Linkuri accesibilitate

O campanie de diabolizare a candidatei proeuropene (Adevărul)


„America nu va mai fi percepută la fel ca până acum” (Hotnews)

Biserica Ortodoxă Rusă s-a implicat deja într-o campanie de „diabolizare” a candidatei pro-europene Maia Sandu la președinția Republicii Moldova. „Manipulările folosite (...) produc greață oricărui om normal la cap și la suflet”, scrie Marius Vasileanu în Adevărul.

Dar de pe urma acestui scrutin, „vom avea cea mai realistă hartă a Moldovei de peste Prut și câteva răspunsuri la întrebările: câți mai cred în minciunile rusești și ale oligarhilor locali și câți vor o viață normală, europeană, câți moldoveni vor bunăstare și câți vor sclavia ruso-asiatică”. De asemenea, se va vedea „câți dintre cei plecați să muncească pe meleaguri străine vor face efortul de a reveni acasă pentru un weekend sau se vor deplasa – poate sute de km – la cele câteva locuri de votare amenajate în Occident”. Chestiunea implicării Bisericii în politică interesează însă și România: „Cât de neinspirați politic or fi fost ierarhii noștri din BOR, notează bloggerul găzduit de Adevărul, încă nu se cunosc cazuri flagrante de slujire a unor interese străine țării lor, precum fac astăzi episcopul de Bălți și acoliții săi”. Totuși e de măsurat „cât de mare este astăzi influența Bisericii Ortodoxe Ruse în România, câți activiști ai Agitprop-ului cu mască pravoslavnică sunt pe-aici? Câți simpatizanți, câți idioți utili?” Una este alta, „este un motiv în plus pentru a sprijini oamenii echilibrați și inteligenți din clerul și dintre ierarhii BOR”.

În săptămânalul 22, Alexandru Lăzescu explică de ce și alegerile prezidențiale din Republica Moldova, dar și prezidențialele din Statele Unite, care vor avea un rezultat mâine dimineață, vor reverbera din plin în România. Lăzescu scrie că destui analiști consideră că republicanul Donald Trump nu se va comporta ca în campania electorală odată ajuns la Casa Albă, îl va tempera sistemul democratic american. Problema este că, mai ales în varianta unei victorii a lui, în Europa ar putea crește anti-americanismul.

Într-o analiză apărută pe Hotnews.ro, și Dan Tapalagă discută acest efect, dar în raport cu România. Cu Trump președinte în orice caz, dar chiar și cu Hillary Clinton învingătoare, „America nu va mai fi percepută la fel ca până acum chiar și într-o țară ca România unde sentimentele pro-americane, în ușor declin, se mențin totuși la cote ridicate”. „Discursul anti-sistem și tendințele izolaționiste nu sunt specific americane, dar pentru noi Statele Unite reprezintă cea mai puternică ancora în lumea occidentala. Decuplarea de partenerul strategic s-ar produce mai ușor intr-o Românie ajutată să devina tot mai anti-americană. Ar fi ultimul lucru de care avem nevoie”, scrie Dan Tapalagă.

Pentru Iulian Chifu, care scrie în Adevărul, adevărata miză a prezidențialelor din Republica Moldova este căderea, sau dimpotrivă, menținerea țării pe hartă. „Sosirea lui Dodon Preşedinte aruncă Republica Moldova jos din istorie pentru 50 de ani. Nu mai stă nimeni de vorbă cu ea, nu mai are ce negocia, Occidentul constată că orientarea europeană era conjuncturală, nu serioasă şi sustenabilă. Şi atunci capitolul se închide, iar Acordul de Asociere rupt cu UE duce şi la reintroducerea vizelor, izolarea Republicii Moldova între Ucraina pro-euro-atlantică şi graniţa UE şi NATO”.

XS
SM
MD
LG