Linkuri accesibilitate

Partidul Platforma DA a discutat decizia liderului său de a se retrage din cursa prezidențială, fără însă să declare nimic oficial


Maia Sandu (dreapta) și Andrei Năstase
Maia Sandu (dreapta) și Andrei Năstase

Andrei Năstase nu pare foarte convins că retragerea sa în favoarea Maiei Sandu îi oferă acesteia o şansă sigură de trecere în turul doi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00
Link direct

Partidul Platforma DA al lui Andrei Năstase a dezbătut vineri decizia acestuia de a se retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie, ca să mărească șansele de câștig ale Maiei Sandu, lidera PAS. Dar odată cu decizia lui Năstase, care a fost amânată îndelung, epopeea alegerii „candidatului comun” nu a luat sfîrșit întrutotul. Relatează Liliana Barbăroșie.

Consiliul politic al partidului DA a discutat vieri timp de aproape şapte ore, în prezenţa liderei PAS, Maia Sandu.

Nici la încheierea acestei şedinţe, însă, formaţiunea nu şi-a anunţat decizia. Surse din interiorul partidului spun că aceasta va fi făcută publică, totuşi, sâmbătă, când cei doi politicieni, Maia Sandu şi Andrei Năstase, plănuiesc să apară împreună la o întâlnire cu alegătorii.

Totuşi, Andrei Năstase nu pare foarte convins că retragerea sa în favoarea Maiei Sandu îi oferă acesteia o şansă sigură de trecere în turul doi, deşi îşi caracterizează decizia ca „o necesitate absolută”:

„Conştientizăm că plecarea în această cursă cu doi candidaţi este păguboasă. Pentru că dacă cu un candidat avem o şansă, cu doi nu avem nici una. A trebuit să iau această decizie şi sper că fraţii mei din platformă vor consimți”, a declarat Andrei Năstase joi seară într-o apariţie televizată.

În aceeaşi emisiune, Năstase a spus următoarele despre tactica de viitor:

„Eu voi face ceea ce am făcut până acum: voi promova candidatul unic al forţelor anti-oligarhice, sper să contribuim cu colegii mei ca acest candidat comun să ajungă în turul doi şi acolo să putem da lovitura de graţie atât actualei puteri, cât şi opoziţiei geopolitice”.

Ceea ce remarcă observatorii în primul rând în raport cu noua situaţie creată după retragerea lui Năstase în favoarea liderei PAS este o foarte probabilă concentrare a criticilor presei controlate de democraţi asupra Maiei Sandu, o resursă administrativă puternică în susţinerea candidatului democrat, Marian Lupu, şi o structură slabă de partid în cazul candidatului unic rămas în cursă - dificultăţi care ar putea face aproape imposibilă ascensiunea Maiei Sandu în turul doi.

Analistul politic Oazu Nantoi crede totuşi că decizia celor trei partide sporeşte substanţial şansele Maiei Sandu. Oricum, remarcă analistul, ceea ce contează pînă la urma este ce va crede electoratul:

„Cetăţeanul are posibilitatea de a analiza lista candidaţilor înregistraţi. În opinia mea personală, această listă cetăţeanul trebuie să o împartă în acei candidaţi care sunt controlaţi de Vlad Plahotniuc şi cei care nu sunt subordonaţi lui. Dacă cetăţeanul va reuşi acest exerciţiu, atunci mergem mai departe să vedem care candidat în cea mai mare măsură se identifică cu perspectiva ruperii statului din captivitate şi revenirii la normalitate. Normalitate însemna acelaşi prim criteriu de la Copenhaga adoptat în 1993 pentru statele care vor să devină membre ale UE: adică e vorba de stabilitatea instituţiilor unui stat de drept, garantarea drepturilor omului, garantarea drepturilor minorităţilor. Noi încă nu ştim ce înseamnă aşa ceva.”

„În opinia mea, lupta ar trebui să se dea în două etape: prima este 30 octombrie: este evident că competiţia se va da între mecanismele netransparente utilizate de PD – e vorba de piar negru cu acele pliante care urmau să fie răspândite noaptea prin sate contra dlui Năstase, e vorba despre holdingul dlui Plahotniuc, resursa administrativă, acei primar cărora li s-au promis premii duble dacă dl Lupu va trece în turul doi, e vorba de structurile de stat subordinate acestui partid, ceea ce este o crimă şi un element de uzurpare a puterii. În vara lui 2016, mii de oameni strigau în piaţă: „Plahotniuc, nu uita, puşcăria e casa ta.” Acum nu se cere aşa ceva, acum se cere mobilizare civică şi consolidarea celor care doresc să fie cetăţeni ai unui stat de drept în jurul unui candidat comun. Dacă se trece acest examen, atunci vine faza a doua. Eu sper că cetăţeanul care înţelege că Dodon este partenerul lui Plahotniuc, ar trebui să se mobilizeze. Dar eu nu mă grăbesc cu scenariile, pentru că în societatea noastră se simte apatia. Nu putem uita anul 2010, când cetăţeanul prin resemnarea sa a contribuit la eşecul acelui referendum. Adică este un examen. Fiecare cetăţean trebuie să înţeleagă că de votul lui depinde traiectoria ţării şi viaţa lui. Dacă reuşim să trecem, putem să ne gândim cu mai mult optimism despre parlamentarele din 2018. Dacă nu, înseamnă că situaţia va fi şi mai grea.”

O altă problemă, pe care însă ar ridica-o deja o eventuală victorie a Maiei Sandu în turul doi, ar fi puterea limitată a unui preşedinte într-un stat cu regim parlamentar ca cel din Republica Moldova. În caz de victorie, remarcă analiştii, Maiei Sandu i-ar trebui foarte multă inteligenţă, experienţă şi pricepere ca să folosească cele câteva pârghii pe care le deţine un preşedinte în Republica Moldova pentru a reuşi ceea ce spune lidera PAS că are de gând să facă, adică să-şi utilizeze poziţia din fruntea statului pentru a încerca să-l scoată din captivitate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG