Linkuri accesibilitate

România. Căsătoria: temă de campanie electorală


Marșul pentru toleranță - Sankt Petersburg, 2013 2013.
Marșul pentru toleranță - Sankt Petersburg, 2013 2013.

Constituția românească permite acum mariajul gay, dar cuiva nu-i place asta.

În rândurile social-democraților români există două curente oficiale în ceea ce punerea în aplicare a definiției familiei ca uniune între o femeie și un bărbat: una cu legături la vârful Bisericii Ortodoxe Române care ar vrea o modificare rapidă a Constituției în acest sens, printr-un referendum care să aibă loc odată cu alegerile parlamentare din 11 decembrie, și o a doua grupare, care ar vrea să programeze referendumul anul viitor. Ambele fracțiuni au viziuni conservatoare si își doresc să elimine din legea fundamentală orice portiță care mai târziu ar putea duce la legalizarea căsătoriilor homosexuale.

Argentina -- Alexander Eremeev (stânga) și Dimitry Zaytsev, cuplu gay din Soci, după căsătorie, Buenos Aires , 25 februarie 2014.
Argentina -- Alexander Eremeev (stânga) și Dimitry Zaytsev, cuplu gay din Soci, după căsătorie, Buenos Aires , 25 februarie 2014.

În acest moment Constituția României precizează că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor” (Art.48).

Această definiție permite mariajul gay și chiar posibilitatea ca persoanele gay aceștia să înfieze copii. Coaliția pentru Familie, sprijinită puternic de Biserica Ortodoxă Română, a strâns peste trei milioane de semnături cu ajutorul cărora să poată demara procedeul de modificare a Constituției astfel încât legea fundamentală să prevadă explicit că familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

Doi senatori social-democrați, Ovidiu Donţu şi fostul ministru de externe Titus Corlăţean au depus un proiect de lege pentru organizarea consultării populare în 2016, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la adoptarea actului normativ de către Parlament.

Astfel, dacă iniţiativa trece de votul senatorilor şi deputaţilor în regim de urgenţă în următoarea perioadă, data referendumului s-ar putea suprapune cu cea a alegerilor parlamentare.

Șeful PSD, Liviu Dragnea a spus vinerii că partidul nu susţine această iniţiativă şi le-a cerut celor doi să retragă proiectul.

Iniţiativa cetăţenească pentru redefinirea familiei în textul Constituție a trecut în1 noiembrie de comisiile Senatului, urmând să fie înaintată plenului.

Senatorul Donțu a replicat că va retrage proiectul dacă partidul ajunge la concluzia că așa trebuie, explicând pe de altă parte că timpul este prea scurt pentru ca lucrurile să fie puse la punct atât de repede și că demersul său a fost unul procedural, care să permită inițiativei pentru familie să aibă pregătit terenul la începutul anului viitor și să nu se ajungă la un „blocaj”.

Textul inițiativei de modificare a Constituției va intra oricum în dezbaterea senatorilor, fiindcă a trecut de comisia de specialitate fără nicio o opoziție. Toate partidele parlamentare par să-și dea mâna în această horă a homofobiei în care sunt angrenați tot mai mulți cetățeni.

Dacă s-ar accepta organizarea referendumului de modificare a Constituției odată cu alegerile parlamentare, tema familiei ar deveni subiectul central al campaniei electorale, din care ar dispărea programele economice și promisiunile sociale.

Președintele social-democraților susține că nu-și dorește acest lucru, deși subiectul i-ar putea veni ca o mănușă partidului său, care se bazează pe electoratul în vârstă, needucat și conservator.

Liderii liberalilor stau în expectativă, cu toate că în parlament au votat inițiativa cot la cot cu socia-democrații. Rămâne de văzut dacă politicienii vor rezista în fața lobby-ul Bisericii Ortodoxe, care este puternic și insistent, poate și din cauză că înalții prelați sunt nesiguri asupra unei viitoare majorități parlamentare prietenoase.

Cu excepția președintelui Klaus Iohannis, niciun alt lider important nu a avut curajul să se opună inițiativei pe care o girează Biserica Ortodoxă.

Social-democrații români continuă să fie cu frica lui Dumnezeu și să creadă mai mult în discriminare decât în orientarea progresistă a socialiștilor europeni din rândul cărora fac parte.

XS
SM
MD
LG