Linkuri accesibilitate

Cine vor fi observatorii internaționali la alegerile prezidențiale din Republica Moldova (Adevărul)


Kazaciocul Unirii de la București (Hotnews)

Ziarul „Adevărul” și-a propus să informeze cine vor fi observatorii internaționali la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Sunt numite organizațiile care sigură monitorizarea și se oferă link-uri către listele nominale ale observatorilor, între care se află și români. Ca proces de monitorizare este o ”desfăşurare de forţe impresionantă, pe măsura mizei pe care o reprezintă aceste alegeri prezidenţiale”, scrie Cristian Unteanu. E vorba în primul rând de credibilitatea proiectului european numit Parteneriatul estic, ”în care s-au investit sume enorme (...) s-au pus speranţe şi care a fost prezentat drept cea mai mare iniţiativă politică înspre estul de dincolo de est, foste republici sovietice”. Se știe deja că în acest Parteneriat nu mai există decât Ucraina, sfâșiată de probleme interne, și Republica Moldova, aceasta ca unic, încă, ”actor real”, cel puțin până la aflarea rezultatelor scrutinului prezidențial. Miza e mare și pentru Rusia, arată analistul, care adaugă că incidentele de la marșul unionist organizat sâmbătă la București au reușit, voluntar sau nu, să ofere ”un argument suplimentar întregii propagande ruseşti din Rep.Moldova”, care acuză România de amestec ”constant în politica de la Chişinău, alimentând partida unionistă”. România ar trebui acum doar să aștepte, pentru că ”aşa stau jocurile în care am lipsit de prea multă vreme” (orespondentul la Bruxelles al cotidianului „Adevărul”).

Într-un articol publicat pe Hotnews.ro, Cristian Pantazi numește marșul organizat de Acțiunea 2012 direct ”Kazaciocul Unirii”. Scopul ar fi fost să pună pe agenda alegerilor parlamentare din România, care vor avea loc în decembrie, tema unirii. Iar în spatele acestui scop, ar fi un altul, românesc – mai multe partide ar vrea să se discute despre orice în campanie numai despre corupție nu – sau chiar rusesc. Pantazi reamintește că unirea presupune redesenarea granițelor, ceea ce îi irită și pe ucraineni, temători că România va revendica la un moment și Bucovina, dar mai ales ar da apă la moară Ungariei, care ar găsi prilejul să-și redeseneze vechile granițe cu mai multe state vecine. Pe Pantazi îl uimește ”duplicitatea extremă” a fostului președinte Traian Băsescu și a fostului premier Victor Ponta. Amândoi știu că procesul unirii e aproape imposibil în contextul actual. De aceea s-au și abținut, cât au fost în funcții, să adopte poziții de susținere directă. Azi însă sunt mari apărători ai unirii, iar Cristian Pantazi numește asta ”ticăloșie politică”.

„Cotidianul” publică o corespondență de la Chișinău. Cristian Cobuz remarcă ce palid a fost prezentat de media românești subiectul retragerii din cursa electorală a lui Andrei Năstase. Ba chiar, scrie el, ”am văzut o intensă preocupare pentru cine l-a retras pe Andrei Năstase, or, această abordare aparţine aparatului de propagandă al lui Plahotniuc”. Corespondentul vorbește și de temerile legate de fraudarea alegerilor.

Presa comentează desigur și evoluțiile politice românești. Mircea Kivu arată în România liberă că ideea unui referendum de modificare a Constituției odată cu alegerile parlamentare din decembrie pune întâi de toate probleme tehnice. Legislațiile sunt separate și nu se potrivesc. Dar Cristian Câmpeanu scrie în 22 că pur și simplu statul nu ar trebui să modifice nimic în Constituție, decât dacă ar vrea să lărgească drepturile cetățenești, nu să le restrângă.

XS
SM
MD
LG