Linkuri accesibilitate

Valeriu Ghilețchi: „Problema corupţiei e o problemă de mentalitate, ea trebuie eradicată începând de la firul ierbii”


Valeriu Ghilețchi
Valeriu Ghilețchi

Un interviu electoral cu un candidat independent ce ocupă locul al 12-lea pe buletinul de vot.

Candidatul independent Valeriu Ghileţchi s-a lansat în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie cu sloganul :„Pace în familie, unitate poporului şi bunăstare ţării” , iar simbolul candidatului este un porumbel cu trei spice în cioc. El ocupă poziția a 12-a în buletinul de vot.

Europa Liberă: În 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, candidaţii independenţi nu au avut şanse să treacă pragul electoral în Parlament sau să ajungă în fruntea ţării. Credeţi că de data aceasta e alta situaţia?

Valeriu Ghilețchi: „Şansele unui candidat independent, într-adevăr, sunt mai mici decât şansele unui candidat din partea unui partid politic. Totuşi, pentru o democraţie tânără, cum este Republica Moldova, este important să existe mai multe opţiuni. Pentru că diferite opţiuni înseamnă libertate de alegere pentru oameni.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:52 0:00
Link direct

Europa Liberă: Vocea poporului se împarte, atunci când este întrebată despre şansele unui candidat independent. Unii zic că mai mult ar crede într-o persoană care nu depinde de niciun partid, nici de interesele unui grup de politicieni. Alţii, din contra, zic că aceşti candidaţi independenţi ar putea să se afle chiar în buzunarul celor care guvernează.

Valeriu Ghilețchi: „Sunt de acord cu argumentul pe care l-aţi menţionat. Chiar am insistat asupra unui amendament, atunci când a fost votată Legea cu privire la alegerea preşedintelui, ca viitorul preşedinte să nu facă parte din vreun partid politic. Cred că am reuşit să demonstrez că sunt independent. Au fost situaţii când am votat împotriva poziţiei grupului din care am făcut parte, este vorba de Legea cu privire la asigurarea egalitatății. Au fost alte situaţii când am avut o altă poziţie.

Trebuie să pornim de la buna credinţă, de la intenţia care este exprimată. Alegătorii sunt în drept să analizeze cu multă atenţie fiecare candidat, va putea el împlini aşteptările acelor oameni care şi-au pus încrederea în el. Dar, totuşi, consider că orice opţiune de vot, şi atunci când ai în spate mii de oameni care te susţin, ea trebuie respectată.”

Europa Liberă: Pe o reţea de socializare am citit un mesaj: „Cetăţenii cu drept de vot ar putea să-i reproşeze domnului Ghileţchi că este un politician cu viziuni homofobe”. Puteţi să pierdeţi din popularitate pentru această caracterizare?

Valeriu Ghilețchi: „Eu nu sunt, în primul rând, un politician cu viziuni homofobe. Am demonstrat acest lucru atât în Parlamentul Republicii Moldova, cât şi la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Eu nu aş fi ajuns preşedinte de comisie în cadrul APCE, nu aş fi ajuns raportor privind monitorizarea Macedoniei, dacă aş fi fost un deputat homofob. Este o învinuire neîntemeiată.

Este adevărat, eu am opţiuni conservatoare în ce priveşte familia. Susţin familia aşa cum ea a fost creată de Dumnezeu, aşa cum este definită în

În Republica Moldova majoritatea populaţiei este conservatoare, atunci când vorbim despre valori morale....

Constituţia Republicii Moldova. Am poziţii conservatoare şi în alte domenii, dar aceasta nu înseamnă că sunt un homofob. În Republica Moldova majoritatea populaţiei este conservatoare, atunci când vorbim despre valori morale. Eu mă simt dator să împărtăşesc, să reprezint, de fapt, acest electorat. Singur împărtăşesc aceste valori. Sunt oameni care mi-au dat votul, pentru că eu reprezint aceste valori conservatoare. Resping învinuirea că sunt homofob. Chiar şi faptul că am fost învinuit, atunci când am fost numit de către guvernul Republicii Moldova în calitate de ambasador, mi s-au adus aceste învinuiri că sunt homofob, sunt neîntemeiate şi sunt neadevărate.

Eu regret acest lucru, regret că într-un stat şi, de fapt, în comunitatea europeană, unde există pluralism de opinii, unele voci sau unele grupuri încearcă să limiteze libertatea de exprimare, folosind asemenea termeni cum este homofobia. Eu în raportul meu privind protecţia creştinilor de discriminare şi intoleranţă în Europa am vorbit de creştinofobie. Noi deseori vorbim de homofobie, dar uităm că există în societate şi un alt grup de cetăţeni, în particular, creştinii, care au anumite valori, ţin la aceste valori. Şi este dreptul lor constituţional să trăiască conform acestor valori, să promoveze aceste valori, inclusiv în spaţiul public. Este ceea ce a fost inclus în acest raport adoptat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.”

Europa Liberă: De aici şi concluzia unora că apăraţi mai mult drepturile minorităţilor religioase şi, într-un fel, vă exprimaţi radical împotriva drepturilor altor minorităţi, inclusiv ale persoanelor LGBT.

Valeriu Ghilețchi: „Doamnă Valentina, eu nu reprezint doar interesele unor minorităţi religioase. Eu am vorbit despre o majoritate creştină în Republica Moldova. Atunci când am prezentat raportul privind discriminarea şi intoleranţa faţă de creştini în Europa, m-am referit la toţi creștinii. Creştinii nu sunt o minoritate religioasă în Europa, dimpotrivă, creştinii sunt majoritari aproape în toate ţările europene. Biserica ortodoxă rusă, alte biserici, Biserica romano-catolică au apreciat raportul pe care l-am prezentat în faţa APCE. Eu nu am vorbit despre protecţia creştinilor protestanţi, a creştinilor evanghelici, eu am vorbit despre protecţia tuturor creştinilor. În cea mai mare parte, creştinii sunt oameni conservatori.

E adevărat, sunt şi creştini care împărtăşesc viziuni liberale. Dar eu, în acest caz, nu am reprezentat minoritatea religioasă. Eu am vorbit despre valori care leagă toţi creştinii. Atunci când este vorba de familie, când este vorba de avort, opiniile se împart când discutăm despre aceste subiecte, dar aceasta nu înseamnă că ele sunt împărtăşite de o minoritate religioasă. Aceste valori sunt împărtăşite de majoritatea creştină din ţările europene.”

Europa Liberă: Aceste alegeri prezidenţiale decid cumva viitorul Republicii Moldova, încotro se va îndrepta ţara?

Valeriu Ghilețchi: „Sunt alegeri în care oamenii îşi expun opţiunile. Şi cei care vin la putere trebuie să ţină cont de opţiunea electoratului. Aceasta înseamnă democraţie. Dar pentru următorii ani aceste alegeri prezidenţiale vor avea un impact destul de puternic. Preşedintele are competenţe constituţionale destul de importante. Oricine aspiră astăzi la funcţia de preşedinte trebuie să ţină cont de acele competenţe care îi revin preşedintelui. Pentru că aud voci din partea unor candidaţi care nu au ajuns preşedinte, dar deja vor să modifice Constituţia, vor o ţară prezidenţială. Noi am călcat pe această greblă, după ce am avut alegerile parlamentare din 1998. Pentru că modificarea Constituţiei în anul 2000 a fost rezultatul acelui conflict care a dus la o criză, conflict dintre Preşedinţie şi majoritatea parlamentară de atunci. Dacă un preşedinte îşi va îndeplini datoria aşa cum prevede Constituţia, el va putea influenţa benefic dezvoltarea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dumneavoastră vă întâlniţi cu alegătorii. Ce probleme scot ei în prim-plan? Cele care ţin de geopolitică sau cele care macină statalitatea Republicii Moldova? Şi aici mă refer la sărăcie, corupţie, lipsă de încredere în instituţiile statului.

Valeriu Ghilețchi: „Oamenii sunt mai puţin preocupaţi de vectorul geopolitic, dar sunt mai mult preocupaţi de probleme de ordin economico-social, probleme legate de funcţionarea instituţiilor statului. Încrederea în instituţiile statului este destul de joasă astăzi. Lipsa unor locuri de muncă, lipsa unei perspective în ce priveşte ziua de mâine pentru tinerii, pentru copiii noştri – acestea sunt frământările şi preocupările cele mai mari pe care le auzi la întâlniri cu alegătorii.”

Europa Liberă: Toate aceste probleme s-au agravat, inclusiv pe parcursul de când dumneavoastră sunteți deputat în Legislativ. Ce îi stă în puterile unui parlamentar, ca să schimbe situaţia sau ca să nu admită ca lucrurile să degradeze?

Valeriu Ghilețchi: „Aceste probleme s-au agravat cel mai mult din cauza fraudei bancare. Frauda bancară a bulversat întreaga societate. Frauda bancară a erodat încrederea în instituţiile statului, în guvern, în Parlament, în justiţie. Noi am început bine, atunci când am venit la guvernare, în special după ce în 2010 am obţinut majoritatea parlamentară. Am reuşit să facem foarte multe lucruri bune, s-a investit în infrastructură, s-au construit drumuri, s-au reparat grădiniţe, şcoli, am obţinut regimul liberalizat de vize. Dacă nu ar fi fost această fraudă bancară, noi am fi mers cu mai multă uşurinţă pe calea integrării europene. Din cauza la ceea ce s-a întâmplat, opoziţia, evident, a exploatat la maximum acest lucru. Instituţiile statului, în special, justiţia, fiind slabă, încă nu a reuşit să afle cine se face de vină pentru această fraudă bancară, nu au fost traşi la răspundere toţi cei care poartă responsabilitatea pentru cele întâmplate. Şi acestea, luate împreună, evident, complică situaţia din punct de vedere politic. Ea este complicată şi în contextul acestor alegeri. Pentru că la foarte multe întâlniri oamenii ridică această întrebare legată de miliard, legată de frauda bancară. Oamenii, într-un fel, leagă problemele economice, problemele sociale cu această fraudă bancară. În mare parte, au dreptate. Dar nu putem să considerăm că doar din cauza fraudei bancare situaţia social-economică este aşa cum este.”

Europa Liberă: Dar din care altă cauză?

Valeriu Ghilețchi: „Ea este mult mai complexă. Pentru că noi încă nu am reuşit să dezvoltăm o imagine bună a Republicii Moldova, să atragem

Problema corupţiei e o problemă de mentalitate, ea trebuie eradicată începând de la firul ierbii...

investiţii. Pentru că atragerea investiţiilor aduce cu sine crearea unor locuri de muncă. Noi trebuie să investim mult în educaţie. Problema corupţiei nu este doar o problemă a celor care sunt la guvernare. Problema corupţiei e o problemă de mentalitate, ea trebuie eradicată începând de la firul ierbii.”

Europa Liberă: Dar cine sunt marii corupţi?

Valeriu Ghilețchi: „Noi vorbim marii corupţi şi îi avem în vedere pe cei care sunt la guvernare, pentru că ei deţin mai multă putere. Dar eu mă refer la mentalitate, mă refer la acel ADN al cetăţeanului Republicii Moldova, care necesită o renaştere din punct de vedere moral şi spiritual. Pentru că noi producem aceste guvernări. Este important să investim, este important ca familia, este important ca biserica, ca societatea civilă să se concentreze pe aceste probleme şi să dăm naştere la o generaţie care ar fi onestă, o generaţie care ar produce lideri integri în fruntea ţării. Pentru că noi de 25 de ani schimbăm guvernările, dar nu observăm o schimbare din punct de vedere calitativ al acestor guvernări. Dimpotrivă, eu aş fi înclinat să cred că există un declin.

Din punct de vedere moral, din punct de vedere al integrităţii, noi suntem într-un declin. Şi atunci trebuie să ne punem întrebarea cum creăm noi o nouă generaţie de oameni? Cum putem noi susţine familiile noastre ca şi copiii noştri să gândească altfel? Ei să pornească de la sine şi fiecare să zică: „Eu am decis pentru mine însumi. Eu nu dau mită. Eu nu voi fura. Eu voi fi onest. Eu nu voi copia”. Toate aceste lucruri trebuie educate. Pentru aceasta e nevoie de a schimba, e nevoie de a veni în faţa naţiunii cu o viziune. Trebuie să le spui oamenilor. Dacă vrem să trăim altfel, haideţi să ne schimbăm cu toţii, să nu aşteptăm ca cineva să vină să ne schimbe lucrurile în ţară.”

Europa Liberă: Dacă nu accedeţi în turul doi, pe cine dintre candidaţi îl veţi sprijini?

Valeriu Ghilețchi: „Cu siguranţă, pot spune la ora actuală că nu voi îndemna electoratul care mă va susţine să voteze pentru domnul Dodon, ţinând cont de sondajele care îl prezintă pe domnul Dodon ca deja fiind în turul doi. În ce priveşte oponentul domnului Dodon, va trebui să mă întâlnesc, să discut, să văd dacă el este gata să incorporeze în programul său electoral valorile cu care merg eu în această campanie, dacă suntem compatibili. Eu am atras atenţie, şi anume, să lăsăm punte de comunicare. Am impresia că unii aruncă toate podurile în aer, uitând că după 30 octombrie vor avea nevoie de aliaţi, vor avea nevoie de sprijin. Şi trebuie să acţionăm în acest fel, înţelept, ca după 30 octombrie să ne aşezăm să discutăm şi să vedem cum putem deja să ne mobilizăm ca să-l susţinem pe cel care a ieşit în turul doi şi va fi oponentul domnului Dodon.”

XS
SM
MD
LG