Vârstă: 62 de ani
Funcţii deţinute: preşedinta Asociaţiei obşteşti Salvgardare (2006-prezent), administratoarea a două asociaţii de locatari din Chişinău.
Maia Laguta a terminat Şcoala teatrală „Boris Şciukin” de la Moscova, a lucrat jurnalistă la televiziunea şi radioul de stat şi economistă la o subdiviziune a Ministerului Agriculturii.
Din 2000 participă la protestele antiguvernamentale, cu cele mai diverse mesaje - fie că e vorba de contestarea majorării tarifelor la servicii sau la călătoria în transportul public, ori revendică creşteri de salarii şi pensii. În ultimii ani, apare frecvent în mijlocul unor grupuri de protestatari care cer stoparea lucrărilor la şantiere disputate.
Se declară avocata pensionarilor. Presa a relatat mai multe cazuri în care ea a manifestat comportament agresiv: a dat buzna în clădirea primăriei, bruscând funcționari sau poliţişti ori chiar agresând trecători care nu sunt de acord cu cei care protestează.
Numită uneori „protestatara de serviciu”, Maia Laguta a participat în calitate de candidat independent la scrutinele parlamentare din 2005, 2010, iar la anticipatele din iulie 2009 a fost respinsă înregistrarea candidaturii sale. De asemenea, şi-a încercat norocul şi la alegerile locale din Chişinău din 2007 (pe lista Uniunii Muncii Patria-Rodina), 2011 (pe lista Partidul „Patrioţii Moldovei”) şi 2015. Cele mai multei voturi a adunat în noiembrie 2010 – circa 1.800.
Președinta asociației Salvgardare s-a activizat în special în toamna lui 2009, ceea ce i-a determinat pe unii lideri politici să admită că în spatele protestelor organizate de ea ar stă Partidul Comuniștilor.
În decembrie 2009, după eşuarea alegerii şefului statului, a doua oară în acel an, Maia Laguta a ajuns la concluzia că Republica Moldova nu are nevoie de instituţia prezidențială şi ar trebui desfiinţată.
Ex-ministrul de Interne Victor Catan a declarat în octombrie 2009, pentru „Ziarul de gardă” că „bătrânii din stradă sunt manipulaţi de persoane care fac parte din organizaţiile naţional-bolşevice, care îşi propun destabilizarea situaţiei din Republica Moldova”.
Activista i-a cerut lui Catan să-şi ceară scuze public pentru că a numit-o extremistă. Ea s-a adresat în instanţă şi a câştigat procesul, iar în 2014 Ministerul de Interne a dezmințit informațiile că mişcarea protestatară ar fi extremistă.
„Ziarului de gardă” remarcase că la majoritatea protestelor pensionarilor şi veteranilor Laguta şi susţinătorii ei ţin discursuri în limba rusă.
În 2010 a chemat oamenii să nu achite facturile, ca ulterior să ceară desființarea Agenţiei pentru Reglemenare în Energetică, autoritate ce stabileşte tarifele.
În 2011 nu doar a reprezentat Partidul „Patrioţii Moldovei”, condus de Mihail Garbuz, la alegerile locale din Chişinău, dar a participat la mai multe manifestaţii „împotriva românismului”, scandând mesaje socialiste şi sindicaliste. Partidul „Patrioţii Moldovei” este cunoscut pentru discursul naționalist centrat pe „identitatea moldovenească”. Mihail Garbuz a cerut României să înapoieze Republicii Moldova ceea ce acesta pretinde a fi „teritoriile istorice ale statului moldovenesc”.
La 7 aprilie 2011, în timp ce autoritățile locale comemorau în centrul capitalei victimele evenimentelor din aprilie 2009, Maia Laguta a participat la o contramanifestație, cerând pedepsirea celor care au distrus clădirile parlamentului şi președinției. În opinia lui Laguta, Valeriu Boboc nu poate fi considerat erou.
În noiembrie 2011, a organizat proteste împreună cu Partidul Social-Democrat condus de Victor Şelin. Formaţiunile cu care s-a asociat Maia Laguta sunt pro-ruseşti, au observat unii comentatori.
Maia Laguta a negat că ar fi satelit al PCRM şi pretinde că luptă împotriva tuturor partidelor, fie că sunt la putere sau în opoziţie. „Chișinăuienii mi s-au adresat cu rugămintea ca să-i apăr, şi am putut să-i apăr”, a spus ea pentru Radio Europa Liberă, în noiembrie 2010.
Candidat-căpuşă?
Pe 6 octombrie 2016, CEC a înregistrat ultimii concurenţi electorali, inclusiv pe Maia Laguta care va avea drept simbol electoral cuvântul MAIA scris cu majuscule pe fundal alb.
Acest fapt a fost calificat de lidera Partidului Acțiune şi Solidaritate, Maia Sandu, drept o încercare de „furt a identității” şi o tentativă de a deruta electoratul după precedentul Partidul Comunist Reformator din 2014. Într-o conferinţă de presă, Maia Sandu a declarat că CEC i-a înregistrat ilegal pe ultimii candidați. Ea a afirmat că Partidul Democrat, al cărui candidat a fost înregistrat primul, ar fi continuat să adune semnături până în ultima zi permisă de lege. „Partidul de la putere nu a reușit să adune semnături autentice pentru candidații-căpușă. Ieri, în momentul în care avea loc verificarea listelor de subscripție, iar numărul de semnături era la limita condițiilor întrunite de lege, procesul de verificare al semnăturilor a fost sistat. Motivul formal - lipsa de timp. Sistarea procesului de verificare a listelor cu semnături a fost dictată de dorinţa păpuşarului de a-i transforma în candidaţi cu price preţ”, a opinat Maia Sandu.
Ex-ministra educaţiei s-a referit la pretendenta cu acelaşi prenume care ar fi prezentat la CEC liste ce aparţineau lui Roman Mihăieş. Unele erau ştampilate de primar, deşi erau fără semnături, fapt contrazis de prevederile legale, a adăugat lidera PAS.
Reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale au promis să vină cu o reacţie oficială. Membru CEC Iurie Ciocan a spus că în cazul listelor lui Mihăieş care au ajuns la Maia Laguta ar urma să fie sesizată Procuratura Generală.
Laguta a declat presei că nu ştie cum au ajuns aceste liste la ea, dar a negat că ar fi ceea ce presa numeşte candidat-căpuşă. „Eu cu așa chestiuni și prostii nu m-am ocupat niciodată”, a declarat ea Europei Libere.
După Inna Popenco, pe listele de susţinători prezentate la CEC de Maia Laguta figurează mai multe suflete moarte – 21 de persoane decedate. Totodată, Laguta a declarat zero cheltuieli pentru colectarea semnăturilor, lucru ce i-a pus în gardă pe mai mulţi comentatori.
Candidata independentă Maia Laguta spune că dacă va fi aleasă președinte, va obliga demnitarii de stat să respecte Constituția şi să muncească pentru binele poporului. „Toate partidele, indiferent că au fost la putere sau în opoziţie, sunt responsabile de ceea ce se întâmplă în ţară de 25 de ani”, afirmă protestatara care spune despre ea că lupta de 15 ani pentru îmbunătățirea calității vieţii.
La capitolul venituri, Maia Laguta a declarat salariu în ultimii doi ani de 45 de mii de lei, un apartament cu două camere în Chişinău şi un lot de cinci ari în raionul Ialoveni.