Linkuri accesibilitate

Dacian Cioloș: Cât de legitim va fi un premier care nu trece prin alegeri?


Dacian Cioloș în Parlamentul României
Dacian Cioloș în Parlamentul României

Conducerea PNL l-a desemnat astăzi pe Dacian Cioloș în unanimitate pentru candidatura sa la un nou fotoliu de premier

Din declarațiile făcute de președinta liberalilor rezultă că, în viitor, Dacian Cioloș ar putea intra în partid, dacă PNL va reuși după alegeri să facă guvernul. Dacian Cioloș are 47 de ani și a fost numit prim-ministru acum un an în plină criză politică declanșată după tragicul incendiu de la „Colectiv” unde au murit 60 de persoane. Mandatul său este unul de tehnocrat, iar Cioloș a promis că nu va intra în niciun partid și nu va candida la alegeri din postura de premier. Potrivit ultimului sondaj de opinie dat publicității (făcut de Agenția de Rating Politic la comanda PNL), dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 38% dintre români ar vota pentru social-democrați, 30% pentru liberali, 9% pentru Uniunea Salvați România, 5,5% pentru ALDE, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu și 5% pentru Uniunea Democrată a Maghiarilor din România. Formațiunea condusă de Traian Băsescu, Partidul Mișcarea Populară se află în această cercetare sub pragul intrării în parlament, dar în marja de eroare.

Din aritmetica sondajelor rezultă că va fi destul de complicat pentru liberali să facă guvernul, fiindcă în România se revine la alegeri proporționale pe liste de partid, ceea ce înseamnă că redistribuția voturilor (date pentru partidele care obțin scoruri sub pragul parlamentar) se face în funcție de rezultatele obținute. Altfel spus cei care câștigă cele mai multe voturi vor beneficia și de redistribuirea cea mai mare.

Intrarea lui Dacian Cioloș în competiție, fără să participe însă la alegerile generale care vor avea loc pe 11 decembrie ar putea pune sub semnul întrebării viitoarea lui autoritate de premier, de data aceasta într-un guvern politic. Întotdeauna în democrațiile consolidate, premierul își încearcă forțele și este legitimat în urma alegerilor.

Pe de altă parte, Cioloș vine din afara PNL, unde mulți liberali au făcut muncă de partid, aștetpându-și în secret recompensele. Întregul său sprijin viitor se bazează pe acest partid care în campanie va munci și pentru el, dar care are o dinamică proprie, nemaivorbind despre interesele de grup și coeziunea internă.

Conducerea PNL l-a desemnat astăzi pe Dacian Cioloș în unanimitate pentru candidatura sa la un nou fotoliu de premier. Este o soluție agreată și de președinte, pe care liberalii au acceptat-o în absența unui candidat mai bun. Liberalii, care n-au definitivat încă uniunea cu democrat-liberalii duc lipsă de lideri, la fel ca și social-democrații de altfel. În plus, Cioloș, și-a dovedit în cele douăsprezece luni de când se află la putere instinctul politic, bazat mai degrabă pe bun simț decât pe o pregătire specială. Știe să se apropie de oameni, face în mod natural lucruri pe care îndeobște politicienii se forțează să le demonstreze, cum ar fi culesul cepei, adunarea gunoaielor sau călătoria la clasa a doua și vorbește fără efort și fără să se pregătească despre chestiuni normale. Studiile sale universitare desăvârșite în Franța se completează în mod fericit pentru imaginea lui, cu educația primită la țară, de care nu se rușinează și pe care o aduce în discuție de câte ori are ocazia.

E mai greu de știut care este orientarea sa politică, fiindcă din platforma lansată săptămâna trecută și intitulată România 100, rezultă o combinație de idei, care la un moment dat s-ar putea să intre în coliziune cu cele liberale. Până atunci, însă, liberalii speră că Dacian Cioloș îi va ajuta să crească în simpatiile populare și în final, vor avea posibilitatea să facă guvernul împreună cu Uniunea Salvați România și cu UDMR.

XS
SM
MD
LG