Luni, 24 octombrie, expiră termenul până la care se pot depune dosare pentru concursul de ocupare a postului de procuror general. În luna februarie a anului curent, Parlamentul a acceptat demisia procurorului general, Corneliu Gurin, la cererea lui. Interimatul funcţiei este asigurat de către Eduard Harunjen, dar nici el, nici altcineva nu a depus deocamdată dosarul.
Consiliul Superior al Procurorilor a demarat concursul public pentru alegerea procurorului general acum o lună și dacă în următoarele trei zile nu se vor înscrie cel puțin doi candidați, etapa de depunere a dosarelor va fi prelungită cu încă trei săptămâni, explică Mircea Roșioru, președintele Consiliului:
„Mai avem ziua de vineri, ziua de sâmbătă, care pentru bugetari este una lucrătoare, mai avem și ziua de luni. Eu chiar aștept să avem depuse dosare. Toți cunosc care sunt condițiile, care este setul de acte pe care trebuie să-l depună, astfel că cei care au ca obiectiv să devină procuror general, nu au decât să completeze dosarul și să participe la acest concurs.”
Funcția de procuror general a devenit vacantă la 1 martie, după demisia lui Corneliu Gurin, care a fost numit de Parlament în 2013, în timp ce chiar el era șef al comisiei de concurs pentru alegerea procurorului general.
Desemnarea candidatului la funcția de procuror general de către Consiliul Superior al Procurorilor a devenit posibilă după aprobarea noii legi a procuraturii. Potrivit acesteia, cei care râvnesc fotoliul de procuror general trebuie să treacă printr-un concurs public, unde le va fi apreciată pregătirea profesională şi integritatea.
Avocatul Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice spune că este pentru prima dată când selecția candidatului se face după o procedură clară și strictă în același timp:
„Au o procedură destul de transparentă și detaliată în ceea ce ține de criteriile în baza căruia sunt evaluați candidații, respectiv, orice persoană care candidează știe din timp care sunt principiile în baza cărora va avea loc concursul, și respectiv, care este fișa de evaluare pentru candidați.”
Noua lege a procuraturii, care a intrat în vigoare la începutul lunii august prevede că procurorul general, selectat de Consiliul Superior al Procurorilor este numit în funcție de Președintele Republicii Moldova. Constituția nu a fost însă schimbată de legiuitori, de asta, până va fi operată modificarea, parlamentul este cel care va aproba candidatura.
Igor Guzun spune că etapa de numire în funcție este mai puțin relevantă și contează în opinia sa, cine va fi selectat și cum va evalua candidații Consiliul Superior al Procurorilor.
Petru Bobu, fost procuror al Municipiului Chișinău salută desemnarea procurorului general de către Consiliul Superior al Procurorilor, dar nu exclude ingerinţa politicului în acest proces:
„Faptul că el va fi ales de către un organ colectiv, deja e bine. Devine tot mai greu de manipulat, de dirijat procesul acesta. E clar că o să facă agitație, o să umble, o să gudure. Și caracatița asta, ceea ce numim noi în țară corupție și așa mai departe, n-o să cedeze cu una cu două, o să încerce să-și bage nasul și în acest proces.”
Potrivit legii, procurorul general este numit în funcție pe un termen de 7 ani, fără a avea dreptul de a fi desemnat repetat la cârma procuraturii. Avocatul Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice precizează că modificarea Constituției, astfel încât procurorul să fie numit în funcție de șeful statului, așa cum prevede legea, face parte din întreg pachetul de legi cu privire la procuratură, pe care actuala guvernare s-a angajat în faţa partenerilor externi să îl pună în aplicare.