Linkuri accesibilitate

Mariana Iuga: „Trebuie să tindem către valori europene”


Mariana Iuga
Mariana Iuga

Opiniile unei moldovence stabilită la București.

Cei mai mulţi dintre analiști sunt de părere că în turul doi miza pentru fiecare dintre cei doi candidaţi la prezidențiale ar trebui să fie absenteiştii, cei care din anumite motive nu au venit la urne în primul tur. Printre acestea sunt și reprezentanții diasporei. Mariana Iuga, stabilită la București, spune că ceea ce îi mobilizează pe cei din diasporă să iasă la vot este speranța că ar putea să se întoarcă în Moldova.

Mariana Iuga: „Ne-am mobilizat şi am mers la vot. Şi urmează să mergem şi în turul doi. Tinerii se mobilizează sau, cel puţin, din ce am observat la Bucureşti, inclusiv pe reţelele de socializare, dar şi în relaţiile interpersonale, pentru că şi acestea sunt foarte importante. Alegerile din acest an sunt foarte importante pentru viitorul Moldovei. Cetăţenii, în sfârşit, îşi votează preşedintele direct. Republica Moldova a ajuns într-un moment foarte dificil și din punct de vedere politic, şi economic, şi geopolitic. Parcă e suficient cât am trăit captivi în spaţiul euroasiatic, ar trebui să privim cu mai multă încredere în viitor şi către Europa. Suntem europeni, ar trebui să tindem. Şi sunt sigură că tinerii sunt cei mai conştienţi din acest punct de vedere. Trebuie să tindem către valori europene.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:51 0:00
Link direct

Europa Liberă: Din partea candidaţilor există motivaţie suficientă pentru diasporă?

Mariana Iuga: „Există destulă motivaţie. Şi mă refer la Maia Sandu, care contează mult pe votul tinerilor. Şi, probabil, mai puţin de partea candidatului Igor Dodon, care mizează doar pe voturile din spaţiul estic, eventual, şi pe cele din Republica Moldova. Deci, Maia Sandu este cea mai interesată de voturile diasporei.”

Europa Liberă: Şi acest vot geopolitic, dacă se ajunge ca el să se confirme că anume aşa va fi în data de 13 noiembrie, el nu va dezbina şi mai mult societatea, nu-i va îngrela şi mai mult activitatea viitorului preşedinte să ajungă să fie un unificator al societăţii moldave?

Mariana Iuga: „În cazul în care va câştiga Maia Sandu, eu cred că lucrurile se vor schimba şi nu va mai trebui să ne gândim că societatea este divizată între Est şi Vest. În primul rând, acest candidat pro-european va încerca tot posibilul să facă ca lucrurile în Republica Moldova să meargă mult mai bine, să nu mai existe corupţie la nivel atât de înalt şi atât de puternic impregnat în societate. Şi atunci când lucrurile vor merge bine, moldovenii, în general, nu vor mai gândi că vor spre Est, spre Rusia. Atunci când omul trăieşte bine şi are o oarecare bunăstare, atunci aceste discrepanţe nu mai sunt atât de vizibile.”

Europa Liberă: Proporţia de votanţi din Est şi din Vest e aceeaşi. Pentru că aşa arată statisticile, că 300-400 de mii de moldoveni ar munci în Federaţia Rusă, alte 300-400 de mii de cetăţeni ai Moldovei s-ar afla la muncă în Occident.

Mariana Iuga: „Chiar nu aş fi crezut că în Rusia lucrează atât de mulţi moldoveni. Totuşi, eu sper că aceşti moldoveni, mulţi dintre ei, sunt tineri şi văd lucrurile inclusiv din interiorul Rusiei, văd lucrurile altfel, se informează. Și ştiu că această perioadă de muncă în Rusia nu este decât o perioadă limitată. Și trebuie să se întoarcă într-o ţară cu o economie puternică. Și nu mai trebuie să plece atât de departe de familiile lor.”

Europa Liberă: Îi va sta în putinţă unui preşedinte, unei singure persoane care va ajunge în fruntea ţării să schimbe lucrurile radical? Ţinând cont şi de această pierdere a încrederii în tot ce se întâmplă în ţară.

Mariana Iuga: „Nu, o singură persoană nu poate răsturna buturuga. Sigur, e prea devreme să fim optimişti. Un singur om nu poate să răstoarne buturuga mare a corupţiei şi a indiferenţei din Moldova. Viitorul preşedinte al ţării va trebui să-şi facă o echipă bună, o echipă puternică, cu oameni integri, cu oameni tineri, care au alte viziuni, oameni care au studiat în ţară, dar mai ales afară, în instituţii importante de învăţământ. Deci, să-şi facă o echipă puternică cu care să poată participa inclusiv la alegerile parlamentare viitoare.

Clasa politică să fie reînnoită, să avem alţi oameni politici, alţi oameni importanţi în fruntea ţării, alţi parlamentari care să gândească legile în favoarea cetăţeanului. E foarte importantă şi binevenită mobilizarea diasporei pentru votul din 13 noiembrie, tocmai în ideea de a reînnoi clasa politică din Republica Moldova şi de a ne gândi cu mai mult optimism la alegerile parlamentare, astfel încât să avem o clasă politică nouă, o clasă politică integră, cu oameni oneşti.”

XS
SM
MD
LG