Linkuri accesibilitate

Ieftinirea medicamentelor. În detrimentul calității?


Guvernarea de la Chișinău a anunțat miercuri că prețurile pentru 160 de tipuri de medicamente s-au ieftinit cu 40%. În schimb, Guvernul a acordat companiilor farmaceutice un șir de facilități, printre care și micșorări de tarife. Cine a avut de câștigat în urma acestor negocieri și care sunt medicamentele vândute mai ieftin în farmacii?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct

Cele mai multe dintre medicamentele care s-au ieftinit sunt folosite la tratamentul afecțiunilor respiratorii, cardiace sau ale sistemului nervos. Lista celor 160 de produse includ medicamente ce nu depășesc prețul de 50-60 de lei, astfel cei care au de făcut tratamente costisitoare, cel mai probabil, nu vor simți această ieftinire. Iată ce spun câțiva oameni pe care i-am întâlnit în preajma unor farmacii din centrul capitalei:

„Știu, și la televizor am văzut, și în ziar au scris.”

Europa Liberă: Ați simțit această ieftinire?

„N-am simțit”

Europa Liberă: Ce medicamente ați luat?

„Iaca, de 250 de lei. Eu am 75 de ani, am și diabet zaharat, dar insulină nu am luat acum. Am luat pentru ulcer, gastrită, rărunchi.”

Europa Liberă: Sunt medicamente pe care le consumați continuu sau doar periodic, în timpul unor tratamente?

„Tot timpul, eu fără aceste medicamente... am și tensiune.”

Europa Liberă: Și nici unul nu s-a ieftinit?

„Nici unul nu s-a ieftinit, nici unul.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ați simțit această ieftinire?

„N-am mai simțit... am cumpărat niște medicamente pentru aparatul digestiv.”

Cât ați cheltuit?

„Doar pentru două preparate 252 de lei. Asta pentru jumătate de curs, dar mai trebuie încă 252 pentru tot tratamentul.”

Și nici unul dintre medicamentele de care aveți nevoie nu s-a ieftinit?

„Nici unul.”

Ați întrebat la farmacie?

„Am întrebat și mi-au zis că s-au ieftinit medicamentele incluse în listă, dar ce intră în listă...”

Ministerul Sănătății dă asigurări însă că în listă sunt incluse „cele mai necesare și des utilizate” medicamente.

Chiar dacă e vorba de o reducere cu 40%, companiile farmaceutice nu vor rămâne păgubașe. Şi asta pentru că, potrivit Ministerului Sănătății, au primit în schimb o serie de facilități, printre care o micșorare cu 25% a tarifului de înregistrare a produselor farmaceutice. Ghenadie Țurcanu, expert Centrul de analize și politici în sănătate, spune care ar putea fi urmările:

„Eu de exemplu văd un risc în această micșorare a taxei. Taxa asta se plătește pentru a evalua dosarul medicamentului care va intra pe piață. Vă imaginați ce înseamnă asta? Îți aduce un dosar de sute de pagini, iar expertul trebuie să-l examineze. De concluziile expertului depinde soarta oamenilor care vor utiliza medicamentul respectiv. De aceea, la expertiză trebuie luați cei mai buni experți, iar acești experți trebuie plătiți. De aceea, nu știu dacă această micșorare a tarifului pentru dosar este un lucru benefic.”

La fel, pentru companiile farmaceutice au fost „simplificate procedurile de autorizare a medicamentelor”. Ce înseamnă asta, explică Elena Chițan, de la Catedra de farmacie din cadrul Universității de Medicină:

„Ei au simplificat procedura doar pentru produsele care sunt înregistrate la EMA, adică Agenția Europeană a Medicamentului, sau în unul din statele europene care nu sunt parte a agenției. Noua modalitate prevede faptul că tu depui doar o parte a dosarului, care conține informații generale, administrative, adică mai multe certificate cu privire la produsul dat, dar și informații despre producător, ambalaj, machetă etc. Tu nu depui partea a doua, ceea ce ține de testările chimice, controlul calitativ și cantitativ, tu nu depui partea a treia și a patra, care se referă la toxicitatea medicamentelor și de evaluarea clinică.”

Este o procedură benefică, continuă Elena Chițan, pentru că va reduce din perioada de autorizare a unui medicament nou, doar că și aici sunt anumite riscuri:

„Laboratorul de control al medicamentului nu evaluează validarea, nu efectuează controlul chimic și fizico-chimic deplin al acestor produse. Deci, doar după ce sunt importate deja pe piață, Agenția Medicamentului poate să facă un control selectiv, adică la necesitate.”

Europa Liberă: Deci nu e obligatoriu?

„Nu. Dacă agenția consideră că este nevoie, deja după ce se aduce medicamentul pe piață, înainte de a fi transmis în farmacii, ea efectuează acest control al calității, dar dacă nu consideră, deci ei fac un control preventiv primar, în care analizează dacă corespunde ambalajul, informația și instrucțiunea medicamentului. Se uită și la certificatele de calitate prezentate de producător, deci ei rămân cu gândul că tu ești corect, este la sovestea ta ca tu să aduci produs calitativ.”

Subiectul a provocat discuţii în mediul experţilor din domeniu. Unii reproşează autorităţilor că s-au ghidat de raționamente electorale atunci când au anunțat ieftinirea medicamentelor.

XS
SM
MD
LG