Împreună facem Unirea – cu acest slogan a intrat în campanie Ana Guțu care, la scrutinul prezidențial din 30 octombrie, ocupă poziția a 11-a în buletinul de vot. Un sondaj de opinie prezentat în această săptămână de Centrul de Cercetare Sociologică arată că pentru candidații unioniști la alegerile prezidențiale de pe 30 octombrie ar vota doar 4% dintre respondenți. Și de aici concluzia unor analiști că unioniștii înscriși în cursă fură din voturile candidatului cu șanse de pe centru-dreapta. Iată cum răspunde Ana Guțu acestor critici.
Ana Guțu: „Aceste alegeri prezidențiale trebuie să se transforme într-o adevărată placă turnantă în istoria democrației electorale din Republica Moldova. Și aceste alegeri prezidențiale, de fapt, trebuie să pună începutul instituționalizării unionismului, coagulării foarte clare a opțiunii unioniste și pro-române în jurul unui partid unionist puternic. Și, de fapt, acesta este scopul Partidului unionist „Dreapta”.
Dorim foarte mult ca în viitorul Parlament să existe un grup parlamentar unionist care să utilizeze instrumentarul parlamentar pentru a promova ideea unirii și pentru a-i da aspect economic, în primul rând. Iar participarea noastră în aceste alegeri prezidențiale este un test. Vom da startul dezideratului unirii Republicii Moldova cu România, prin acumularea acelor procente pe care le vom lua.
Nimeni nu spune că un partid recent creat, cu doar câteva luni în urmă, trebuie să apară în sondaje cu foarte multe procente. Dar orice competiție electorală este, în primul rând, o întrecere între candidați: cine este mai bun. Cetățenii, prin această campanie electorală, trebuie să fie informați corect și trebuie să decidă ei. Pluripartitismul și pluralismul de opinie este marca democrației, iar tendința de a sacrifica un candidat sau, mai cu seamă, o opțiune în favoarea unei alte opțiuni, mi se pare o tratare absolut incorectă, oricâte învinuiri mi s-ar aduce din acest punct de vedere. De aceea vom epuiza primul tur al alegerilor prezidențiale, fiindcă avem un scop și o idee foarte bine formulată. Și vom munci cu toții pentru realizarea acestui scop.”
Europa Liberă: Când vorbiți despre ideea unirii, luați în calcul și opțiunile locuitorilor din Găgăuzia, ale celor din stânga Nistrului? Pentru că ei, totuși, pledează pentru un alt curent și pentru o mai mare apropiere de Federația Rusă.
Ana Guțu: „Unirea Republicii Moldova cu România le va aduce bunăstare și calitate a vieții nu doar reprezentanților majorității populației, dar și reprezentanților minorităților naționale și etnice. Fiindcă în România legislația europeană, care este aplicată, respectă cu strictețe, drepturile acestor minorități.”
Europa Liberă: Dumneavoastră spuneți că ați putea contribui la crearea cât mai urgentă a fondului unic, cu cel puțin zece miliarde de euro pentru următorii trei ani din care să fie plătite pensii, salarii la nivelul celor din România, să fie construite drumuri asemănătoare celor europene, așa cum sunt și în România, să fie reconstruite școli, grădinițe spitale. De unde bani?
Ana Guțu: „Acest fond, de fapt, poate să fie constituit, în primul rând, din bani europeni, fiindcă România la ora actuală ingurgitează doar 75% din fondurile europene, 25% deocamdată nu este capabilă să le absoarbă. Aceste 25% deja ar fi un foarte bun start pentru fondul unirii și pentru a fi investiți direct în infrastructura și economia Republicii Moldova, fiindcă teritoriul Republicii Moldova este foarte mic, suntem foarte puțini cetățeni, suntem mai puțini de trei milioane. Și acumularea banilor în fondul unirii va necesita o anumită perioadă de timp, dar nu cred că foarte mare.
Eu cred că va exista o concertare a eforturilor și din partea României, și din partea altor instituții din momentul în care pornim acest proces. Un proces foarte real, un proces care va fi gândit și structurat de o manieră logică, pe pași care trebuie să fie întreprinși, cu cheltuieli, cu deviz, care să fie eșalonat pe ani ș.a.m.d. Totul este fezabil, este important să existe voință politică.”
Europa Liberă: În buletinul de vot sunteți doi candidați unioniști. Nu împărțiți voturile? Nu le divizați?
Ana Guțu: „Trebuie să câștige cel care este mai bun. Domnul Ghimpu este candidatul puterii, nu candidatul unionist. Domnul Ghimpu face parte din arcul guvernamental. Și este asociat cu toate schemele corupționale care s-au produs pe parcursul ultimilor doi ani, mai cu seamă că ultimii doi ani nu au adus nimic la tot ceea ce înseamnă progres și dezvoltare în Republica Moldova. Au fost doi ani de blocaj politic continuu.
Am pierdut timpul și nu am realizat acțiuni incluse în Planul de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, din cauza mofturilor politice. Inclusiv domnul Ghimpu se face vinovat de foarte multe crize politice din anul 2015. Eu cred că cetățenii vor aprecia la justa valoare prestația domnului Ghimpu în raport cu prestația mea.”
Europa Liberă: Dumneavoastră ați mai spus că veți insista asupra unificării armatei române cu cea din Republica Moldova pentru a spori capacitatea de apărare a cetățenilor, în cazul unui pericol miliar în regiune. România este țară membră NATO. Moldova e un stat neutru. În stânga Nistrului mai staționează trupele ruse. Cum e posibilă această unificare a armatelor?
Ana Guțu: „Partea legală a unificării armatelor, cel puțin, a unui start de unificare rezidă în acordul care a fost încheiat între Republica Moldova și România, Acordul de cooperară militară, semnat în 2012 și ratificat în 2013. Eu am fost cea care l-a promovat, fiind președinta Comisiei pentru politică externă și integrare europeană. Și în 2013 acest Acord a fost ratificat și de Parlamentul Republicii Moldova, şi de Parlamentul României. De fapt, această cooperare etanşă între ambele armate este posibilă inclusiv până la unificarea sistemului de securitate. Eu nu văd nimic rău în aceasta, fiindcă noi ştim foarte bine că armata noastră, a Republicii Moldova, are capacităţi mai mult decât limitate şi în cazul, Doamne fereşte, unui conflict militar nu va face faţă acestui conflict. Au fost simulări de scenarii de către experţi militari şi nu o dată lucrul acesta a fost demonstrat. Noi avem tehnică învechită, care nu este capabilă să facă faţă unei eventuale crize militare din regiune. Dar sperăm că nu se va ajunge la aceasta. Dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie să ne fortificăm sistemul de securitate. Şi el poate foarte bine fi fortificat, reunificând ambele armate naţionale.”
Europa Liberă: Dumneavoastră mai spuneţi că Moldova are nevoie de un preşedinte unionist care să meargă împotriva întregului sistem oligarhic. Ce se întâmplă cu acest sistem oligarhic, dacă rămân sau vin la putere cei care îi reprezintă?
Ana Guțu: „Republica Moldova, atâta timp cât va exista ca stat independent, va fi o zonă unde îşi vor revendica drepturile ba oligarhii de stânga, ba oligarhii de centru-dreapta. Dacă Republica Moldova va continua să existe ca stat independent, noi niciodată nu ne vom debarasa de această povară funcţionărească care există la ora actuală, fiindcă 60% din bugetul public este mâncat de administraţia publică centrală şi locală. Avem 32 de raioane, este cea mai greoaie structură teritorial-administrativă din fosta Uniune Sovietică. Avem 900 de primării, de trei ori mai multe decât în Marea Britanie. Şi chiar având aceste primării, cetăţeanul nu este mulţumit, fiindcă problemele lui nu sunt rezolvate, fiindcă nu există descentralizarea reală a puterii. Poţi să faci tu şi 2.000 de primării pe teritoriul Republicii Moldova, dacă acea primărie nu va avea impozite pentru a-şi completa bugetul primăriei, pentru a face faţă necesităţilor infrastructurale locale, pentru a aproviziona cu energie comunitatea, cu apă potabilă ş.a.m.d., nu vom face nimic.
La noi partidele politice s-au transformat în birouri de oferte de muncă. Vine un partid politic şi îşi pune în funcţiile funcţionăreşti oamenii săi, după aceea vine altul, îi dă afară şi îi pune pe ai săi, indiferent de studiile pe care le au. Și Republica Moldova timp de 25 de ani nu a putut să beneficieze de elementara continuitate în politicile publice. A plecat un partid de la guvernare, a plecat cu tot cu oamenii săi, ca şi cum ar fi şters tot din computer, a luat tot după sine şi din urmă trebuie să vină alţii şi să o înceapă de la început. Această continuitate funcţionărească nu a existat, fiindcă statul Republica Moldova este capturat, instituţiile sunt nu că politizate, ele sunt partinice. Şi funcţionari sunt foarte mulţi, şi ei sunt foarte fricoşi, se tem de toată lumea. Pentru un job şi pentru un salariu el schimbă statutul său de membru al partidului peste noapte. Nu poate un stat cu un astfel de model să viseze la reforme, el, practic, nu poate fi reformat.
O mega-reformă în Republica Moldova înseamnă doar unificarea cu România şi armonizarea tuturor sistemelor din Republica Moldova – sistem politic, social, economic, financiar-bancar, legislaţia, sistemul judiciar – cu cele din România. Doar aceasta va permite să ne dezvoltăm. Și le va fi bine şi moldovenilor care se identifică români, şi moldovenilor care se identifică moldoveni, şi găgăuzilor, şi ruşilor, şi ucrainenilor. Şi foarte mulţi dintre ei, a propos, înţeleg acest lucru, fiindcă opţiunea unionistă acum este privită cu stricteţe drept o opţiune pragmatică, economică, care va aduce, în primul rând, pensii şi salarii în buzunarele cetăţenilor Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Aţi declarat că nu intenţionaţi să vă retrageţi în niciun caz în primul tur din cursa electorală. Eventual, dacă nu ajungeţi în turul doi, pe cine veţi susţine?
Ana Guțu: „Dacă ies în turul doi candidaţi de stânga, nu-l vom sprijini pe niciunul. Şi dacă va ieşi un candidat de stânga şi unul de centru-dreapta, vom lua decizia şi vom face o declaraţie în funcţie de rezultatele alegerilor.”