Riscurile determinate de Rusia în această regiune sunt contabilizate pornind de la anexarea Crimeei și continuă cu destabilizarea Estului Ucrainei, a spus secretarul-general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller.
Refacerea bazelor militare din Crimeea nu a rămas fără răspuns din partea Alianței Nord Atlantice, a explicat Gottemoller, prima femeie care a devenit numărul doi în ierarhia NATO.
„Nu e niciun dubiu că Rusia nu poate câștiga niciun avantaj militar în zonă”, adjuncta secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, adăugând că NATO continuă să desfășoare forțe militare în Sud-Estul Europei.
Rose Gottemoeller a făcut aceste declarații după întâlnirea cu ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu. Șeful diplomației de la București a explicat la rândul său că cele mai mari provocări de securitate pentru NATO vin din vecinătatea sa estică:
„Am avut aceleași evaluări cu privire la importanța deosebită a întăririi prezenței alianței în zona noastră.”
Reprezentanta NATO a enumerat în preambulul discursului său calitățile României în ecuația euro-atolantică: (i) de contribuabil vital atât ca stat care investește în participările internaționale, dar și (ii) sub forma consensului național în privința direcției atlantice în care românii cred că trebuie să meargă România, plus (iii) contribuția pe care a adus-o țara la activitățile militare de stabilizare a Afganistanului.
Bucureștiul a mai fost lăudat pentru buna colaborare în domeniul apărării cu vecinii săi din Est: Republica Moldova, Georgia și Ucraina, precum și pentru eforturile pe care le-au făcut specialiștii români în privința apărării cibernetice.
Pentru apărarea României în regiunea Mării Negre, ministerul român al apărării a luat câteva măsuri în colaborare cu partenerii euro-atlantici, a mai amintit numărul doi în conducerea NATO.
Fiindcă aliații României nu pot sprijini prea mult apărarea țării la malul mării, cu ajutorul flotei militare, din pricina restricțiilor de trecere prin strâmtori, NATO a hotărât să susțină apărarea aeriană și la sol.
Distanța pe mare între Sevastopol, principalul port militar rusesc din Crimeea, și Constanța, cel mai mare port comercial din România și din Marea Neagră, este de mai puțin de 300 de kilometri.
Această apropiere geografică i-a determinat pe liderii români să ceară protecție din partea NATO, cu toate că, după cum a precizat ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, România, Bulgaria și Turcia au propriile responsabilități.
În ceea ce privește rețeta pe care o folosește NATO față de Rusia, aceasta conține trei ingrediente, după cum a explicat Rose Gottemoeller: apărare, descurajare și dialog.