Maia Sandu sau Andrei Năstase - aceasta este întrebarea pentru cam 20% din alegătorii moldoveni, care în sondajele de opinie spun că vor vota pe unul din cei doi. Partidele lor, plus PLDM, au promis că înainte de 30 octombrie unul din ei se va retrage, ca să-i mărească șansele celuilalt. Cine anume, se va hotărî în funcție de rezultatele a două sondaje, au mai spus partidele. Astăzi, după primul sondaj, care-i arată pe cei doi la egalitate, și după unele semne de nervozitate în relația cu Andrei Năstase, Maia Sandu a promis că, în ciuda unor semne de rivalitate în relația ei cu Andrei Năstase, varianta candidatului unic al dreptei rămâne în picioare.
Al doilea sondaj, în funcţie de care spun cei doi că vor lua decizia finală, este o cercetare comandată de Konrad Adenauer Stiftung (KAS) şi care este aşteptată să apară pe 12 octombrie.
În cel de astăzi însă, al International Republican Institute (IRI), Andrei Năstase și Maia Sandu sunt la egalitate, cu procentaje de 13% fiecare.
Totuşi, la o întrebare ce vizează a doua opţiune de vot, în varianta în care candidatul menţionat prima oară nu ar participa la alegeri, respondenţii au pomenit-o mai des pe Maia Sandu decât pe Andrei Năstase, ceea ce i-a făcut pe mulţi să presupună că în turul doi, lidera PAS ar putea atrage mai mulți electori din bazinul fruntașului DA, decât ar putea acesta să atragă din bazinul Maiei Sandu.
Oricum, cei doi continua să ezite, ceea ce îi face pe mai mulţi analişti, printre ei Anatol Ţăranu de la Politicon să afirme că dacă tot au pierdut deja şansa unei campanii serioase, vitale pentru nişte politicieni în devenire, cei doi ar face bine măcar să se ţină de cuvânt şi să meargă cu un candidat comun în alegeri:
„Deja nu mai contează cine din ei va rămâne. Important e ca să rămână unul, nu doi. Sondajul asta atestă fără tăgadă: ambii sunt la acelaşi nivel. Eu aş mai spune că ambii au puncte forte şi puncte slabe, care nu mai sunt relevante: e nevoie de o înţelegere politică. Dacă ar fi atins-o, astăzi ar fi fost anunţată. Ei nu au această înţelegere şi încearcă să ducă în eroare opinia publică. Nu ne mai interesează principiile, ne interesează dacă este sau nu candidatul. Deocamdată nu este.”
Certitudinea că dacă rămân ambii în campanie nu au nici o şansă să ajungă în turul doi a fost invocată şi anterior de experţi. Cercetarea IRI ar aduce dovada, spun ei acum, pentru că îl creditează deja pe Marian Lupu, încă înainte de punerea în funcțiune a întregului arsenal de resurse de care dispune partidul lui, cu procentaj similar fiecăruia dintre cei doi luaţi în parte. Din nou, Anatol Ţăranu:
„Esenţială acum e întrebarea: dacă un singur candidat, în timpul rămas, va avea capacitatea să mobilizeze toate resursele, oamenii. Da, acelaşi PAS, este gata să lucreze pentru Năstase şi, invers? Ei pot să ia o decizie politică, dar decizia politică nu înseamnă că ea automat ea va fi recepționată de oamenii concreţi care trebuie să muncească. Ei erau obligaţi câteva luni în urmă să nu umble cu tevatura asta, sondaje, etc., cu care au umblat pentru că sunt neexperimentați şi lipsiţi de cultura politică necesară pentru o decizie responsabilă. Într-o societate normală această chestiune s-ar fi rezolvat foarte simplu. Ei însă au adus situaţia la extremis şi timpul a fost pierdut iremediabil.”
Reacţionând la datele primei cercetării, Maia Sandu a spus că promisiunea candidatului unic rămâne în picioare, până la o a doua cercetare, iar Andrei Năstase a precizat că tratativele cu lidera PAS ar putea dura până la jumătatea lunii curente, ceea ce ar însemna numirea candidatului cu doar două săptămâni înainte de scrutin.