Candidaţii la preşedinţie şi-au făcut campanie pe Internet şi înainte de primul tur. Acum, însă, când miza este vădit mai mare, iar de absenteism a dat dovadă în special în categoria de vârstă prezentă mai mult ca altele pe reţele, campania ia turaţii şi pe internet. În timp ce candidatul unic al partidelor pro-europene Maia Sandu şi echipa ei electorală pare să conteze mai mult pe publicul de pe Facebook, liderul socialiștilor Igor Dodon mizează mai mult pe o altă platformă, cea preferată de publicul rusofon, Odnoklassniki. Cât de eficiente sunt aceste instrumente pentru a ajunge la alegători?
„Adoptă un vot” şi „Votează!” – iată două iniţiative proaspete de pe Facebook, prin care se caută şi se oferă cazare şi transport în străinătate moldovenilor la 13 noiembrie, atunci când va fi ales viitorul şef de stat. Participanţii la un alt grup, „Adoptă un Odnoklassnik”, creat la fel în aceste zile, încearcă să „migreze” de pe site-ul Facebook pe rețeaua de socializare rusă și să-i convingă utilizatorii să voteze candidata unică a dreptei.
Când intri, însă, pe site-ul Odnoklassniki, găseşti în primul rând publicitate electorală care îndeamnă moldovenii să voteze candidatul de stânga. Adepții socialiștilor din comunitățile de pe această platformă au mobilizat alegătorii la vot şi în turul întâi, folosind de exemplu imagini în care explicau pașii concreți prin care ar trebui să te asiguri că ești înscris corect în listele electorale.
Dacă cineva avea anumite dificultăți, era sfătuit să apeleze la cel mai apropiat sediu al PSRM sau să telefoneze juriștilor Partidului Socialist. De asemenea, utilizatorii postează videouri în care explică de ce argumentele candidatei de dreapta nu i-au convins, iar pe forumurile de dezbateri au loc discuții aprinse dintre electoratul „roșu” și „galben”.
Internautul și activistul civic Valeriu Pașa spune că lupta pentru fotoliul prezidențial în turul doi a devenit cu adevărat acerbă, mai ales în spațiul virtual:
„Din păcate, este foarte multă discuție în negativ, certuri chiar. Toate discuțiile se bazează în primul rând pe denigrarea unuia sau altuia candidat, pe discuții în jurul unor falsuri care au fost introduse iarăși în special în mediul online, promovate de tot felul de activiști de partid sau profiluri false, așa numiți trolli. Din păcate nu vedem o dezbatere de idei, o dezbatere pe program, pe prioritățile pe care le au cei doi candidați.”
Europa Liberă: Cum folosește fiecare candidat aceste rețele de socializare?
„Prezența doamnei Maia Sandu pe Facebook se datorează în special faptului că susținătorii ei, cei care o votează, o promovează, sunt concentrați în această rețea. Este și activitatea staff-ului dumneaei. Dar cea mai mare prezență i-o asigură susținătorii, adică oamenii care nu sunt implicați direct în campanie, nu sunt parte din staff, pur și simplu o susțin.
Cât ține de prezența în mediul Odnoklassniki a candidatului socialist - este un lucru bine planificat din timp. Între specialiști e cunoscut faptul că tot spațiul publicitar pe Odnoklasniki a fost rezervat cu anticipaţie. Au încercat și alți candidați să facă publicitate acolo și nu prea le-a reușit.”
Deși Internetul și rețelele de socializare sunt un instrument bun pentru a ajunge la mulți alegători, falsurile și manipulările se răspândesc tot atât de repede, spune jurnalistul și comentatorul politic Anatolie Golea. El invocă pamfletul despre lidera PAS Maia Sandu care ar fi urmat să accepte câteva zeci de mii de refugiați sirieni dacă devine președinte - informație infirmată de dumneaei în câteva rânduri.
„Nu este suficientă doar comunicarea prin intermediul rețelelor de socializare, pentru că alegătorul mediu care influențează procesul de vot și ia decizia la urnele de vot nu întotdeauna îl găsești pe rețelele de socializare. Comunicarea de la om la om, persoană la persoană nu a fost anulată de nimeni.
Europa Liberă: E mai greu să ajungi la diasporă cu această tactică.
„Diaspora se informează în mare parte de pe Internet sau de la rude care la rândul lor sunt dezinformați. Or, diaspora are un cuvânt de spus. De fapt, grație diasporei Igor Dodon nu a obținut victorie în primul tur. Probabil se mizează și în turul doi. Mă tem că în perioada imediat următoare vom fi martorii și victimele, dacă vreți, de o intoxicare [informațională] a alegătorilor.”
Publicul trebuie educat și informat înainte ca acesta să fie capabil să dezghioace informațiile găsite pe rețelele de socializare, abia după asta ar putea să-și facă o impresie echilibrată despre politicieni, a adăugat jurnalistul Anatolie Golea.