Europa Liberă: Cum vi se pare începutul acestei campanii prezidenţiale şi acest număr mare de doritori de a ajunge în fruntea Republicii Moldova?
Victor Josu: „De data aceasta campania va fi foarte scurtă. Aşa a fost preconizată din timp de către guvernanţi, să nu prea aibă cei din opoziţie, vorbesc acum de opoziţia reală, timp ca să ajungă la toţi alegătorii. Deoarece guvernanţii, Partidul Democrat, Plahotniuc, care dirijează cu acest partid, deţin televiziunile principale, deţin sursele de comunicare în masă şi opoziţia a fost lipsită de posibilitatea de a desfăşura o campanie electorală în deplinul sens al cuvântului, pentru că aceasta necesită timp. Cât priveşte numărul mare de concurenţi electorali, majoritatea absolută a observatorilor îi divizează în două, sunt aşa-zişii spoileri, mai ales pe dreapta, dar şi pe stânga sunt plasaţi candidaţi pretinşi independenţi sau de la nişte partide care sunt doar pe hârtie, în speranţa că vor fura nişte voturi de la principalii opozanţi, candidaţii opoziţiei, pe dreapta sunt Maia Sandu şi Andrei Năstase, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi, respectiv, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, şi pe segmentul de stânga sunt Partidul Socialiştilor cu Igor Dodon şi Partidul Nostru, care l-a înaintat pe jurnalistul Dumitru Ciubaşenco. Deci, este Marian Lupu de la guvernare şi sunt două grupări de candidaţi în opoziţia de stânga şi de dreapta. Ceilalţi au menirea să fure voturi.”
Europa Liberă: În această campanie prezidenţială ce sesizaţi mai mult, o confruntare de idei sau atac la persoană?
Victor Josu: „Poate chiar dacă se începe cu ideile, până la urmă se ajunge la atacuri de persoană. Deocamdată, la etapa iniţială, totuşi, se merge pe idei. Şi, iarăşi, aici aş diviza două grupuri de idei, opţiunile geopolitice tradiţionale deja pentru ultimele campanii: guvernarea în mod absolut, insistent, pe toate căile posibile promovează mesajul pro-Occident, respectiv, Igor Dodon, socialiştii, promovează în mod direct, accentuând pe toate planurile, orientarea pro-Rusia, pro-Est. Şi există alt grup de idei, în primul rând, aş menţiona aici, pe stânga, pe Dumitru Ciubaşenco cu un mesaj foarte simplu, că, în cazul în care va fi ales, să emită îndată un decret de dizolvare a Parlamentului şi de lichidare a acestei guvernări. Şi, de asemenea, pe probleme de ordin intern încearcă să se axeze atât Andrei Năstase, cât şi Maia Sandu, adică să fugă în această campanie de la mesajul geopolitic. De aici şi concluzia că problemele de ordin geopolitic convin guvernării şi, într-un fel, îi convin şi lui Igor Dodon. Pe când ceilalţi de care am spus, invers, încearcă să se axeze pe problemele de ordin intern şi, în primul rând, pe lupta cu regimul oligarhic.”
Europa Liberă: Ce înseamnă regim oligarhic? E o noţiune preluată mai mult din estul Europei.
Victor Josu: „Instituţiile de stat, începând cu Parlamentul, în cazul dat majoritatea parlamentară, guvernul, Curtea Constituţională. Curtea Supremă de Justiţie, Procuratura Generală, Ministerul de Interne, poliţia, de fapt, într-un sistem întreg de pârghii de influenţă, de dependenţă sunt supuse voinţei unei singure persoane, pe care îl cheamă Vladimir Plahotniuc, care şi-a asumat şi o funcţie – coordonator al actualei majorităţi sau al actualei guvernări, un fel de „Il coordinatore”, dacă o vom lua în stil à la mafia. Iată ce înseamnă acest regim.”
Europa Liberă: Dumneavoastră aţi fost unul dintre sfetnicii primului preşedinte al Republicii Moldova. Ce preocupări ar trebui să aibă un şef de stat într-o ţară ca Republica Moldova, unde regimul de guvernare este unul semiparlamentar?
Victor Josu: „Astăzi nu există nici măcar regim semiparlamentar, există un regim de uzurpare a puterii, un regim al unei persoane care a uzurpat puterea în stat. Şi în cazul în care va fi, într-adevăr, ales un preşedinte din partea opoziţiei eu cred că, în primul şi în primul rând, ar fi să cureţe terenul şi după aceasta să depună eforturile pentru a restabili cadrul constituţional, când Constituţia este lege pentru toţi, nu doar pentru cei care sunt umiliţi şi necăjiţi, pentru cei de jos, dar, în primul şi în primul rând, pentru deputaţi, pentru miniştri, pentru procurori, pentru judecători. Şi sigur că să se recurgă și asupra pedepsirii, aceasta un mod obligatoriu a celor care anii trecuţi s-au ocupat de furtul miliardului, de călcarea în picioare a Constituţiei şi de alte ilegalităţi. În niciun caz nu trebuie schimbat ceva acum în geopolitică, trebuie de lăsat aşa cum este. Da, trebuie îmbunătăţite relaţiile cu Rusia, fără doar şi poate, că ele s-au stricat, dar relaţiile cu Europa, cu Uniunea Europeană, cu Statele Unite ale Americii nu trebuie în niciun caz deteriorate.”