibil sau nu să fie prevenită frauda bancară? Din momentul în care guvernul şi-a asumat acest pas, nu este nicio cale ca să nu şi-l onoreze.”

Banca Mondială şi-a publicat astăzi previziunile pentru evoluţia economică în acest an. Concluzia este una pesimistă: redresarea economiei este una fragilă, finanţele publice sunt puse în dificultate din cauza finanţării externe întârziate, iar instabilitatea politică şi economică a pus în gardă investitorii străini.

Previous Next

XS
SM
MD
LG