Linkuri accesibilitate

Igor Meriacre: „Vrem să promovăm un mod activ de viaţă şi participarea activă a persoanelor cu dizabilităţi la vot”


Igor Meriacre și membri ai Asociației „Motivatie”
Igor Meriacre și membri ai Asociației „Motivatie”

Interviul dimineții cu directorul executiv al Asociației „Motivație”.

Persoanele cu dizabilităţi din oraşul Chişinău vor putea avea la dispoziţie un transport adaptat şi gratuit pentru a merge la vot și în turul doi al scrutinului prezidenţial. De ce este important acest proiect pentru aceste persoane, dar şi pentru societatea moldovenească, în general, în convorbirea cu Igor Meriacre, directorul executiv al asociaţiei „Motivaţie”, o asociaţie cu misiunea de îmbunătăţire a calității vieții persoanelor cu dizabilități și de incluziune socială a acestora.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:53 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ca şi în turul întâi al alegerilor prezidenţiale, şi duminică persoanele cu dizabilităţi din oraşul Chişinău vor putea avea la dispoziţie un transport adaptat şi gratuit pentru a merge la vot. Un aşa-numit taxi-social va fi asigurat de alianţa Infonet, o alianţă a Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociaţia „Motivaţie”, Asociaţia Surzilor din Moldova şi Centrul de Reabilitare Medico - Socială pentru Persoane cu Vedere Slabă „Low Vision”. Este o experienţă mai nouă, doar pentru aceste alegeri?

Igor Meriacre: „Nu, noi am mai avut o încercare în 2014 la alegerile parlamentare. Şi atunci am pus la dispoziţie două automobile adaptate special pentru transportul persoanelor cu dizabilităţi, dar, cu părere de rău, nu au fost foarte active persoanele cu dizabilităţi.”

Europa Liberă: Dar cum se explică acest lucru? A fost pentru ei mai neobişnuit ca cineva să aibă grijă să le asigure condiţii minime necesare?

Igor Meriacre: „Cred că a fost mai neobişnuit, deoarece până atunci acest lucru nu s-a mai întâmplat în nicio localitate din Republica Moldova. Pe de altă parte, majoritatea persoanelor erau obişnuite să vină urna mobilă la ele. Noi, prin organizarea acestui transport şi prin experienţa proprie, am vrut să promovăm un mod activ de viaţă şi să promovăm participarea activă a persoanelor cu dizabilităţi la vot şi anume să meargă la secţiile de votare. Chiar dacă sunt o sumedenie de probleme ce ţin de accesibilitate, majoritatea secţiilor de votare nu sunt accesibile, dar anume prin acest îndemn şi prin această participare am vrut ca persoanele cu dizabilităţi să demonstreze că ele sunt în societate, nu sunt undeva acasă, că pot să meargă la vot şi pot să fie membri activi ai societății şi să ceară, prin participarea directă la secţiile de votare, condiţii de accesibilitate necesare.”

Europa Liberă: Taxiul-social a funcţionat şi în turul întâi? Aţi observat o participare mai largă faţă de parlamentarele din 2014, când interesul a fost sub aşteptări, aşa cum aţi menţionat?

Igor Meriacre: „Da, au fost mai multe apeluri faţă de alegerile din 2014. Din cauză că am avut doar o mașină, din cele 12 apeluri primite doar opt au fost onorate. A mai fost un apel de la un tânăr cu dizabilități care avea viză de reședință în altă localitate şi nu am putut să-l ajutăm. În rest, am încercat să acoperim toate solicitările. La turul doi al scrutinului punem la dispoziție două mașini. Vor fi doi șoferi care inclusiv vor ajuta persoanele cu dizabilităţi să coboare la scara blocului, de exemplu, să urce pe scările secţiilor de votare. Vor fi ca asistenţi personali. Credem că vom acoperi toate solicitările care vor parveni.”

Europa Liberă: Serviciul taxi-social este disponibil doar în raza oraşului Chişinău. Cum se vor descurca alegătorii cu posibilităţi limitate de deplasare în restul Republicii Moldova, în primul rând în zonele rurale unde locuiesc aproape 60 la sută din totalul persoanelor cu dizabilităţi? Acolo există vreo iniţiativă de acest fel din partea autorităţilor sau societăţii civile?

Igor Meriacre: „La moment nu există astfel de iniţiative. Sperăm că exemplul nostru va fi preluat şi de alte ONG-uri şi autorităţi publice locale. Chiar dacă acest serviciu este relativ costisitor, el merită să fie efectuat. Este vorba, în primul rând, de integrarea persoanelor cu dizabilităţi, de a demonstra abilităţile lor şi a faptului că sunt persoane cu drepturi egale. Din alt punct de vedere, cum am spus şi mai înainte, prin această participare vom demonstra că e nevoie de asigurarea condiţiilor de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii.

Accesibilitate nu înseamnă doar rampe de acces şi nu înseamnă doar accesul persoanelor cu dizabilități. La mai multe întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale am constat că de cele mai multe ori au nevoie de condiţii de accesibilitate, inclusiv la secţiile de votare, persoanele în etate şi mamele cu copii, care sunt într-un număr mult mai mare decât persoanele cu dizabilităţi.”

Europa Liberă: Aţi răspuns parţial la o întrebare pe care voiam să o adresez. Există destulă lume – vizibilă mai ales în această ultimă campanie electorală – care ar avea un fel de dispreţ faţă de însuşi preocuparea pentru asigurarea condiţiilor normale de vot persoanelor cu dizabilităţi. De ce atâta bătaie de cap, spun unii, pentru doar vreo 5% din totalul populaţiei cât constituie aceste persoane cu dizabilităţi. Dvs. ce aţi avea să le spuneţi celor care spun sau gândesc în acest mod?

Igor Meriacre: „Aş vrea să le spun că gândirea lor este greşită, având în vedere că o mare parte a populaţiei sunt persoanele în etate care tot au nevoie de condiţii de accesibilitate. Ele se mişcă mai greu, au probleme locomotorii, au şi alte probleme, de vedere, de exemplu. Un număr foarte mare de mame cu copii mici, iarăşi, au nevooie de aceste condiţii de accesibilitate. Chiar le spuneam şi reprezentanţilor autorităţilor că dacă nu sunt condiţii la o policlinică, la o şcoală, la un liceu, la o blibliotecă sau la alte instituţii publice, inclusiv în care sunt amenajate şi secţii de votare, atunci ne batem joc de noi înşine, în primul rând, şi de mamele noastre, de părinţii şi de copiii noştri. Îndemnul este să nu facă condiţii de accesibilitate doar pentru persoanele cu dizabilităţi. Creând condiții de accesibilitate normale să ştiţi că mai mult de jumătate din populaţia Moldovei va beneficia de ele.”

Europa Liberă: CEC spune că a îmbunătăţit la acest scrutin condiţiile de accesibilitate pentru persoanele cu nevoi speciale. În premieră secțiile de votare au fost dotate cu lupe pentru a facilita procesul de votare al persoanelor cu dizabilități de vedere. În trei secții de votare din mun. Chișinău s-a asigurat translare mimico-gestuală, în alte trei secții - din Basarabeasca, Chișinău și Bălți - au fost instalate sisteme televizate cu circuit închis, cu suportul inclusiv al asociaţiei pe care o conduceţi. Pare doar o picătură într-un ocean. Credeţi că se putea face mai mult?

Igor Meriacre: „Se putea face mai mult, chiar şi fără a implica costuri financiare. Sunt bune ideile cu lupe pentru mărirea imaginii, cu plicul trafaret, cu televizorul cu circuit închis. Astfel de idei pot fi realizate într-un număr mai mare de secţii de votare. La partea de accesibilitate fizică, mă refer la rampe, uşi mai largi, la săli special amenajate, în acest caz trebuie implicate autorităţile publice locale. Secţiile de votare în mare parte sunt amenajate în cadrul unor instituţii publice. Aceste instituţii nu trebuie să fie accesibile doar în ziua alegerilor. Ele trebuie să fie accesibile permanent. CEC ar putea avea acea pârghie şi să ceara de la reprezentanţii autorităţilor publice locale să facă accesibile aceste spaţii pentru alegeri, şi astfel vor fi create condiţii permanente de accesibilitate.”

Europa Liberă: Revenind la taxiul-social, ce trebuie să facă persoanele cu dizabilităţi, oricare persoană care se deplasează mai greu pentru a beneficia de acest serviciu?

Igor Meriacre: „Orice persoană care se deplasează mai greu şi se află în raza municipiului Chişinău trebuie să telefoneze la numerele indicate în anunţ (022-661-393 sau 067300450) şi să solicite acest transport accesibil. Trebuie să indice care este secţia de votare la care trebuie să ajungă şi care ar fi condiţiile de accesibilitate în zona unde locuiește, la bloc, dar şi pe cele în secţia de votare, sigur dacă le cunoaşte. În aşa fel, şoferul nostru va şti deja şi îşi va putea planifica traseul - unde trebuie să ajungă, de unde să preia persoana, cum să o ajute ca să o ducă la secţia de votare şi să o aducă înapoi acasă.”

XS
SM
MD
LG