Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă s-a decis să candideze duminică mai ales din pricina reacției pe care a avut-o Maia Sandu: că nu dorește sprijinul Partidului Democrat (Ziare.com)


Romania, Romanian newspapers

Revsita presei de la București.

Înaintea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, Ioana Ene Dogioiu de la Ziare.com a vrut să știe de la Iurie Leancă ce explicație are pentru răzgândirea lui abruptă: în 24 de ore, a trecut de la intenția de a se retrage din cursă în favoarea Maiei Sandu, pe care o susțin trei partide cu poziție pro-europeană, la decizia de a merge mai departe. Interviul consemnează nu doar explicația fostului premier, și actual lider al Partidului Popular European din Republica Moldova, ci și opinia sa despre șansele Maiei Sandu. Iurie Leancă s-a decis să candideze duminică pentru că s-a retras Marian Lupu, liderul democraților, dar mai ales din pricina reacției pe care a avut-o președinta Partidului Acțiune și Solidaritate: că nu dorește sprijinul Partidului Democrat. ”Maia Sandu, spune Iurie Leancă, a dat cu piciorul la votul a aproape 200 000 de alegători. Înțeleg, conducerea PDM e răul absolut, dar oamenii care votează PDM nu sunt nici infractori, nici criminali. Ca om politic, nu poți respinge voturile oamenilor. (...) Prin declarațiile sale, a creat un mare risc, a trimis votanții PDM spre alt candidat sau i-a determinat să renunțe la vot. De aceea, am zis azi că merg mai departe și le propun moldovenilor să urmeze a treia cale, a soluțiilor și a discursului rațional”. Deși nu neagă că stă mai prost în sondaje decât Maia Sandu, Leancă este convins că, dacă s-ar fi retras după Marian Lupu, n-ar fi făcut decât să crească șansele lui Igor Dodon. Ioana Ene evocă eticheta care i se pune adeseori: că ar fi omul lui Plahotniuc. Răspunsul politicianului: politica din Republica Moldova a devenit o confruntare între două trusturi de presă: cel deținut de Vlad Plahotniuc și cel deținut de frații Victor și Viorel Țopa. În timp ce Leancă s-a văzut atacat din ambele direcții, nu se socotește omul nimănui, după cum nu crede nici că Maia Sandu ar avea înțelegeri secrete cu trustul Țopa, care o susține.

„România liberă” a ales să publice principalele idei exprimate într-o emisiune de televiziune din România la care au participat directorul editorial al ziarului, Sabin Orcan, și fostul președinte al României, actual lider al Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu. Sabin Orcan a comentat declarații ale președintelui Klaus Iohannis despre mitingul unionist de sâmbăta trecută de la București. Iohannis crede că ”există porțiuni din Moldova, în care este greu să le explici oamenilor despre unirea cu România”, dar, se întreabă Orcan: ”Nu văd de ce să ne gândim la cât dăm și nu la ce luăm”. ”Toată lumea vorbește de costuri, nu și de avantaje”. Traian Băsescu a găsit și soluția pentru realizarea unirii: recunoașterea anexării Crimeii de către Federația Rusă. Sabin Orcan a obiectat că ”România și-ar strica relațiile cu Ucraina”, la care Traian Băsescu a răspuns: „statele nu sunt ONG-uri de caritate”.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG