Corupția afectează 40% din proiectele finanțate din buget, a anunțat Centrul pentru studierea democrației în cadrul conferinței ce a avut loc săptămâna trecută la Sofia.
La conferința având ca temă „Fraude în sectorul achizițiilor publice” au participat miniștri, reprezentanți ai sectorului nonguvernamental, politicieni și juriști. Printre concluziile alarmante este și cea că achizițiile publice au devenit sectorul cel mai grav afectat de corupție. În ultimii ani un număr tot mai mare de proiecte se concentrează într-un cerc restrâns de companii. Numai 60 de astfel de companii realizează un sfert din achizițiile publice în valoare de peste 3,5 miliarde euro pe an. În sectorul construcțiilor situația este și mai alarmantă – 61% din toți banii se duc la 40 de companii.
Amenzile mari nu-i sperie pe organizatorii de licitații aranjate. „Sunt primării prinse de 4-5 ori pe an cu încalcări flagrante ale Legii licitațiilor publice”, a anunțat viceprim-ministrul Tomislav Doncev. El a cerut centralizarea achizițiilor publice la nivel național astfel încât procedurile să devină mai transparente și să fie realizate economii.
Guvernul va lua în considerare tăierea bugetelor instituțiilor și organelor locale care încalcă prevederile legii.
În scopul combaterii fraudelor va fi introdus un sistem electronic de achiziții publice.
„Societatea civilă va putea fi de mare ajutor”, a spus Tomislav Doncev.
În raportul elaborat de Centrul pentru studierea democrației se arată că puținele procese pentru fraude și corupție în sectorul achizițiilor publice se încheie de obicei cu achitarea acuzaților. Până acum au fost anchetați și condamnați câțiva primari de localități mici.
Cunoscutul constructor de poduri din anii 1980, Ignat Radenkov, acum proprietar al unei mari companii de construcții, a declarat că până la 80% din valoarea comenzilor publice în acest sector se duc la intermediari. El a propus constituirea unui grup de experți care să verifice costul real al proiectelor mari de infrastructură.