Este, cred, cât se poate de firesc ca, urmărind campania electorală americană, să ne gândim și la alegerile legislative din România, precum și la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Nu voi comenta aici victoria lui Donald Trump: o fac cei competenți în politica americană, în ce mă privește țin doar să-mi exprim încrederea în democrația și în instituțiile din Statele Unite. Există însă câteva învățăminte pe care le putem trage din campania americană și de care ar trebui să ținem seama în perspectiva apropiatelor alegeri parlamentare din România.
Ar fi, mai întâi, constatarea că nu trebuie să ne (mai) încredem în sondaje. Sigur, nu e prima oară când sondajele sunt înșelătoare. S-a întâmplat asta, la noi, acum doi ani, la alegerile prezidențiale, s-a întâmplat și în cazul Brexitului dar parcă de data aceasta distanța a fost mult mai mare între previziuni și rezultatele de la urne. Ne putem chiar întreba dacă parte dintre aceste sondaje au fost reale și dacă nu cumva ele erau menite să influențeze opinia publică. Înaintea alegerilor legislative de la noi, care vor avea loc exact peste o lună și o zi, să fim așadar prudenți și să nu credem orbește în sondaje, mai ales atunci când sunt comandate de către partide politice.
A doua observație privește eficiența campaniilor mediatice. Mass-media din America (și nu numai) a fost în zdrobitoare majoritate ostilă lui Trump ceea ce, după cum vedem, nu a înclinat balanța în favoarea lui Hillary Clinton. Schimbând ceea ce e de schimbat, să amintim că în România cel puțin trei televiziuni de știri funcționează ca instrumente de propagandă în slujba unui partid, în speță PSD. Vor reuși ele în această operație de manipulare sau se va întâmpla ca în 2014, când Iohannis a câștigat în fața lui Ponta ? Să fi devenit, într-adevăr, mai importante rețelele de socializare, precum Facebook, decât canalele media tradiționale ?
Iată câteva dintre subiectele asupra cărora merită să reflectăm. În rest, ce să zic: vom vota și vom vedea.