Linkuri accesibilitate

Ecuația electorală după retragerea lui Marian Lupu


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Opinii de experți despre cum ar putea influența rezultatele alegerilor prezidențiale retragerea din cursă a liderului PD

Cu trei zile înainte de alegeri, paradox electoral: din cursă s-a retras Marian Lupu, căruia nu i-a cerut-o nimeni și care avea șanse să ajungă în turul al doilea, dar a refuzat să se retragă Iurie Leancă, căruia i-au cerut-o toți și care nu are șanse reale să avanseze. Liliana Barbăroșie a stat de vorbă despre raționamentele din spatele acestor decizii cu mai mulți analiști politici din capitală.

În viziunea mai multor analişti, printre ei politologul Anatol Ţăranu de la Centrul Politicon, vectorul european de dezvoltare a Republicii Moldova este ameninţat deja de câţiva ani, iar pe lângă sondaje acest lucru a fost demonstrat în alegerile parlamentare din 2014, când doar un sistem specific de repartizare a voturilor după clarificarea învingătorilor a permis pro-europenilor un uşor avans în faţa pro-asiaticilor. De aceea, probabilitatea încheierii scrutinului prezidenţial cu victoria unui şef de stat de orientare pro-asiatică merită să fie analizată cu maximă seriozitate, mai spune Ţăranu.

Convins că Marian Lupu a fost scos din cursă pentru că aceasta reuşise să se transforme într-o reală confruntare anti-oligarhică, iar asta i-ar fi speriat într-un final pe democraţi, Anatol Ţăranu spune că acum, cu această mutare neaşteptată pentru mulţi, lupta politică se reîntoarce în sistemul de coordonate geopolitice: între Moscova şi Bruxelles; UE şi Eurasia.

Anatol Țăranu
Anatol Țăranu

„De aceea a fost scos Lupu, care reprezenta ţinta principală a partidei anti-oligarhice. Acum, nefiind Lupu în cursă, parcă şi mesajul anti-oligarhic ar trebui să-şi piardă din amploare. Acum principalul contracandidat se face Dodon, iar el promovează modelul euro-asiatic de dezvoltare. În aşa fel, oligarhatul scoate de pe sine presiunea. Eu cred că sarcina Maiei Sandu acum este să lupte cu Igor Dodon nu de pe poziţii geopolitice, ci anti-oligarhice. Cum am spus deja astăzi într-un articol, Dodon este „planul B” al oligarhiei, după ce „planul A”, adică Lupu, a eşuat.”

Acum, odată atins scopul mutării confruntării din aria anti-oligarhică în cea geo-politică, care ar putea fi previziunile? Şi unde efectiv ar putea merge voturile candidatului Marian Lupu? Din nou Anatol Ţăranu:

„Partea conştientă a electoratului lui Lupu, pro-europeni veritabili, nu au încotro şi o vor vota pe Maia Sandu. Dar pentru asta Maia Sandu ar trebui să se grăbească să facă nişte precizări în raport cu ultima sa luare de poziţie în raport cu retragerea candidatului PD. Este clar că ea nu poate să accepte asistenţa sistemului oligarchic, dar totodată ea trebuie să facă distincţie între oligarhatul PD şi alegătorii PD, care nu au nici o legătură cu aceşti oligarhi. Da, ei au un anumit legământ cu partidul, dar odată cu retragerea lui Lupu acest legământ nu mai există, ei s-au eliberat de această legătură şi pot să facă o alegere conştientă. O parte din ei, cred, se vor precipita în zona absenteismului, fiind derutaţi de această ieşire a lui Lupu. Fiindcă ei au lucrat, au primit bani, acum totul s-a dărâmat. Acum se va produce segmentarea electoratului PD, care se repartizează pe diferite paliere. Cert este că puţini vor merge spre Dodon. Şi vom avea un tur doi, foarte complicat, cu rezultat imprevizibil. E foarte puţin timp şi nu se ştie dacă echipa Maiei Sandu va fi capabilă să producă o mobilizare totală într-o perioadă de timp atât de scurtă. Trebuie să ţinem cont că geopolitic societatea este divizată cam în jumătate, cu o uşoară asimetrie în favoarea euro-asiaticilor. Această asimetrie poate să-i joace festa Maiei Sandu. Dar în ultimă instanţă totul va depinde de capacitatea de mobilizare, iar la acest capitol Dodon este superior.”

Arcadie Barbăroşie, directorul IPP de la Chişinău, crede şi el că viitorul campaniei se află într-o mare măsură sub dominaţia imprevizibilului:

Arcadie Barbăroşie
Arcadie Barbăroşie

„Dacă e să ne uităm pe profilul alegătorului, aş risca să prognozez că între 40 şi 50 la sută vor merge către Maia Sandu, alte 20-30 la sută vor merge către Dodon, iar ceilalţi nu vor participa la alegeri. În rest, depinde de alegător, depinde de ce declaraţii vor face candidaţii, depinde de ce va face electoratul lui Leancă şi Ghileţchi în turul doi, depinde ce va face Ciubaşenco. Dar cel mai probabil este că vom avea un tur doi, cu Igor Dodon şi Maia Sandu.”

Solicitat de noi, Alexei Tulbure, fostul ambasador al Republicii Moldova pe lângă ONU și Consiliul Europei, ne-a formulat următoarea previziune:

Alexei Tulbure
Alexei Tulbure

„Marian Lupu nu prea are voturi. Acele procente care ni se arată sunt false, sunt umflate. Nu poate un om să se ridice de la 1-2 procente de popularitate la 12-15 în câteva săptămâni. Toţi cei care au fost impuşi prin presiuni să voteze pentru PD acum sunt liberi să voteze aşa cum vor. Iar eu cred că ura lor este atât de mare că ei vor vota pentru cei care sincer îşi doresc schimbarea şi sunt în opoziţie acestui regim. Vor vota fie pentru Maia Sandu, fie pentru Igor Dodon, iar spoilerii sigur că nu vor primi susţinere. Dacă nu se rezolvă probleme din turul I, atunci ambii candidaţi au şanse pentru victorie. Mie mi-i greu să evaluez mai precis. Dar anumite calcule arată că ambii au şanse foarte mari. Nu se ştie cum vor proceda alegătorii în turul doi, când se va declanșa o confruntare geopolitică.”

Expertul crede, aşadar, că transformarea confruntării prezidenţiale în una geopolitică este inevitabilă, iar specificul unor asemenea tip de bătălii, observă Alexei Tulbure, e că ele au mereu cele mai surprinzătoare bilanţuri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG